Οι μαμάδες έχουν εκείνο το μαγικό τρόπο να λύνουν τα προβλήματα και να κουμπώνουν καταστάσεις.  Τσακωνόμαστε με τις μαμάδες, κυρίως, εμείς τα κορίτσια, αλλά, όταν τις χάσουμε, τότε θυμόμαστε και εφαρμόζουμε, μονολογώντας, «εσύ μου τόλεγες, εγώ όμως…» άλλα αντί άλλα, εκείνη την εποχή, ξέραμε βλέπεις καλύτερα. Χμμμ!

Μαγειρεύουμε το σκόρδο, εύκολα και σωστά!

garlicΤο σκόρδο είναι το αγαπημένο υλικό κάθε μάγειρα και μαγείρισσας που σέβεται τον εαυτό του.  Συμπληρώνει άπειρα πιάτα, αλλά, αν δεν το χρησιμοποιήσεις σωστά, μάλλον θα κάνεις ζημιά και το φαγητό σου, πολύ πιθανά θα βγει πικρό σαν κινίνο.

Για να αποφύγεις αυτό, ειδικά το πρόβλημα, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι το σκόρδο θέλει, μόλις, ένα λεπτό για να τσιγαριστεί και να ροδίσει.  Οπότε, τι κάνεις? μα το αυτονόητο, προσθέτεις το σκόρδο στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα το τελευταίο λεπτό του τσιγαρίσματος.  Αν το σκόρδο μπαίνει από την αρχή της συνταγής, τότε, φρόντισε να έχεις κοντά σου όλα τα υπόλοιπα υλικά ώστε να συμπληρωθούν πριν αρχίσει το σκόρδο να καίγεται.

Αν θέλεις να αρωματίσεις απλά το φαγητό μπορείς να σπάσεις το σκόρδο με το πλάτος ενός μεγάλου μαχαιριού και μόλις ροδίσει να το αφαιρέσεις.  Επίσης, μπορείς να βγάλεις το τρυφερό πράσινο ματάκι που έχει όλη τη μυρωδιά.

Πώς δημιουργούμε ζύμη με «τέλεια» υφή!

dowΗ ζύμη είναι το βασικό συστατικό για τα γλυκά, τις πίτες, τα ψωμιά, τα μπισκότα και τις τάρτες μας.

Αν η ζύμη σου βγει πολύ σκληρή ή σαν λάστιχο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που θέλεις.  Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να «παραχτυπήσεις» τη ζύμη σου στο mixer, εκτός αν αυτό σου λέει η συνταγή!

Επίσης, να θυμάσαι ότι χτυπάς πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στη συνέχεια προσθέτεις λίγα-λίγα να στεγνά υλικά που, καλό είναι να έχεις κοσκινίσει, και ανακατέψει όλα μαζί. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δουλέψει υπερβολικά πολύ η γλουτένη (εκτός, όπως είπαμε αν το ζητάει η συνταγή).

Τι κάνεις αν «παραμεθύσεις» το φαγητό σου!

alcoholΑποκλείεται να μην σου έτυχε, τουλάχιστον μια φορά, να ξεχάσεις ότι το μπουκάλι του κρασιού έχει μεγάλο στόμιο, και να το αδειάσεις «σχεδόν όλο» στο φαγητό σου με αποτέλεσμα να σε μεθύσει από την  μυρωδιά και μόνο!

Το κρασί είναι ένα συστατικό που μπαίνει σε πολλά φαγητά. Ας πούμε το κόκκινο κρασί συντροφεύει, πολύ συχνά, συνταγές με κοτόπουλο ή κρέας προσθέτοντας μια όμορφη γεύση στο πιάτο μας.  Τι γίνεται όμως αν το φαγητό σου έχει γεύση κόκκινου κρασιού υπερισχύει και δεν καταλαβαίνεις αν τρως κοτόπουλο ή σταφύλια;

Σε καμία περίπτωση δεν θα πετάξεις το πιάτο σου.  Υπάρχει τρόπος να το φτιάξεις.  Πρώτον, με μια τρυπητή κουτάλα αδειάζεις όλα τα στέρεα υλικά (κρέας, λαχανικά κτλ) από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα.  Βάζεις την κατσαρόλα με την σάλτσα στη φωτιά και ανάβεις το μάτι για να βράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό περίπου.  Μετά θα προσθέσεις 1-2 κ.σ. πελτέ τομάτας και θα ανακατέψεις καλά.  Συμπληρώνεις με ½ σφηνάκι νερό και βράζεις τη σάλτσα σου για 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί ο πελτές. Η όξινη γεύση της τομάτας θα ισορροπήσει την έντονη γεύση από το κόκκινο κρασί. Αν, δοκιμάσεις και σου φανεί έντονη, ακόμα η γεύση, ή σου φανεί λίγο ξινή λόγω του πελτέ, πρόσθεσε ¼ κ.γ. ζάχαρη και ανακάτεψε καλά.  Ξαναβάζεις τα υλικά στην κατσαρόλα και συνεχίζεις το μαγείρεμα.

 

 

 

Advertisements