Αν κάνεις συχνά τραπεζώματα χρειάζεσαι μερικές συνταγές που θα ικανοποιήσουν εντελώς τους καλεσμένους σου και που θα είναι για σένα τέλειες γιατί δεν θα σε κουράσουν και δεν θα σου κλέψουν χρόνο από την παρέα σου.  Θα είσαι με τους καλεσμένους σου, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ένα aperifit, ενώ, το risotto, σου θα μαγειρεύεται στο φούρνο, ναι ναι ναι, καλά διάβασες, στο φούρνο, αντί να είσαι πάνω από την κατσαρόλα και να ανακατεύεις.

Το σοταρισμένο πράσο, το λεμόνι μαζί με το ξύσμα και το φρέσκο άνηθο παντρεύονται τέλεια με τον σολομό και συνδυάζονται απόλυτα με τον αρακά που, εγώ, δεν αγαπώ τόσο πολύ, αλλά, πρέπει να ομολογήσω, προσθέτει πάρα πολύ σε αυτό το πιάτο.

Θα το σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο είτε σε ατομικά μπολ ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος που μπορεί να πάει από το φούρνο στο τραπέζι και ο κάθε καλεσμένος θα σερβιριστεί μόνος του.

Χρειάζεσαι (για 4 μερίδες):

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (αν είναι extra παρθένο, ακόμα καλύτερα) και λίγο ακόμα για πασπάλισμα στο τέλος
  • 1 τρυφερό πράσο, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα και λίγα ακόμα για το σερβίρισμα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1½ φλιτζάνι (340 γρ.) ρύζιArborio, ή άλλο ρύζι για risotto – το δικό μας ΚΑΡΟΛΙΝΑ είναι μια χαρά
  •  ½ φλιτζάνι (120 ml.) ζεστό ζωμό κότας
    • Αν θέλεις να είναι χορτοφαγικό το πιάτο θα βάλεις ζωμό λαχανικών (από κύβους) ή ψαριού που θα έχεις φτιάξει κάποια στιγμή και κρατήσει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • 2 φιλέτα, φρέσκου, σολομού, χωρίς πέτσα,  (220-250 γρ. το καθένα)
    • Μπορείς να βάλεις κατεψυγμένα φιλέτα (συνήθως είναι 120-125 γρ. το καθένα, υπολόγισε 4 για αυτή τη συνταγή) – θυμίζω ότι εγώ προτιμώ του ΙΚΕΑ, αλλά, σίγουρα βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε όλα τα supermarkets
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι (150 γρ.) κατεψυγμένο αρακά
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι (50-70 γρ.) ψιλοτριμμένη παρμεζάνα – και λίγο για το σερβίρισμα
  • 2 γεμάτες κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο – και λίγο για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζεις ένα τηγάνι στη φωτιά και μόλις κάψει ζεσταίνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.  Προσθέτεις τα πράσα και σοτάρεις για 3 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  3. Προσθέτεις το φρέσκο κρεμμυδάκι με το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύεις και σοτάρεις για ακόμα ένα λεπτό.
  4. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (οποιοδήποτε κανονικό pyrex είναι ότι πρέπει) και από πάνω αδειάζεις το ρύζι,περιχύνεις με τον ζεστό ζωμό και ανακατεύεις ελαφρά.
  5. Σκεπάζεις καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο και φουρνίζεις για περίπου μισή ώρα.
  6. Παράλληλα βάζεις τον σολομό πάνω σε ένα ταψί που έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζεις λίγο λάδι (ψεκάζεις), αλατοπιπερώνεις και φουρνίζεις για 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί ο σολομός.
  7. Βγάζεις το ρύζι από το φούρνο, προσθέτεις τον αρακά, ανακατεύεις και ξαναβάζεις στο φούρνο, πάντα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για ακόμη 10 λεπτά.
  8. Θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.  Αν σου φανεί πολύ στεγνό πρόσθεσε λίγο νερό ή λίγο ζωμό.
  9. Μόλις ολοκληρωθεί το rizotto πρόσθεσε το λεμόνι, την παρμεζάνα με τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο.   Μάδησε τον σολομό, άδειασε τον από πάνω και ανακάτεψε όλο το μείγμα ελαφρά.
  10. Προσθέτεις από πάνω λίγη, ακόμη, παρμεζάνα, ψιλοκομμένο άνηθο και κρεμμυδάκι φρέσκο, πασπαλίζεις με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρεις.

Σημείωση:

Μπορείς μόλις το βγάλεις από το φούρνο να προσθέσεις 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, 1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος, 2-3 κ.σ. γιαούρτι ή τυρί κρέμα για να κάνεις ακόμα πιο πλούσιο, όμορφα χυλωμένο και κρεμώδες το risotto σου.

 

 

 

Πηγήhttp://www.thepurpleladle.com  Φωτογραφία: Liesl Cheney