Δεν υπάρχει περίπτωση να δω εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη (Chef στον Αέρα) και να μη μάθω κάποιο καινούργιο μυστικό.  Πάντα θα δώσει πολλές πληροφορίες για τα προϊόντα που προβάλει, για τους καλεσμένους της και για τα φαγητά που παρουσιάζει.  Πριν λίγο καιρό είχε καλεσμένο τον chef Γιάννη Σολάκη που έφτιαξε μια υπέροχη τάρτα με κοτόπουλο, bacon και μανιτάρια.  Ξέρετε δα την αδυναμία μου στις τάρτες. 

Ένα εύκολο πιάτο που μπορεί να είναι πλήρες γεύμα, πρώτο πιάτο, snack ή να μπει στη μέση ενός μπουφέ στο πάρτι, να το πάρεις μαζί στην εκδρομή, στο γραφείο ή στο pick-nick ή να ετοιμάσεις γρήγορα-γρήγορα για να τσιμπήσετε με την παρέα την ώρα της ταινίας ή του αγώνα ή της μπιρίμπας.

Βρήκα τη συνταγή, τη δοκίμασα (η ζύμη είναι καταπληκτική, αν θέλεις να κάνεις διαφορετικές ζύμες στις τάρτες σου να την βάλεις πάνω πάνω στη λίστα σου) και νομίζω ότι πρέπει να την κάνεις και εσύ. Γρήγορα, εύκολα, νόστιμα και γευστικά.  Μετά τη συνταγή θα δεις τις αλλαγές που έκανα εγώ για να φέρω την τάρτα στα μέτρα μου.  Δοκιμάζεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα:

Χρειάζεσαι για τη ζύμη: 

  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 55 γρ. βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 30-45 ml. κρύο νερό

Χρειάζεσαι για τη γέμιση:

  • 1 χοντρή φέτα (2εκ.) κοτόπουλο καπνιστό (πολύ καλό είναι το Fouantré, Υφαντής)
  • 200 γρ. bacon καπνιστό
  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια (βρίσκεις μικρά, μεσαία και μεγάλα που θα τα κόψεις ή έτοιμες συσκευασίες που είναι κομμένα σε φέτες)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. τυρί Regato, τριμμένο
  • 2 κλωναράκια ρίγανη, ξεχωρίζεις τα φύλλα – αν δεν έχεις βάζεις 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κλωναράκι θυμάρι – ξεχωρίζεις τα φύλλα (εγώ δεν βάζω το θυμάρι γιατί δεν μου αρέσει πολύ)
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 100 ml.  κρέμα γάλακτος (35%)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία για τη ζύμη:

Κόβεις το βούτυρο σε κομμάτια και το βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις το αλεύρι κοσκινισμένο, λίγο αλάτι και το νερό. Ανακατεύεις με τα δάχτυλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τυλίγεις τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζεις στο ψυγείο για μισή ώρα. Μπορείς εναλλακτικά να χτυπήσεις με το γάντζο τα υλικά στον κάδο του mixer.

Διαδικασία για τη γέμιση:

Σωτάρεις σε ένα τηγάνι, αφού ζεσταθεί, το ελαιόλαδο και προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί λίγο ψιλοκόβεις και προσθέτεις το bacon και τα μανιτάρια. Τα σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτεις αλάτι, τα φύλλαράκια από τη ρίγανη και το θυμάρι και το αλεύρι. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο τυρί, το πιπέρι και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Αποσύρεις από τη φωτιά.

Διαδικασία για την τάρτα:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και αλευροβουτυρώνεις μια κανονική ταρτιέρα. Πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ανοίγιες τη ζύμη με τον πλάστη.  Στρώνεις τη ζύμη στην ταρτιέρα, την τρυπάς με ένα πηρούνι παντού και αν θέλεις να την αδιαβροχοποιήσεις περνάς όλη την επιφάνεια με λίγο χτυπημένο ασπράδι αβγού. Φουρνίζεις για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αφού ψηθεί, προσθέτεις τη γέμιση, πασπαλίζεις με λίγο τριμμένο regato και ψήνεις για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Αφού βγει από το φούρνο αφήνεις την τάρτα να σταθεί για 5 λεπτά και ρίχνεις από πάνω το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε κυβάκια. λίγα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρεις

Οι δικές μου αλλαγές ή προσθήκες είναι: 

  1. Βάζω μέσα στο μείγμα της ζύμης 1-2 κ.σ. από το ίδιο τριμμένο τυρί που βάζω στη γέμιση μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  2. Τσιγαρίζω το bacon πρώτα χωριστά για να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό 
  3. Εχω πάντα στο ψυγείο αποξηραμένα porcini ή βασιλομανίταρα που μουσκεύω σε ένα μπολάκι με 3-4 κ.σ. χλιαρό νερό για μισή ώρα.  Τα προσθέτω, μαζί με τα φρέσκα μανιτάρια. Προσθέτουν πολύ ωραία, γεμάτη γεύση και πλούσιο άρωμα. 
  4. Δεν αγαπώ το θυμάρι στο φαγητό οπότε δεν το χρησιμοποιώ.  Αν βρω φρέσκο σχοινόπρασο βάζω αυτό αντί για οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό. 
  5. Το κοτόπουλο το προσθέτω στην κρέμα και το ψήνω μαζί στο φούρνο, δεν το βάζω από πάνω ωμό. 

 

Advertisements