Τα ταξίδια μου στην Αμερική, από το ’60 με έφεραν σε επαφή με διάφορα φαγητά που ούτε που φανταζόμουν ότι υπάρχουν.  Ήμουν και δύσκολη στο φαγητό (δεν θέλεις να ξέρεις, μασούσα ακόμα και τη σούπα ένα ολόκληρο απόγευμα!!!) και δεν μου άρεσε τίποτα ή σχεδόν. 

Ωστόσο, από την πρώτη χρονιά που πήγαμε στην Αμερική, περνούσαμε, από την Νέα Υόρκη, στην άλλη πλευρά, το περίφημο «west coast», δηλαδή Colorado, California όπου, κολλητός φίλος του μπαμπά μου είχε ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα της περιοχής. Εκεί, ψάρεψα για πρώτη φορά και έπιασα ένα γατόψαρο, κολύμπησα σε λίμνη και ποτάμι, γνώρισα αυθεντικούς Ινδιάνους, δοκίμασα να κάνω σκι σε ποτάμι, νομίζω δεν τα κατάφερα τότε!!!, έκανα για πρώτη φορά ιππασία, οδήγησα μια ford mustang (ροζ παρακαλώ, all time classic στην Αμερική τότε) και μια Desoto αυτόματη, και πήγα σε υπαίθριο drive-in movie.  Και λίγα λέω, στα 10 χρόνια που πηγαινοερχόμουνα κάθε καλοκαίρι είδα, έκανα και δοκίμασα πολλά πράγματα.

Ανάμεσα τους και η γνωριμία με τα τεράστια milk shakes, το barbecue, τα hamburgers, τα hot dogs, οι πατάτες στη χόβολη και το corn on the cob. To καλαμπόκι που έβραζε ή ψηνόταν στα κάρβουνα και μετά έβαζες από πάνω ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και μπόλικο αλάτι και …… τι λιχουδιά ήταν αυτή!  Ακόμα, έχω αυτή τη συγκλονιστική γεύση στο στόμα μου.

Barbecue δεν κάνω και η διαδικασία του να αρπάζω το καλαμπόκι με τα χέρια και να το τρώω (αν και μου αρέσει πολύ) δεν είναι πια κομψό, fin-fon και comme il-faut.  Έπρεπε να βρω εναλλακτική και νάσου… πετιέται η συνταγή και η φωτογραφία από μια άσχετη ιστοσελίδα (The Kitchen Whisperer) που δεν είχα ξαναδεί αλλά μου προσέφερε χαρά, αγαλλίαση και προσμονή.  Γιατί, αυτό το συνοδευτικό θα το λατρέψεις.  Θα ξεφύγεις από τα κλασσικά ρύζι, πατάτες, μακαρόνια και θα κάνεις κάτι τόσο νόστιμο, ζουμερό και γευστικό που, βάζω στοίχημα, θα το μαγειρεύεις κάθε βδομάδα έτσι, γιατί σου αρέσει και θα το σερβίρεις μαζί με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Θα βάλεις τα υλικά σε ένα pyrex ή ένα όμορφο πυρίμαχο σκεύος, θα το βάλεις στο φούρνο να ψήνεται και θα το στρώσεις σε οποιοδήποτε τραπέζι, από το οικογενειακό μέχρι το Χριστουγεννιάτικο, το τραπέζι του πάρτι ή τη μάζωξη της μπιρίμπας.  Μπορείς να βάλεις μέσα και διάφορα άλλα υλικά που δεν αναφέρω όπως bacon ή ζαμπόν, λουκάνικο ή λιαστές τομάτες, ακόμα και αρακά (που δεν μου αρέσει) ή καρότα, φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών ή σπαράγγια….. άμα έχεις φαντασία!

Χρειάζεσαι:

  • 120 ml. γάλα (πλήρες)
  • 115 γρ, κρέμα γάλακτος (35%)
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι (δοκιμάζεις στο τέλος και βάζεις παραπάνω αν θέλεις, ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 800 γρ. καλαμπόκι (από κονσέρβα — στραγγισμένο — ή κατεψυγμένο — να έχει ξεπαγώσει)
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 75-100 γρ. τριμμένο τυρί που σου αρέσει (παρμεζάνα, romano, κεφαλοτύρι, κασέρι, γραβιέρα ή ένα μείγμα από ότι κίτρινα τυριά έχεις στο ψυγείο)
  • Σχοινόπρασο, τα πράσινα τρυφερά φύλλα από κρεμμυδάκι φρέσκο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Οδηγίες: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και πέρασε το σκεύος σου με λίγο λιωμένο βούτυρο και αν θέλεις πασπάλισε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
  2. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάλε το μισό γάλα με την κρέμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακάτεψε και άφησε να βράσει.
  3. Εν τω μεταξύ, βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα, ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει χυλός, πρόσθεσε τα αβγά και χτύπησε με το σύρμα μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα ρίξε σιγά-σιγά 1- 2 κ.σ. μέσα το μείγμα με το αλεύρι και τα αβγά, ανακάτεψε  και στη συνέχεια άδειασε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (σιγά-σιγά) ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σφίξουν τα αβγά.  Σε μισό, το πολύ 1 λεπτό, θα έχει γίνει μια πηχτή κρέμα.
  5. Αφού αποσύρεις από τη φωτιά ρίχνεις μέσα το καλαμπόκι με τα ¾ από το τυρί , αλατοπιπερώνεις, ανακατεύεις, δοκιμάζεις προσθέτεις ότι σου λείπει και αδειάζεις το μείγμα στο σκεύος.
  6. Φουρνίζεις για μισή ώρα.  Τα τελευταία 5 λεπτά πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί και συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα στην επιφάνεια.
  7. Αποσύρεις από το φούρνο, αφήνεις να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά για να σταθεί, πασπαλίζεις με σχοινόπρασο ή ότι άλλο και σερβίρεις.

 

 

Advertisements