Η «Μπατζίνα» ήταν για μένα άγνωστη λέξη (παρόλο που λατρεύω τις πίτες και τις τάρτες) μέχρι που είδα μια διαφήμιση για κάποιο αλεύρι. Στη διαφήμιση μιλούσε για τις διάφορες πίτες απ’ όλη την Ελλάδα που μπορούσες να πετύχεις με το αλεύρι αυτό. Είναι λοιπόν μια πίτα με τριμμένα κολοκύθια, αβγά, τυριά και γάλα. 

Φυσικά και έψαξα τη συνταγή, βρήκα πολλές. Αυτή που μου άρεσε περισσότερο είναι μια «τάρτα μπατζίνα» που γίνεται εύκολα και γρήγορα και που κάνει για πρώτο πιάτο, για κυρίως γεύμα, για snack ή δεκατιανό και στέκει περήφανα στο μπουφέ, το πικνίκ ή το πάρτι.  Για να ακριβολογούμε, όπως με διόρθωσε η φίλη και συμμαθήτρια Φλωρίκα, η «μπατζίνα» δεν έχει καθόλου φύλλο και είναι πολύ-πολύ λεπτή «πάχος μπισκότου» όπως μου είπα χαρακτηριστικά.  Γι’αυτό και το πιάτο αυτό είναι στην πραγματικότητα μια «τάρτα με κολοκύθια«! που δανείζεται, την κεντρική ιδέα της «μπατζίνας».

Χρειάζεσαι: 

  • 3 φλιτζάνια τριμμένα κολοκύθια (περίπου 450 γρ.)
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 1 φύλλο ζύμη τάρτας
    • Για ευκολία θα πάρεις την έτοιμη ζύμη (υπάρχουν πολλές στο εμπόριο) εγώ προτιμώ την δική μου που πετυχαίνει πάντα και είναι πολύ εύκολη. 
      • Θα τη φτιάξεις με 250 γρ. αλεύρι, 125 γρ. φρέσκο βούτυρο, 1 κρόκο αβγού, 50 ml. κρύο νερό, αλάτι και πιπέρι – αν θέλεις βάζεις 1-2 κ.σ. από το ίδιο τριμμένο τυρί που θα βάλεις στη γέμιση για περισσότερη γεύση. Ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά, βάζεις στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί και την ανοίγεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Θα ψήσεις στους 180°C (προθερμασμένο φούρνο) για 20 λεπτά πριν την γεμίσεις για να ολοκληρώσεις το ψήσιμο.

  • 4 αβγά και (χώρια) 1 ασπράδι χτυπημένο ελαφρά
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή χοντρό πλιγούρι (άλλοι βάζουν τραχανά, εμένα δεν μου αρέσει καθόλου)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. corn flour
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
  • Αλάτι και πιπέρι

και πριν το φούρνισμα:

  • 150 γρ. φέτα
  • 2-3 κ.σ. γάλα
  • 1 αβγό
  • 2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. γραβιέρα

Διαδικασία:

  1. Αφού τρίψεις τα κολοκύθια (στο χοντρό τρίφτη ή στο χοντρό εξάρτημα του food processor — μπορείς και στο multi, μην τα παρατρίψεις — ή στο μαντολίνο αν έχει το ειδικό μαχαίρι, αλλά και με το ειδικό peeler!) τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με το αλάτι και αφήνεις για μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και περνάς με βούτυρο ή λάδι και αλεύρι μια κανονική ταρτιέρα.
  3. Ανοίγεις το φύλλο, το στρώνεις στην ταρτιέρα και με ένα πιρούνι κάνεις τρύπες σε όλη την επιφάνεια και με ένα πινέλο περνάς όλη την επιφάνεια με το ασπράδι του αβγού που θα έχεις χτυπήσει ελαφρά.  Αυτό βοηθάει στην αδιαβροχοποίηση της τάρτας κυρίως αυτής γιατί τα κολοκύθια έχουν πολλή υγρασία.
    • Μπορείς να παραλείψεις το ψήσιμο της ζύμης (το λεγόμενο blind bake) εγώ το προτιμώ πάντα στις τάρτες — ειδικά με την δική μου ζύμη — γιατί πιστεύω ότι το φύλλο ψήνεται καλύτερα έτσι και γίνεται πιο νόστιμο και τραγανό! Σε αυτή την περίπτωση να απλώσεις το φύλλο στην ταρτιέρα, θα κάνεις τις τρύπες με το πιρούνι και θα περάσεις την επιφάνεια με το ασπράδι του αβγού και στη συνέχεια θα προχωρήσεις όπως εξηγώ παρακάτω.
  4. Στύβεις πολύ καλά τα κολοκύθια να μην έχουν καθόλου υγρά και τα βάζεις σε ένα μπολ. Προσθέτεις τα 4 αβγά, 150 γρ. γραβιέρα, 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ή χοντρό πλιγούρι ή τραχανά (ότι βάλεις), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. corn flour, το μοσχοκάρυδο (αν βάλεις), αλάτι και πιπέρι (με προσοχή το αλάτι γιατί μπορεί να είναι αλμυρή η γραβιέρα και σίγουρα είναι αλμυρή η φέτα που θα προσθέσεις στο τέλος)
  5. Ανακατεύεις καλά και αδειάζεις το μείγμα πάνω στο έτοιμο φύλλο.  Το απλώνεις καλά.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάς καλά το αβγό με το γάλα και το αδειάζεις από πάνω.
  7. Πασπαλίζεις με την τριμμένη φέτα, την τριμμένη φρυγανιά και την γραβιέρα και φουρνίζεις για 45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  8. Αφήνεις να σταθεί για μισή ώρα περίπου και σερβίρεις.

H γέμιση αυτή μπορεί να μπει και σε κανονική πίτα με φύλλο σφολιάτας, κουρού ή φύλλο κρούστας που θα απλώσεις με τη γνωστή διαδικασία, θα κλείσεις από πάνω, θα περάσεις με λίγο χτυπημένο αβγό ή γάλα και αν θέλεις πασπαλίζεις με λίγο τυρί τριμμένο, σουσάμι ή και τα δύο.  Επίσης, μπορείς το επάνω φύλλο να το τσαλακώσεις αντί να το στρώσεις όπως κάνουμε συνήθως.