Εμένα δεν μου αρέσει πολύ το στήθος από το κοτόπουλο, αν και αγαπώ το κοτόπουλο πολύ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πιάτο που αγαπώ πολύ και το φτιάχνω ξανά και ξανά. Το σερβίρω σκέτο με μια νόστιμη πράσινη σαλάτα, με ψητά λαχανικά ή — το καλύτερό μου — με κάτασπρο μπασμάτι ή άσπρο ρύζι, εκείνο το Κινέζικο. 

Ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Κινέζικη κουζίνα που είναι ιδιαίτερα ελαφρύ (μόλις 200 θερμίδες η μερίδα) που θέλει μόλις 7 υλικά και ετοιμάζεται σε 25 λεπτά.  Συνδυάζει τον αψάδα και την δροσιά του πορτοκαλιού με την καυτερή γεύση που δίνει το πιπέρι cayenne.  Γλυκο-καυτερό λοιπόν αυτό το πιάτο που θα σου κάψει, ίσως λιιιιίγο τη γλώσσα αλλά θα σου ζεστάνει την καρδιά!  Η δε σάλτσα είναι σούπερ εύκολη και θα τη φτιάξεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή που είσαι έτοιμη να σερβίρεις, μόλις βγάλεις το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, στο ίδιο σκεύος για να μην λερώνεις πολλά και για να μη χάσεις όλες εκείνες τις νοστιμιές που κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας.

Χρειάζεσαι (για 4 μερίδες):

  • 1 φλιτζάνι (240 ml.) χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. corn flour
  • 3 κ.σ. soy sauce
  • ¼ κ.σ. (ή και παραπάνω αν το αντέχεις) πιπέρι cayenne
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 450-500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα και κομμένο σε μπουκιές
  • Προαιρετικά μια μικρή καυτερή πιπεριά ή chili pepper (χωρίς τους σπόρους κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

  1. Προετοιμάζεις τα υλικά της σάλτσας ανακατεύοντας, σε ένα μεσαίο μπολ, το χυμό πορτοκάλι με το corn flour, το πιπέρι cayenne, τη soy sauce, το μέλι και το ξύσμα. Αφήνεις στην άκρη.
  2. Αλείφεις ή ψεκάζεις ένα αντικολλητικό τηγάνι (να χωράει το κοτόπουλο σε μια σειρά) με λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί — το τηγάνι — βάζεις το κοτόπουλο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ψηθεί. Να μην είναι πια ροζ στο κέντρο.  Ανακατεύοντας και παρακολουθώντας το θα σου ροδίσει γύρω-γύρω και θα μαγειρευτεί σε 4-6 λεπτά.
  3. Αδειάζεις το κοτόπουλο σε μια πιατέλα, ανακατεύεις το μείγμα της σάλτσας που έχεις ετοιμάσει, καλά και αδειάζεις μέσα στο ζεστό τηγάνι, πάντα πάνω από μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  4. Μαγειρεύεις ανακατεύοντας συνέχεια για 6-8 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο ¹/³ και να έχε πήξει αρκετά.  Χαμηλώνεις πολύ τη φωτιά, προσθέτεις το κοτόπουλο και ανακατεύεις μέχρι η σάλτσα να καλύψει καλά όλα τα κομμάτια.
  5. Σερβίρεις πασπαλίζοντας ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά ή chilli pepper μαζί με ένα ρύζι και ένα δροσερό ποτήρι κρασί.

Σημείωση: Όπως παρατήρησες δεν έχει καθόλου αλάτι ή πιπέρι η συνταγή γιατί κανονικά υπερκαλύπτονται από τη soy sauce και το πιπέρι cayenne. Στην πορεία δοκιμάζεις και αν κάτι σου λείπει το προσθέτεις ανάλογα με το γούστο σου. 

 

 

 

Πηγή: www.yummly.com
Advertisements