Το «Tabbouleh» (ταμπούλε όπως είναι το σωστό ή ταμπουλέ) όλοι το ξέρουμε και όλοι το έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.  Είναι εκείνη η σαλάτα που έχει βάση τον μαϊντανό και το πλιγούρι με ντοματούλες ή τοματίνια, καμιά φορά δυόσμο και μπόλικο λεμόνι.  Εμείς, στην Αίγυπτο την απολαμβάναμε πολύ συχνά και μάλιστα η γιαγιά μου τη σέρβιρε με μπόλικο-μπόλικο κύμινο. Έχω και μια κουμπάρα που την κάνει τέλεια και σε κάθε μάζωξη της ζητάμε να μας την ετοιμάσει! 

Σήμερα θα δοκιμάσουμε μια άλλη γεύση. Με φρέσκο, δροσερό αγγουράκι που θα πρέπει να διαλέξεις πολύ προσεκτικά.  Θα πρέπει να είναι γυαλιστερό και σφιχτό, καταπράσινο, μικρό και λεπτό.  Να προτιμήσεις αυτά που τα αποκαλούν «Αιγύπτου» και να ετοιμάσεις τη σαλάτα σου με όσο πιο φρέσκα υλικά γίνεται.  Μια σαλάτα που πρέπει να σερβιριστεί και να καταναλωθεί αμέσως (ή σχεδόν αμέσως) γιατί πρέπει να είναι δροσερή, φρέσκια και τραγανή. cucumbers

Θα την απολαύσεις σκέτη με λίγο καβουρδισμένο ψωμάκι, σπιτικό σκορδόψωμο ή ξεροψημένη πιτούλα ή θα την βάλεις στο κέντρο του μπουφέ για να φάνε πολλά άτομα καθώς είναι μια σαλάτα που φτουράει πολύ και δεν παχαίνει καθόλου.

Χρειάζεσαι:

  • 4-5 αγγουράκια μικρά κομμένα σε μικρό καρεδάκι (αν κάποιο αγγούρι έχει μεγάλους σπόρους μην το χρησιμοποιήσεις ή σκάψε την καρδιά με ένα κουτάλι για να τους αφαιρέσεις)
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα
  • 250-300 γρ. πλιγούρι (καλύτερα χοντρό)
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1-2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι ή λίγο fleur-de-sel και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150-200 γρ. φέτα τριμμένη

Διαδικασία:

  1. Βράζεις το πλιγούρι για 4-5 λεπτά και το σουρώνεις καλά. Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
    • Μπορείς, επίσης — εγώ προτιμώ αυτή τη διαδικασία — Σε ένα μπολ που αντέχει στη ζέστη ανακάτεψε το πλιγούρι με μία κ.σ. λάδι και μία βραστό νερό, τόσο όσο να το σκεπάσεις εντελώς και να έχει και λίγο παραπάνω νερό (ας πούμε 1 εκ.).  Σκέπασε πολύ καλά με ζελατίνα και άφησέ το για 15 περίπου λεπτά να φουσκώσει.  Θα το σουρώσεις καλά για να μην έχει παραπάνω υγρά και στη συνέχεια θα το αφήνεις να κρυώσει καλά. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις το ψιλοκομμένο αγγουράκι με τα μυρωδικά και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύεις καλά.
  3. Σε ένα βαζάκι ή σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύεις το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο, δοκιμάζεις και αδειάζεις το μείγμα πάνω στην ψιλοκομμένη σαλάτα. Δοκιμάζεις και πάλι, και, αν έχεις πασπαλίζεις με «ελάχιστο» fleur-de-sel» ή αλάτι.  Ανακατεύεις.
  4. Τελευταία στιγμή πασπαλίζεις με την τριμμένη φέτα και σερβίρεις.

Για το σερβίρισμα μπορείς να ετοιμάσεις ένα μείγμα από ελαιόλαδο (4-5 κ.σ.) , αλάτι, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο σε σκόνη ή sumac αν έχεις και να περάσεις με ένα πινέλο μερικές αραβικές πιτούλες κομμένες σε μικρά τρίγωνα (στα 4 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος).  Μπορείς, στο μείγμα, να προσθέσεις και σουσάμι που ταιριάζει πολύ. Τις τοποθετείς στο grill για μερικά λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν και συνοδεύεις το tabbouleh με αυτές. πίτες

Αν θέλεις να θυμηθείς τη συνταγή για το αυθεντικό ταμπουλέ ιδού το link: Tabbouleh, η «μαϊντανοσαλάτα» της Μέσης Ανατολής

Advertisements