Δεν υπάρχει πιο εύκολο, πιο νόστιμο και πιο λιχούδικο ψωμάκι από αυτό.  Και γρήγορο: ανακατεύεις, ρολάρεις, ψήνεις με μικρές διακοπές ανάμεσα για να δώσεις την ευκαιρία στο ζυμάρι να ξεκουραστεί (όσο να προθερμάνεις το φούρνο και να αδειάσεις το νεροχύτη!!!) και ένα κόλπο.  Για να μη σου αδειάσει η γέμιση θα βάλεις το τελευταίο κομμάτι ζύμης από κάτω και θα το κλείσεις «λιγουλάκι».  Στο video που σου έχω εδώ, στο τέλος, θα καταλάβεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.

Αν φτιάχνεις scones ή muffins ή οποιοδήποτε ψωμί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μη σου πετύχει αυτή η συνταγή.  Θα τα ετοιμάσεις για το πρωινό, το brunch, τον καφέ με τις φιλενάδες, για να πάρεις στο γραφείο ή να δώσεις στα παιδιά για να φάνε στο διάλειμμα.  Θα τα πάρεις στην εκδρομή, στην παραλία ή στο πικνίκ ή θα τα βάλεις σε ένα πανέμορφο καλάθι και θα τα προσφέρεις αν σε καλέσουν κάπου για καφεδάκι. 

Για να φτιάξεις 12 ψωμάκια είναι απαραίτητη μια φόρμα για muffins που αφού περάσεις με λίγο βούτυρο ή λάδι θα πασπαλίσεις με λίγο αλεύρι που θα του προσθέσεις 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα κανέλα.  Μπορείς να βάλεις και χαρτάκια (εκείνα τα έτοιμα για τα muffins), αν και δεν είναι απαραίτητο.  Πάντως, χωρίς φόρμα για muffins δεν θα σου πετύχει η συνταγή γιατί θα αδειάσει η γέμιση.

Για τη γέμιση:

  • 75 γρ. φρέσκο βούτυρο (ανάλατο)
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

Για τα ψωμάκια:

  • 560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το τέλος
  • 2 κ.σ. baking powder
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
  • 240 γρ. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 300 ml. φρέσκο γάλα
  • Ζάχαρη για το τέλος μαζί με λίγη κανέλα

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς με τη γέμιση αφού λιώσεις το βούτυρο το  αφήνεις να κρυώσει ελαφρά. Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά την καστανή ζάχαρη με την κανέλα.  Ανακατεύεις με το σύρμα ώστε να ενωθούν τα υλικά και να μην έχει χοντράδια.  Αφήνεις στην άκρη. Το βούτυρο δεν πρέπει να πήξει.  Στην ανάγκη θα το βάλεις για μερικά δευτερόλεπτα στο micro πριν το απλώσεις πάνω στη ζύμη.cinnamon-buns_3x2_bobbi-lin_9938
  2. Προχωράς με την ζύμη αδειάζοντας όλα τα στεγνά υλικά και το βούτυρο στον κάδο του mixer.  Προσαρμόζεις τον γάντζο και ανακατεύεις — αργά στην αρχή μην πεταχτεί το αλεύρι παντού — μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.  Ενώ θα δουλεύει το mixer σε μέτρια ταχύτητα προσθέτεις, σιγά-σιγά, το γάλα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα και να ξεκολλήσει από το μπολ. Είναι πιθανό να χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι.
  3. Διπλώνεις τη ζύμη, πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια,  μια-δύο φορές και αφήνεις στην άκρη για μερικά λεπτά.  Ξανακάνεις την ίδια διαδικασία και αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί ακόμα 10 λεπτά.
  4. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και ετοιμάζεις τη φόρμα σου
  5. Ανοίγεις, με τη βοήθεια του πλάστη — πάντα πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια — για να σχηματίσεις ένα μεγάλο ορθογώνιο πάχους 5 mm.
  6. Με ένα πινέλο απλώνεις το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια πασπαλίζεις με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα.  Θέλεις να είναι μια καλή, παχιά στρώση!
  7. Τυλίγεις (την μεγάλη πλευρά) σχηματίζοντας ένα ρολό. Θα τυλίγεις σφιχτά, στρώνοντας τη ζύμη και θα προσέξεις ώστε όλο το ρολό να έχει παντού το ίδιο πάχος. cinnamon-buns_3x2_bobbi-lin_9989
  8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι θα κόψεις σε 12 ίσα κομμάτια.
  9. Στη συνέχεια θα παίρνεις ένα-ένα κομμάτι και θα ξετυλίξεις λίγο από το ζυμάρι — γύρω στα 5 εκατοστά — και θα το βάλεις στην κάτω πλευρά για να το κλείσεις ελαφρά και το τοποθετείς στην φόρμα, συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα ρολάκια. Τα πατάς λίγο από πάνω για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα.
  10. Φουρνίζεις για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
  11. Τα αδειάζεις πάνω σε μια σχάρα (τα ξεφορμάρεις δηλαδή) για να μην κολλήσουν στην φόρμα και τα βουτάς, ένα-ένα σε ένα μπολ με ζάχαρη και κανέλα.
  12. Είναι πιο νόστιμα αν τα σερβίρεις ζεστά, μόλις βγουν από το φούρνο αλλά τρώγονται και κρύα μια χαρά.

Ταιριάζουν πολύ με παγωτό, μπορείς να τα σερβίρεις με μια ζεστή sauce σοκολάτας ή καραμέλας ή αν είσαι και πολύ καπάτσα μπορείς να ετοιμάσεις ένα απλό γλάσο βανίλιας και να τα βυθίσεις λίγο μόλις βγουν από το φούρνο.

 

 

Πηγή: https://food52.com