Τον τελευταίο καιρό το μυαλό μου είναι στα party, το finger-food και τα amuse-bouche.  Θέλεις επειδή λαχταράω τις μικρές λιχουδιές που με κάθε μια αλλάζω γεύση, θες που καλοκαίριασε και προτιμώ τα ελαφρά μεζεδάκια από τις γαστρονομικές μαγειρικές, θες που κάνω προσεκτική διατροφή εδώ και πολύ καιρό και βαρέθηκα και θέλω νοστιμιές….

Αυτά τα ταρτάκια είναι εύκολα και νόστιμα αλλά και μεγάλος πειρασμός γιατί άμα ξεκινήσεις δύσκολα θα σταματήσεις.  Γι’αυτό μην τα ετοιμάσεις μόνο για σένα.  Φέρε και την παρέα να φάτε από ένα-δυό και να τελειώσει η πιατέλα.

Επίσης, εδώ έχουμε μια βασική συνταγή.  Ξέρεις όμως ότι αφού δοκιμάσεις, την πρώτη φορά, μετά μπορείς να προσθέσεις διάφορα μέσα στην κρέμα τυριών.  Μυρωδικά, κρέας ή κοτόπουλο, bacon ή ζαμπόν, κάπαρη, λιαστή ντομάτα, πρασινάδες και ότι άλλο σου περάσει από το μυαλό.

Για να κάνεις 12 ταρτάκια χρειάζεσαι, τη φόρμα για muffins και μόλις 1,30 ώρα για προετοιμασία, εκτέλεση και σερβίρισμα. Θα ξεκινήσεις με την ζύμη και όσο αυτή θα ψήνεται στο φούρνο θα προχωρήσεις με τη γέμιση που θα είναι μια κρέμα τυριού.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 130 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κρόκο αβγού
    • Το ασπράδι θα το χτυπήσεις πολύ και με ένα πινέλο θα περάσεις την επιφάνεια από κάθε ταρτάκι πριν φουρνίσεις για να τα αδιαβροχοποιήσεις
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. τριμμένο τυρί  (προαιρετικό)

Αν δεν έχεις χρόνο, αν δεν το έχεις με τη ζύμη ή αν βαριέσαι μπορείς να πάρεις έτοιμη ζύμη για τάρτες (πολύ καλή είναι της Pillsbury) και να χρησιμοποιήσεις αυτή. 

Διαδικασία:

  1. Βάζεις στον κάδο του mixer το βούτυρο με το αλεύρι και τα χτυπάς καλά μέχρι γίνουν σαν ψίχουλα.  Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αποσύρεις από τον κάδο, τυλίγεις σε μια ζελατίνα και αφήνεις να ξεκουραστεί για 15 λεπτά με μισή ώρα.
  2. Εν τω μεταξύ προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και αλευροβουτυρώνεις την φόρμα σου.
  3. Αλευρώνεις ελαφρά μια επιφάνεια, ανοίγεις την ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.  Κόβεις με ένα μεγάλο coupe-pâtes 12 κομμάτια (θα πρέπει η διάμετρος να είναι αρκετά μεγαλύτερη από το άνοιγμα κάθε muffin, 7,5 εκ. είναι ότι πρέπει) για να βάλεις τη ζύμη σχηματίζοντας ένα μπολ από ζύμη. Μπορείς, αφού βυθίσεις την βάση ενός ποτηριού σε αλεύρι για να μη σου κολλήσει να πατήσεις τη ζύμη για να σταθεί καλά και να έχει ομοιόμορφο σχήμα.
  4. Τρυπάς με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια για να μη σου φουσκώσεις η ζύμη, περνάς την επιφάνεια με το χτυπημένο ασπράδι και φουρνίζεις για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Για την γέμιση χρειάζεσαι:

  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί μαλακό (Κατίκι, Γαλοτύρι, Εριφάκι, ακόμα και φέτα μαλακιά από κατσικίσιο τυρί)
    • Μπορείς να πάρεις κατσικίσιο σε μπαστούνι που θα βρεις στα supermarkets, είναι πολύ νόστιμο αλλά θα πρέπει πρώτα να το πολτοποιήσεις με το πιρούνι. Επίσης μπορείς να βάλεις μια ποικιλία από τριμμένα κίτρινα τυριά ή και μείγμα κίτρινο και λευκό κατσικίσιο τυρί. ΠΡΟΣΟΧΗ θα δοκιμάσεις να είναι ισορροπημένο το μείγμα πριν προσθέσεις το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.γ. από όποιο μυρωδικό προτιμάς: θυμάρι, λεμονοθύμαρο, σχοινόπρασο, δενδρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, κύμινο, κόλιανδρο, chili, cayenne….

Διαδικασία:

  1. Χτυπάς καλά όλα τα υλικά (αν έχεις ένα πλατύ δοσομετρικό δοχείο χρησιμοποίησε το, θα σε βοηθήσει στο άδειασμα της κρέμας πάνω στη ζύμη) μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα και βάζεις στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα ταρτάκια.

Συναρμολόγηση και ολοκλήρωση:

Βγάζεις την φόρμα από το φούρνο (χωρίς να τον σβήσεις) περιμένεις 2-3 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά και αδειάζεις την έτοιμη κρέμα μέσα στα ταρτάκια περίπου στα ¾.  Φουρνίζεις για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Αφού τα αποσύρεις από το φούρνο αφήνεις για 2-3 λεπτά και ξεφορμάρεις με προσοχή. Τρώγονται χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείς, όπως είπα και παραπάνω να προσθέσεις στην κρέμα διάφορα υλικά ή να πασπαλίσεις με πάπρικα ή saffran, κόκκους μουστάρδας, cayenne ή μπούκοβο αλλά και με κάποιο μυρωδικό ή τριμμένο τυράκι πριν βάλεις τα ταρτάκια στο φούρνο.  Μπορείς, επίσης, να σερβίρεις αφού πασπαλίσεις με κάποιο ψιλοκομμένο μυρωδικό ακόμα και κόκκους ροδιού ή ψιλοκομμένες φράουλες για μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση και τέλειο χρώμα!

 

 

Advertisements