Λατρεύω τις μελιτζάνες σε κάθε τους μορφή.  Τηγανητές ή ψητές, σε chips ή τραγανά sticks, στον μουσακά ή το imam, με κρέας κοκκινιστό ή στη μελιτζανοσαλάτα. Παπουτσάκια με κιμά ή χωρίς, με τυράκι λαδερές με λίγο σκορδάκι και ντοματούλα στο φούρνο και στα γεμιστά.  

Αμιγώς καλοκαιρινό κηπευτικό που είναι οικονομικό, μαγειρεύεται γρήγορα και εύκολα και είναι πάντα νόστιμο.  Αν είσαι από τους άτυχους που δεν το τρώνε στην οικογένεια βρες τρόπο να ετοιμάζεις μικρές μεριδούλες μόνο για σένα και φτιάξε αυτήν την καταπληκτική bruschetta που θα απολαύσεις μόνη ή με παρέα.

Είναι ότι πρέπει για ένα snack, ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.  Μπορείς να έχεις έτοιμη caponata στο ψυγείο (διατηρείται όπως τα λαδερά για πολλές μέρες), και, μετά το μπάνιο ή αν σου χτυπήσει την πόρτα ξαφνικά η πείνα ή το παρεάκι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ψήσεις το ψωμάκι και να βγάλεις παγωμένες μπύρες ή δροσερό κρασάκι και το φαγητό θα είναι απολαυστικό.

Χρειάζεσαι για 4-6 μερίδες, τουλάχιστον:

  • 1 ψωμί που αγαπάς πολύ (χωριάτικο, με προζύμι, καρβελάκι ζυμωτό ή ciabatta) αρκεί να μπορέσεις να κόψεις μεγάλες, oval φέτες!  Μπορείς βέβαια να κόψεις μικρές φέτες και να κάνεις μικρές μπρουσκετούλες!

     

  • 1 μέτριο, λευκό γλυκό κρεμμύδι, κομμένο καρεδάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 μέτριες μελιτζάνες (φλάσκες) κομμένες καρεδάκι
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη καρεδάκι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες καρεδάκι
  • 1 κλωναράκι θυμάρι (αν δεν σου αρέσει βάλε ρίγανη ή μαϊντανό)
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • ½ φλιτζάνι (120 ml.) λευκό, ξηρό κρασί
  • 80 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 2-3 κ.σ. ελιές (από τις συσκευασμένες που είναι κομμένες σε φέτες χωρίς κουκούτσι (πράσινες ή μαύρες, ή και από τις δύο – ότι σου αρέσει)
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο και 1 σκελίδα σκόρδο για άλειμμα του ψωμιού πριν το φρυγάνισμα
  • 4-5 κλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, μόνο τα φύλλα (ή παραμένεις στον μαϊντανό που έτσι και αλλιώς ταιριάζει πάρα πολύ με την μελιτζάνα) για το τέλος

Σημείωση: Μπορείς, ανάλογα με το τι σου αρέσει, να προσθέσεις celery κομμένο καρεδάκι, κάπαρη ή λιαστή ντομάτα.

Διαδικασία:

  1. Αφού πλύνεις και κόψεις όλα τα λαχανικά ζεσταίνεις καλά, σε μέτρια προς λίγο δυνατή φωτιά,  ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτεις το λάδι και αρχίζεις να σοτάρεις ξεκινώντας από το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει και αρχίσει να ροδίζει, πολύ ελαφρά, προσθέτεις το σκόρδο.  Μαζί και τον πελτέ τομάτας που ανακατεύεις καλά και ξύνεις τον πάτο του τηγανιού να μην κολλήσει και να πάει παντού.
  2. Μόλις αρχίζει να βγάζει τα αρώματα του το σκόρδο και πριν αρχίσει να ροδίζει προσθέτεις τις μελιτζάνες με τις πιπεριές και το θυμάρι ή ότι άλλο βάλεις. Ανακατεύεις, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να μαλακώσουν τα υλικά.
  3. Όταν μαλακώσουν αρκετά σβήνεις με κρασί, δυναμώνεις ελάχιστα τη φωτιά και σιγοβράζεις μέχρι να εξατμισθεί το κρασί. Αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις. Αφήνεις να σιγοβράσει λίγο ακόμη το μείγμα (10 λεπτά) μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  4. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει.  Όσο γίνεται αυτό καβουρδίζεις τα κουκουνάρια και στη συνέχεια τα προσθέτεις μαζί με τις ελιές στην χλιαρή, πια, caponata.
  5. Όταν είσαι έτοιμη να σερβίρεις αλείφεις τις φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, τρίβεις με μια σκελίδα σκόρδο, αλατοπιπερώνεις και βάζεις στο grill, στην τοστιέρα ή στο αντικολλητικό για να τις φρυγανίσεις.
  6. Απλώνεις από πάνω μια γερή δόση caponata, πασπαλίζεις με λίγο φρέσκο βασιλικό, δυόσμο ή μαϊντανό και σερβίρεις.
Advertisements