Οι γαρίδες cocktail ήταν ένα από τα πλέον διάσημα πιάτα την δεκαετία του ’60 και όχι μόνο.  Δεν υπήρχε εστιατόριο, καλό, super καλό, μέτριο — ακόμα και κάτω του μετρίου — που να μην έχει το πιάτο αυτό στα ορεκτικά, και, ήταν η επιλογή των περισσοτέρων.Στα πάρτι στο σπίτι ή στο γραφείο και στα διάφορα cocktails, που επίσης, ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή, δεν έλειπαν οι γαρίδες cocktail που μάλιστα σέρβιραν σε μια πυραμίδα με την sauce cocktail δίπλα ή γύρω-γύρω σε ένα ποτήρι με την sauce στο κέντρο.

 

Η μόδα πέρασε και τις ξεχάσαμε. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο που ταιριάζει πολύ σε μπουφέ ή σε πάρτι.  Βλέποντας στο Food Network μια εκπομπή της Ree Drummond (The Pioneer Woman) είδα ότι τις προσφέρει με ένα «salsa bar» δηλαδή, ετοιμάζει, τρεις διαφορετικές σάλτσες για να σερβίρεις τις γαρίδες με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα ευφάνταστο πιάτο με διαφορετικές και ιδιαίτερα νόστιμες γεύσεις.  Γαρίδες βραστές με την κλασσική coctail sauce, sauce remoulade και avocado crema.

Χρειάζεσαι: 

Οι ποσότητες είναι αρκετές για μπουφέ (που θα έχει και άλλα εδέσματα) για 15-20 καλεσμένους

Υλικά για τις γαρίδες:

  • 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σπόρους
  • 1 κ.σ. μουστάρδα σε κόκκους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 36 μεγάλες ή jumbo γαρίδες (ωμές) καθαρισμένες και με βγαλμένο το νευράκι της ράχης
    • Σε όλα τα supermakrets βρίσκεις όλα τα μεγέθη κατεψυγμένες, καθαρισμένες από το κέλυφος, αν έχουν την ουρά δεν πειράζει, την κρατάς, αυτό για ευκολία και ταχύτητα
  • 1 καλή πρέζα αλάτι

Διαδικασία για τις γαρίδες:

Βάλε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση σε δυνατή φωτιά.  Αφού πλύνεις καλά το λεμόνι κόψε το στη μέση και αφού το στύψεις πάνω από το νερό (προσοχή να μη σου πέσουν τα κουκούτσια) ρίχνεις τη φλούδα μέσα στο νερό.  Πρόσθεσε τους σπόρους κόλιανδρου και τους κόκκους μουστάρδα, το αλάτι και μαζί τα φύλλα δάφνης.

Μόλις το νερό πάρει βράση ρίξε τις γαρίδες που θα τις βράσεις μέχρι να γίνουν ροζ και δεις ότι η ουρά έχει γυρίσει προς το κεφάλι.  Δεν θα σου πάρει παραπάνω από 4-5 λεπτά. Σουρώνεις και βυθίζεις για λίγο σε ένα μπολ γεμάτο νερό και παγάκια για να σταματήσει αμέσως ο βρασμός. Σουρώνεις και πάλι και αφήνεις στην άκρη.

Για κάθε salsa το μόνο που χρειάζεσαι είναι να αναμείξεις καλά τα υλικά.  Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις το multi, το mixer, το blender αλλά και τα χεράκια σου μαζί με ένα πιρούνι, μια σπάτουλα, ένα σύρμα ή όλα μαζί.  Να θυμάσαι να δοκιμάζεις μετά από κάθε υλικό που προσθέτεις για να βεβαιωθείς ότι η γεύση είναι ακριβώς αυτό που θέλεις. Καλό είναι να μπουν στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Για την κλασική sauce cocktail χρειάζεσαι:

cocktail

  • 1 φλιτζάνι ketchup
  • 2 κ.σ. horseradish
  • 1 κ.γ. Worcestershire sauce
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Η μαμά μου έβαζε μαζί 1-2 κ.σ. σπιτική μαγιονέζα και ½ σφηνάκι whisky (γίνεται τέλεια, μπορείς να δοκιμάσεις αν θες)

Για την sauce remoulade χρειάζεσαι:

remoulade

  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. καυτερή σάλτσα (ότι έχεις… chili, tabasco…)
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
  • ¼ κ.γ. σκόνη chili ή cayenne
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο – Θα βάλεις τα ¾ μέσα στην sauce και το ¼ θα το ρίξεις από πάνω στο σερβίρισμα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την avocado crema χρειάζεσαι:

avocado

  • ¼ φλιτζάνι γιαούρτι (καλύτερα στραγγιστό)
  • 2 κ.σ. φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο (ή και περισσότερο αν σου αρέσει.  Ο κόλιανδρος παντρεύεται τέλεια με το avocado!)
  • 2 με 3 μέτρια avocados, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά
  • Χυμό από ένα ζουμερό lime
  • Αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι γάλα, πλήρες

Αφού έχεις έτοιμες τις γαρίδες (καλό είναι να περιμένουν σκεπασμένες καλά με μεμβράνη) στο ψυγείο.  Ετοιμάζεις μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετείς τις διαφορετικές σάλτσες σε 3 ομοιόμορφα μπολ.  Στρώνεις τις γαρίδες γύρω-γύρω και ενδιάμεσα βάζεις μερικές φέτες λεμόνι και στολίζεις με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.  Σερβίρονται σκέτες αλλά και με σκορδάτες μπρουσκέτες.