Ένα τόσο απολαυστικό γλυκό, φρέσκο και λεμονάτο και δροσερό.  Θα το φτιάξεις για τη φορά που θα μαζέψεις πολύ κόσμο και θα αδειάσει η πιατέλα. Όλοι, θα ζητήσουν και δεύτερη μερίδα.

Τόσο νόστιμο που, αν το βάλεις στη μέση του τραπεζιού και δώσεις σε όλους κουτάλια, θα τρώνε από το ταψί μέχρι να τελειώσει!

Πολλοί νομίζουν ότι είναι καλοκαιρινό γλυκό και μπερδεύονται γιατί είναι, αλήθεια, δροσερό.  Όμως, είναι ένα γλυκό που θα το φτιάξεις κάθε εποχή του χρόνου είτε έχεις φρέσκα λεμόνια ή έχεις στύψει λεμόνια που έχεις κάνει παγάκια που περιμένουν στην κατάψυξη. Η δροσιά και η αψάδα του γλυκού είναι όντως απολαυστική το καλοκαίρι αλλά, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ετοιμάζω και να το απολαμβάνω όλο το χρόνο.  Μπορείς να ετοιμάσεις ολόκληρη τη δόση για πολύ κόσμο, τη μισή δόση για την οικογένεια ή να μοιράσεις την δοσολογία στη μέση και να προσφέρεις τη μισή ενώ την άλλη μισή να απολαύσεις με τους δικούς σου.

Χρειάζεσαι:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο 
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια (μπορείς να βάλεις pecans, φουντούκια ή αμύγδαλα)

Για την κρέμα τυριού:

  • 225 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 165 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. corn flour
  • 600 ml. γάλα
  • 3 κρόκους από μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένους
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 ml. χυμό λεμόνι
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4-5 κ.σ. τριμμένο ξηρό καρπό (τον ίδιο που θα βάλεις στην βάση)

Διαδικασία για τη βάση: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Ανακατεύεις το αλεύρι με τη ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ.
  3. Κόβεις το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και προσθέτεις στο μείγμα.  Ανακατεύεις.
  4. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα μακρόστενο pyrex ή πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 22 Χ 32 εκ. που καλό είναι να έχεις περάσει με λίγο βούτυρο και αλεύρι και φουρνίζεις για 20-25 λεπτά μέχρι να σφίξει και να ροδίσει.
  5. Βγάζεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει πολύ καλά.

Διαδικασία για την κρέμα τυριού:

Βάζεις στον κάδο του mixer to τυρί κρέμα μαζί με την ζάχαρη και χτυπάς με το φτερό μέχρι να αφρατέψει.

 Διαδικασία για την κρέμα λεμονιού:

  1. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύεις την ζάχαρη με το corn flour, προσθέτεις το γάλα και, ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και λιώσει η ζάχαρη.  Προσθέτεις, έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύεις και τέλος προσθέτεις το ξύσμα με το αλάτι.
  2. Βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύεις, κάθε τόσο στην αρχή και συνέχεια προς το τέλος μέχρι να δέσει η κρέμα και να στέκεται στην ράχη του κουταλιού.
  3. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το βούτυρο με τον χυμό λεμόνι και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Αδειάζεις το μείγμα σε μια λεπτή σήτα ή ένα chinois και σουρώνεις σε ένα βαθύ μπολ.
  5. Σκεπάζεις με μια μεμβράνη — να ακουμπάει στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα — και αφήνεις να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σημείωση: η κρέμα λεμονιού μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα ενώ η κρέμα τυριού μπορεί να γίνει λίγο πριν αρχίσεις να συναρμολογείς το γλύκισμα αφού έχει κρυώσει η βάση πολύ καλά.

 Διαδικασία για την σαντιγί:

Μπορείς να πάρεις έτοιμη σαντιγί ή να την ετοιμάσεις πολύ εύκολα στο σπίτι με κρέμα γάλακτος (35%) και ζάχαρη άχνη. Η σχετική συνταγή βρίσκεται σε αυτό εδώ το link: Κατάλευκη και πουπουλένια σαντιγύ

Συναρμολόγιση:

  1. Αφού λοιπόν έχεις ψήσει τη βάση και έχει κρυώσει αρκετά και έχεις έτοιμες τις κρέμες και μαζί τους ξηρούς καρπούς για το τέλος ξεκινάς απλώνοντας την κρέμα τυριού.  Θα τη στρώσεις καλά με μια σπάτουλα να πάει παντού και να καλύψει όλη τη βάση.
  2. Αφήνεις να σταθεί για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια στρώνεις από πάνω την κρέμα λεμονιού.  Θα την απλώσεις με μαλακές κινήσεις να καλύψει την κρέμα τυριού και θα αφήσεις για ακόμα 1-2 λεπτά να σταθεί.
  3. Τέλος, με το cornet ή τη σπάτουλα θα στρώσεις από πάνω την σαντιγί και θα πασπαλίσεις με μπόλικους ξηρούς καρπούς.

Το γλυκό αυτό τρώγεται παγωμένο οπότε καλό είναι να μπει στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.  Μπορείς, βέβαια να έχεις όλα τα υλικά έτοιμα και παγωμένα και να κάνεις την συναρμολόγιση τελευταία στιγμή για να διατηρηθεί, η βάση, όσο πιο τραγανή γίνεται!lemondelight

 

 

 

 

Συνταγή και φωτογραφία της «Carpe Diem Dona»
Advertisements