Τα «enchiladas», είναι ένα παραδοσιακό Μεξικάνικο φαγητό με βάση τις καλαμποκένιες tortillas που είναι τυλιγμένες γύρω από μία γέμιση και καλυμμένες με μια καυτερή σάλτσα chilli. Γεμίζονται με διάφορα υλικά όπως κρέας, τυρί, φασόλια, πατάτες, λαχανικά ή ένα συνδυασμό από κάποια ή όλα τα παραπάνω. 

Προέρχονται από το Μεξικό όπου, η πρακτική του τυλίγματος tortillas γύρω από άλλα φαγητά φτάνει μέχρι την εποχή των Mayas. Ωστόσο, η πρώτη επίσημη αναφορά γίνεται τον 19º αιώνα, ενώ η συνταγή τους περιγράφεται αναλυτικά στον πρώτο Μεξικάνικο  Οδηγό Μαγειρικής, «El cocinero mexicano« («Ο Μεξικανός Chef»), που εκδόθηκε το 1831, και στο Λεξικό Μαγειρικής του Mariano Galvan Rivera «Diccionario de Cocina«, που εκδόθηκε το 1845.

Αν σου αρέσουν τα καυτερά αυτή η συνταγή θα σε συναρπάσει.  Μπορείς, βέβαια, να κάνεις παραλλαγή με λιγότερο καυτερή σάλτσα ή να την μαλακώσεις αν σερβίρεις το πιάτο μαζί με γιαούρτι στραγγιστό, avocado crema ή guacamole και φυσικά μια δροσερή σαλάτα.  Βάση της συνταγής είναι τα εξής 2 συστατικά: Καλαμποκένιες tortillas και έτοιμη σάλτσα enchilada που θα βρεις στα supermarkets (υπάρχει η σάλτσα chilli Uncle Ben’s, και άλλες), στα ράφια με τα ethnic φαγητά.  Ωστόσο, εδώ σου έχω και συνταγή για να ετοιμάσεις την σάλτσα enchillada σε μόλις 10 λεπτά!

Χρειάζεσαι για 6 καλές μερίδες μόλις μισή ώρα:

  • 8 tortillas (καλαμποκιού)
  • 2 στήθη κοτόπουλο, μαγειρεμένο – ψητό ή βραστό – και μαδημένο καλά
  • ½ φλιτζάνι ρύζι, μαγειρεμένο (περίπου 100 γρ.)
  • ½ φλιτζάνι (περίπου 100 γρ.) μαύρα φασόλια (υπάρχουν στα ethnic προϊόντα συνήθως είναι μάρκας, Old El Paso ή ΗΕΙΝΖ)
  • ½ φλιτζάνι (περίπου 100 γρ.) καλαμπόκι (κατεψυγμένο ή από κονσέρβα)
  • 420 γρ. enchilada sauce (η πιό κοινή είναι η Old El Paso, θα βρεις και σε ποικιλίες Hot, Very Hot ή Mild (*συνταγή παρακάτω)
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί cheddar (να προτιμήσεις το πορτοκαλί, αν δεν βρεις σε μεγάλο κομμάτι ή έτοιμο τριμμένο, θα πάρεις το συσκευασμένο σε φέτες τοστ και θα το τρίψεις, ευκολάκι!).

Οδηγίες:

  1. Βουτυρώνεις ελαφρά ένα μακρόστενο pyrex (22×32 εκ.) και προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το κοτόπουλο με το ρύζι, τα φασόλια και το καλαμπόκι.  Δοκιμάζεις και προσθέτεις (μόνο αν χρειάζεται λίγο αλάτι – προσοχή μην το παρακάνεις γιατί η σάλτσα είναι καυτερή και έχει αλάτι).
  3. Με ένα κουτάλι βάλε κατά μήκος κάθε tortilla λίγη από τη γέμιση, από πάνω βάλε, με ένα κουτάλι μπόλικη σάλτσα (θα χρειαστείς την μισή περίπου ποσότητα), τύλιξε σφιχτά και τοποθέτησε, τη μια δίπλα στην άλλη στο έτοιμο pyrex.
    • Ανάλογα με το μέγεθος της tortilla και με την ποσότητα της γέμισης μπορείς να τυλίξεις σε ρολάκι ή να δημιουργήσεις ένα μικρό φάκελο για να κλείσεις καλά τη γέμιση, ότι προτιμάς.
  4. Άδειασε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τις τυλιγμένες tortillas, πασπάλισε με το τριμμένο τυρί και φούρνισε για 15 λεπτά ή μέχρι να κάνει φουσκάλες το τυρί και να ροδίσει.
  5. Σερβίρεις αμέσως με μια δροσερή σαλάτα, και συνοδεύεις, αν θέλεις με γιαούρτι, avocado crema ή guacamole
Πηγή: www.homanathome.com

 

Enchillada Sauce

Υλικά:

  • 60 ml. λάδι ελαφρύ (καλαμποκέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο)
  • 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γρ. chili powder
  • 225 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 360 ml. νερό
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. garlic powder
  • ¼ κ.γ. onion salt
  • Αλάτι (αν χρειάζεται)
Διαδικασία:
  1. Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.  Προσθέτεις το αλεύρι με το chili powder, χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ελαφρά καφέ το χρώμα του.  Προσοχή να μην κάψεις το αλεύρι.
  2. Προσθέτεις, σιγά-σιγά, τη σάλτσα τομάτας, το νερό το κύμινο με το garlic powder και onion salt στο μείγμα και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Συνεχίζεις το μαγείρεμα για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να δεις ότι η σάλτσα έχει πήξει ελαφρά. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι, αν χρειάζεται.
Πηγή: www.allrecipes.com

 

Advertisements