……που θα χρησιμοποιήσεις σαν μπολάκια για να προσθέσεις μέσα ότι παγωτό θέλεις και να σερβίρεις ένα πρωτότυπο και υπέροχο γλυκό. 

Κάτι σαν το σουφλέ που σου χάλασε και έπεσε μόλις βγήκε από το φούρνο, μόνο που, εδώ θα γίνει επίτηδες για να σερβίρεις το παγωτό που σου αρέσει αλλά θέλεις να έχει και την προσωπική σου πινελιά.  Το να σερβίρεις ένα παγωτό στους καλεσμένους σου, μετά από ένα γεύμα είναι η εύκολη λύση, που… στερείται της προσωπικής φροντίδας.  Αυτή η «γουβίτσα«, λοιπόν (που ανακάλυψα στο Living της Martha Stewart) είναι ότι ακριβώς σου χρειάζεται και επειδή μιλάμε για σοκολατένια γουβίτσα σκέψου γεύσεις «έξω από το κουτί«.  Εκτός από την κλασσική βανίλια, κρέμα, το καϊμάκι και η σοκολάτα υπάρχει και το φιστίκι, η φράουλα ή το mango — τέλειος συνδυασμός με τη σοκολάτα — αλλά και η stracciatella ή το μπισκότο, cookies ή merenda, το ακτινίδιο ή το παγωτό με γεύση καφέ, Βaileys, amaretto ή Grand Marnier.  Μία βόλτα στα ψυγεία των supermarkets ή στην gelateria της περιοχής θα σου δώσει ιδέες.  Για μένα ο καλύτερος συνδυασμός είναι σοκολάτα με mango και μάλιστα εκείνο της ΔΩΔΩΝΗ, είναι, μακράν, το καλύτερο!

Υλικά για 4 κομμάτια και μια αντικολλητική φόρμα για 6 muffins (αν δεν έχεις θα βάλεις στο φούρνο αυτή που έχεις αρκεί να είναι μεγάλο το σχήμα (όσο ένα μπολ) : Non-Stick+Jumbo+Muffin+Pan

 

  • 8 κ.σ φρέσκο βούτυρο (120 γρ.) ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια και λίγο ακόμα για τη φόρμα  
  • 50 γρ. ζάχαρη και λίγο ακόμα για να πασπαλίσεις τη φόρμα 
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (αν βρεις ημίγλυκη που σημαίνει με λιγότερο κακάο), κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 2 μεγάλα αβγά, χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια και 2 ακόμα κρόκους από μεγάλα αβγά 
  • Παγωτό για το σερβίριμα

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και περνάς με βούτυρο την επιφάνεια σε 4 θέσεις αφήνοντας τις δυο μεσαίες κενές. Πασπαλίζεις με ζάχαρη και γυρίζεις την φόρμα να κολλήσει η ζάχαρη παντού.
    • Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα (α) να μην κολλήσει το μείγμα στην φόρμα (β) να έχει μια γυαλάδα όταν τα ξεφορμάρεις και (γ) να είναι ελαφρά κριτσανιστό το εξωτερικό περίβλημα!
  2. Αφήνεις τη φόρμα στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ βάζεις το βούτυρο με την σοκολάτα σε ένα μπολ που θα βάλεις πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.  Ανακατεύεις κάθε τόσο μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενοποιηθούν τα δύο υλικά
    • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το φούρνο μικροκυμάτων αν θέλεις αλλά προσοχή να μη σου παραβράσει το μείγμα.  Θα πρέπει να ανάβεις για 50-60 δευτερόλεπτα τη φορά, να ανακατεύεις και να συνεχίζεις την διαδικασία μέχρι να λιώσουν και να ενοποιηθούν τα δύο υλικά. 
  4. Αφαιρείς από τη φωτιά (ή το φούρνο μικροκυμάτων) και αφήνεις στην άκρη.
  5. Χτυπάς στο mixer τους 4 κρόκους μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύεις μέχρι να γίνει ανοιχτό κίτρινο και κρεμώδες το μείγμα.  Προσθέτεις, λίγο λίγο το μείγμα βούτυρο-σοκολάτα.
  6. Χτυπάς τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα να είναι γυαλιστερή με αιχμηρές γωνίες αλλά, προσοχή, μην το παρακάνεις και σου στεγνώσει.
  7. Αναδιπλώνεις με μια σπάτουλα και με ελαφρές κινήσεις την μαρέγκα μέσα στο μείγμα σοκολάτας.
  8. Μοιράζεις το μείγμα στις τέσσερις έτοιμες θέσεις και φουρνίζεις για 25 περίπου λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα.  Αν πιέσεις με το δάχτυλο στο κέντρο θα πρέπει να ξανά-ανέβει η επιφάνεια.
  9. Αφαιρείς από το φούρνο και τοποθετείς τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν οι γουβίτσες για 15 λεπτά.
  10. Στη συνέχεια περνάς γύρω-γύρω τη λάμα ενός μαχαιριού να ξεκολλήσουν οι άκρες και ξεφορμάρεις.  Αφήνεις να κρυώσουν λίγο ακόμα και σερβίρεις με μια μπάλα παγωτό που έχεις επιλέξει.scan0001

Μπορείς να προσθέσεις κάποιο σιρόπι φρούτου, σοκολάτας ή καραμέλας, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα ή και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς για να κάνεις το γλυκό σου πιο πλούσιο.

Σημείωση:  Αν τύχει και δεν πέσει το κέντρο για να δημιουργηθεί η γουβίτσα, πράγμα απίθανο, θα σκάψεις, λίγο, το κέντρο με ένα κουτάλι και το υπόλοιπο (αυτό που θα βγάλεις με το κουτάλι) θα το τρίψεις για να πασπαλίσεις το παγωτό από πάνω ή θα το κρατήσεις στο ψυγείο για να το βάλεις σε οποιοδήποτε γλύκισμα που έχει βάση μπισκότο (τάρτα, cheesecake, trifle, κτλ.) ή θα το ανακατέψεις με το γιαούρτι του πρωινού σου.