Μια πανεύκολη συνταγή για ένα γρήγορο γεύμα ή δείπνο.  Για να διασκεδάσεις την πείνα, και… την μοναξιά σου, αλλά και για εύκολη λύση αν πεινάς ή πεινάει το ταίρι σου ή το παιδάκι σου και είσαι πτώμα στην κούραση, δεν έχεις έμπνευση και έχεις ένα «σχεδόν» άδειο ψυγείο.

Εύκολο και, σχεδόν, διαιτητικό το πιάτο αυτό που μας προτείνει η Nigella Lawson, αρκεί να έχεις tortillas και αβγά στο ψυγείο. Τα υπόλοιπα υλικά είναι πάντα ανάλογα με το τι περιλαμβάνει το ψυγείο σου. Ζαμπόν ή bacon, λίγο leftover κοτόπουλο ή μοσχάρι, πιπεριές ή σπανάκι, μανιτάρια, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών και διάφορα τριμμένα τυριά είναι τα υλικά που θέλεις για να κάνεις μια πίτα που θα έχει από 1 επιπλέον (εκτός από τα βασικά που είναι αβγά και tortillas) μέχρι όσα υλικά θέλεις.

Χρειάζεσαι το πολύ  30 λεπτά προετοιμασία και μαγείρεμα για 1-2 μερίδες (ανάλογα με την πείνα που έχεις ή ανάλογα με το ποιος θα την καταναλώσει!

Σημείωση: Αν έχεις τηγάνι ή σκεύος — με αποσπώμενα ή πυρίμαχα χερούλια — που μπαίνει από την εστία στο φούρνο να το προτιμήσεις διαφορετικά θα πρέπει να κάνεις την προετοιμασία σε τηγάνι και στη συνέχεια να μεταφέρεις τα υλικά σου σε ένα πυρίμαχο σκεύος.  Το μέγεθος του σκεύους θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε όταν στρώσεις την tortilla να ανεβαίνει περίπου 2 εκ. σε ύψος γύρω γύρω ώστε, όταν καλύψεις με την δεύτερη tortilla να μπορέσεις να την κλείσεις ώστε να σχηματίσεις μια «κλειστή» πίτα. 

 Υλικά:

  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες tortillas (ότι προτιμάς, υπάρχουν αλευριού, ολικής, καλαμποκιού, με σπανάκι) εγώ προτιμώ τις κλασσικές με αλεύρι.
  • 1–2 φέτες ζαμπόν, κομμένο σε κομματάκια
  • 2 μεγάλα αβγά (αν είναι πολύ φρέσκα και ελευθέρας βοσκής, καλύτερα) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 καλή πρέζα αλάτι
  • 75 γρ. τριμμένο τυρί cheddar (εγώ, όπως σου έχω πει πάντα προτιμώ εκείνο το παλαιωμένο που έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα
  • 1-2 κ.γ. ή περισσότερο καυτερή σάλτσα, ανάλογα με το γούστο σου (Μεξικάνικη salsa, chilli sauce, tabasco, worchestershire sauce ή ότι άλλο έχεις στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σου)

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C

  2. Αφού επιλέξεις το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις πέρασε όλη την επιφάνεια με 1 κ.γ. λάδι και στρώσε την tortilla προσέχοντας να ανεβαίνει λίγο γύρω γύρω σχηματίζοντας ένα πλαίσιο.

  3. Πασπάλισε με το ζαμπόν και σπάσε, προσεκτικά τα δύο αβγά.  Πασπάλισε με αλάτι και στρώσε από πάνω, σε όλη την επιφάνεια το τυρί.  Αν θέλεις μπορείς να βάλεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογα με το αν θα βάλεις καυτερή και πόση σάλτσα),
  4. Με ένα πινέλο άλειψε τη μια πλευρά της δεύτερης tortilla με το υπόλοιπο λάδι και ακούμπησε, με τη λαδωμένη πλευρά προς τα επάνω, πάνω το  ½ από το τυρί.
  5. Με τα χέρια κόλλησε τις δύο tortillas γύρω-γύρω και δίπλωσε για να κλείσεις προς τα κάτω ώστε να σφραγίσει το εσωτερικό. Με το πινέλο πέρασε το πλαίσιο με λίγο ακόμη λάδι.
  6. Πασπάλισε το υπόλοιπο τυρί μαζί με όση καυτερή σάλτσα βάλεις και φούρνισε για 15 λεπτά.  Σερβίρεις αμέσως.