Μια πολύ νόστιμη πίτα ή quiche χωρίς αλεύρι ή γευστική ομελέτα φούρνου, η δική μας Μεσογειακή Τortilla, (έχω ανεβάσει συνταγή, δες αυτό το link: Spanish Tortilla = Ισπανική Ομελέτα) που δεν έχει ζύμη και που θα απολαύσεις σκέτη ή με μια σαλάτα και τραγανό φρέσκο ψωμάκι ή κριτσίνια.  Στα μεγάλα κέφια μπορείς να συνοδέψεις με chips ή πατάτες τηγανητές.

Μπορείς να προσθέσεις ότι αλλαντικό θέλεις, που μπορεί να είναι proschiutto, σαλάμι, μορταδέλα, φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ακόμα και ξεροψημένο bacon ή λαρδί.  Επίσης, μπορείς να την κάνεις πιο πλούσια προσθέτοντας κοτόπουλο, κρέας ή λουκάνικο, άπειρα μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο ή ρίγανη και ακόμα να προσθέσεις κρεμμυδάκια ή πιπεριές, σχοινόπρασο ή μυρώνια, σπανάκι, ρόκα, πράσα, καρότα ή ότι άλλο σου περισσεύει στο ψυγείο.  Τέλος, μπορείς να βάλεις από 1 μέχρι 3 ή 4 διαφορετικά τυριά της αρεσκείας σου ενώ μπορείς αντί για γάλα να βάλεις κρέμα γάλακτος ή μισό γάλα και μισό κρέμα γάλακτος.

Είναι πολύ σημαντικό το αλλαντικό που θα βάλεις να είναι ιδιαίτερα νόστιμο και να μην έχει πολλά λίπη και, αν έχει, να το περάσεις πρώτα από το τηγάνι να το τσιγαρίσεις και να το στραγγίξεις σε απορροφητικό χαρτί.

Γίνεται γρήγορα γρήγορα και θα την απολαύσεις τόσο ζεστή όσο και κρύα (ακόμα και από το ψυγείο, είναι πεντανόστιμη) πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις ένα κομματάκι, στο ταπεράκι την άλλη μέρα στο πανεπιστήμιο, τη σχολή ή το γραφείο.

Υλικά:

  • 3 μεγάλες φέτες ζαμπόν κομμένες καρεδάκι)
    • Μπορείς να ζητήσεις να σου κόψουν δύο χοντρές φέτες πάχους 1 εκ. για πιο γεμάτη γεύση
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 240 ml. γάλα φρέσκο (καλύτερα πλήρες αλλά μπορείς και light)
  • 100 γρ. τυρί (γραβιέρα, mozzarela, cheddar, κασέρι, pecorino, παρμεζάνα ή ότι άλλο θέλεις ή ποικιλία από διάφορα τυριά)
  • 20 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (αν δεν βρεις δεν πειράζει ή μπορείς να βάλεις, ψιλοκομμένο το πράσινο τρυφερό κομμάτι από κρεμμυδάκια φρέσκα)
  • Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°c και βουτυρώνεις καλά μια ταρτιέρα ή μια στρογγυλή φόρμα (αν θέλεις πασπάλισε με ελάχιστο αλεύρι που θα τινάξεις για να φύγει το περιττό)
  • Χτύπησε καλά τα αβγά σε ένα μπολ και στη συνέχεια πρόσθεσε το γάλα, το τυρί, το αλεύρι, το σχοινόπρασο και αλατοπίπερο. Χτυπάς καλά με το σύρμα να ενοποιηθούν και να αφρατέψουν τα υλικά.
  • Πασπαλίζεις την επιφάνεια της τάρτας (που έχεις αλείψει με λίγο βούτυρο) με το ζαμπόν που έχεις κόψει και αδειάζεις το μείγμα από πάνω.
  • Φουρνίζεις για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει στην επιφάνεια και σερβίρεις.