Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που τα παιδιά πάνε σχολείο και ξεκινάνε τα τρεξίματα.  Μαθήματα, φροντιστήριο, δραστηριότητες, μπαλέτο, αγγλικά, γαλλικά και μπάλα. Επίσης, είναι η εποχή που αλλάζουμε σπίτι, ελέγχουμε την γκαρνταρόμπα μας, προσαρμοζόμαστε στην δουλειά, μετά τις διακοπές, και, προγραμματίζουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα που ακολουθούν.  Μέσα σε όλα θες να φας, να φροντίσεις τα παιδιά, και να ταΐσεις του μεγάλους και τους μεγαλύτερους.  Δεν μπορείς, πάντα, να μπαίνεις στην κουζίνα να ετοιμάζεις παστίτσια, κοκκινιστά ή μουσακάδες.  Αν όμως έχεις ένα καλά οργανωμένο ψυγείο και μπόλικες λιχουδιές μπορείς να φτιάξεις λουκούλλεια μικρά και μεγάλα γεύματα, Ιταλιστί «panini» (κάτι σαν τοστ που δεν είναι τοστ γιατί το τοστ το ξέρουμε με τυρί, ζαμπόν τυρί, τυρί ζαμπόν και τομάτα…. boooooring!) για πρωϊνό, δεκατιανό, γεύμα, απογευματινό και βραδινό.  Μη σου πω και τέλειο φαγητό για το pyjama party, το sleep-over, την βραδιά της μπιρίμπας ή του «δεν κάνω τίποτα γιατί βαριέμαι»!!

Ζεσταίνεις λοιπόν μια γκριλιέρα πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι, σχεδόν να βγάλει καπνούς.  Την περνάς με ένα πινέλο που έχεις ποτίσει με ελάχιστο λάδι, τοποθετείς επάνω το panino, όπως θα σου πω παρακάτω, πατάς με ένα βαρύ σκεύος που θα το γεμίσεις με κονσέρβες για βάρος και τοστάρεις μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό από τη μια πλευρά για 3-4 λεπτά.  Με μια σπάτουλα το γυρίζεις, με την ίδια διαδικασία μέχρι να ροδίσει και να τραγανίσει και από την άλλη πλευρά. Σερβίρεις το panino ζεστό-ζεστό με γάλα, σοκολατούχο, χυμό, αναψυκτικό, μπύρα και γιατί όχι, κρασάκι, δροσερό και ελαφρύ.

Τι είναι όμως τα Panini

Τα Panini είναι τόσο τέλεια όσο η εμπειρία του να γλιστράς, μέσα σε μια γόνδολα, στα κανάλια της Βενετίας, ή, να ρίχνεις ένα νόμισμα για να κάνεις μια ευχή στην Fontana di Trevi της Ρώμης.

Panino (panini στον πληθυντικό) σημαίνει, κυριολεκτικά » μικρό ψωμί» και δεν είναι άλλο από ένα sandwich, όμως με Ιταλική φινέτσα και επιρροή.   Ένα καλό panino ετοιμάζεται πάνω σε καταπληκτικό ψωμί, με φρέσκα ή ψητά λαχανικά, τυριά και κρέατα και μαζί μια στάλα από το καλύτερο φρέσκο βούτυρο ή extra παρθένο ελαιόλαδο (ιδανικά…. τίποτα δεν σε εμποδίζει να βάλεις μαργαρίνη ή/και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείς, μην τρελαθούμε ε!).

Συχνά, οι Ιταλοί, τα ετοιμάζουν σε τοστιέρα (μπορείς και εσύ, στο σπίτι) που λέγονται panini alla piastra.   Οι ραβδώσεις τις τοστιέρας σχηματίζονται πάνω στο ψωμί καθώς ψήνεται και γίνεται τραγανό στην επιφάνεια ενώ η θερμοκρασία επιτρέπει στο περιεχόμενο να λιώνει καθώς ζεσταίνεται.

Σου χρειάζονται τα καλά υλικά και φυσικά το ένα μοναδικό εξάρτημα για panini, την κλασσική, αντικολλητική γκριλιέρα (τη σχάρα ντε), άντε δύο, αν υπολογίσεις την συνηθισμένη τοστιέρα.  Ιδανικά μια αντικολλητική γκριλιέρα και ένα σκεύος (ας πούμε μια κατσαρόλα) που θα βάλεις πάνω από το panino — με βάρος — ώστε να πατηθεί και να ψηθεί ομοιόμορφα και συμμετρικά είναι το τέλειο.  Η τοστιέρα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. scan0007 (2)

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα νόστιμο ψωμί (ότι σου αρέσει από μπαγκέτα μέχρι ciabatta και από brioche μέχρι χωριάτικο ή ψωμί με προζύμι), όχι ότι δεν κάνει και το ψωμί του τοστ, μια χαρά είναι.  Από εκεί και πέρα θα αποφασίσεις αν το panino σου θα είναι αλμυρό ή γλυκό και θα πράξεις ανάλογα.  Βασικές προϋποθέσεις:  (1) φρέσκο ανάλατο βούτυρο που, αν θέλεις, θα περάσεις με πολύ λίγο και την εξωτερική πλευρά, αυτή που ακουμπάει στη σχάρα (2) φρέσκα και καλά υλικά (3) τρώγεται ζεστό, μόλις βγει από την γκριλιέρα ή την τοστιέρα.

Ιδέες για να ετοιμάσεις γλυκά panini για το πρωινό, το δεκατιανό ή το απογευματινό snack, ακόμα και για ένα ελαφρύ βραδινό.scan0006

  1. Μερέντα ή nutella, τριμμένους ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.
  2. Τυρί κρέμα, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδα.
  3. Βούτυρο και ζάχαρη και κανέλα ή μέλι και κανέλα αντί για ζάχαρη.
  4. Τυρί κρέμα, κομμένα σε φέτες αποξηραμένα σύκα ή χουρμάδες και μέλι.
  5. Τυρί κρέμα, σουσάμι και μήλο κομμένο σε φέτες (και οποιοδήποτε άλλο φρούτο επιθυμείς).

Οποιοδήποτε συνδυασμό από τους παραπάνω ή ότι άλλο σκεφτείς, όλα παίζουν, είναι θέμα φαντασίας και γούστου.


Ιδέες για να ετοιμάσεις αλμυρά panini για δεκατιανό ή απογευματινό snack, αλλά και για ένα ελαφρύ γεύμα ή βραδινό.  Πριν ξεκινήσεις πέρασε με ένα πινέλο το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.  Ισχύει, πάντα, ότι θα γίνει πολύ καλύτερο το panino αν το περάσεις, από την εξωτερική πλευρά, με λίγο — ελάχιστο — φρέσκο βούτυρο. scan0005

  1. Οποιοδήποτε τυρί που λιώνει (τριμμένο ή σε λεπτές φέτες) μαζί, και, mozzarella, και, δενδρολίβανο μαζί με καβουρδισμένα καρύδια πάνω σε μπαγκέτα.
  2. Σαρδέλες ψητές, παρμεζάνα, μάραθο τριμμένο σε πολύ λεπτά κομμάτια, κόκκινο κρεμμύδι και χυμό λεμόνι πάνω σε φέτες από χωριάτικο ψωμί.
  3. Τυρί που λιώνει, φέτες από πικάντικο σαλάμι και πολύ λεπτές φέτες λεμονιού πάνω σε ciabatta.
  4. Κατσικίσιο τυρί με ελιές και radicchio πάνω σε φέτες ψωμιού με προζύμι.
  5. Ξεροψημένες φέτες bacon, με γλυκιά Gorgonzola ή blue cheese και φύλλα από σπανάκι, ρόκα ή και τα δύο.
  6. Prosciutto με mozzarella και παρμεζάνα κομμένη σε λεπτές φέτες με ρόκα, σπανάκι ή βασιλικό πάνω σε ciabatta.
  7. Και φυσικά δεν μπορεί να λείψει η κλασσική mozzarella με φέτες τομάτας ή τοματίνια κομμένα σε λεπτές φέτες με βασιλικό και λίγο pesto.

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που μπορείς να φανταστείς ή σε άλλους συνδυασμούς θα σου βάζουν, κάθε φορά, ένα ακόμη πιο συγκλονιστικό, νόστιμο, χορταστικό και διαφορετικό panino στο πιάτο. 

 

 

Οι ιδέες από το περιοδικό Living της Martha Stewart ενώ οι φωτογραφίες είναι του Charles Schiller. 
Advertisements