Η quinoa (Κίνοα ή Κινόα) είναι ένας σούπερ καρπός (super food) που μας προσφέρει η φύση και που πολύ πρόσφατα εντάχθηκε στην μαγειρική μας.  Λίγο η προσπάθεια για πιο υγιεινή διατροφή, λίγο η φροντίδα να προσέχουμε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω, λίγο η δίαιτα και η υγιεινή ζωή γενικότερα, ώθησαν τους ειδικούς στην ανακάλυψη των συστατικών που έχουν τα προϊόντα που βάζουμε στο σπίτι και στο τραπέζι μας.  Η quinoa λοιπόν είναι ένα από αυτά τα γευστικά εδέσματα που παντρεύονται με πολλά άλλα έτσι ώστε να βάζουμε στο τραπέζι μας ευφάνταστα, νόστιμα και υγιεινά φαγητά. 

Τρεις σαλάτες, τρεις διαφορετικές προτάσεις για να ετοιμάσεις νόστιμα, υγιεινά και γρήγορα το γεύμα ή το δείπνο της επόμενης μέρας και, γιατί όχι, να τις εντάξεις στο Κυριακάτικο τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή την φιλική μάζωξη.  Θα κάνει καλό και στα παιδιά που, καλό είναι να μαθαίνουν από μικρά να δοκιμάζουν και να τρώνε τα πάντα!

Κάποιοι είπαν ότι η Quinoa, είναι βαρετή και άνοστη.  Μα και πόσα άλλα προϊόντα, στην αρχική τους μορφή δεν είναι έτσι ακριβώς.  Άν βγεις από τα στενά πλαίσια του κουτιού θα δεις ότι με λίγη επεξεργασία η quinoa είναι ένας εκπληκτικός, υγιεινός σπόρος (καρπός) που απορροφά την γεύση από οποιοδήποτε άλλο προϊόν ταιριάξεις μαζί της.  Είναι γεμάτη μέταλλα, πρωτεΐνες και θρεπτικές ίνες που μόνο καλό θα σου κάνουν αν τις συμπεριλάβεις στην διατροφή σου.  Αυτές οι δύο υπέροχες σαλάτες θα ενεργοποιήσουν και θα εκπλήξουν, πολύ ευχάριστα, τους γευστικούς σου κάλυκες.

Η βασική, και απαραίτητη αρχική, επεξεργασία της quinoa είναι απλή και πρέπει να την ακολουθείς πάντα για να έχεις σωστό και πετυχημένο αποτέλεσμα. Πρώτα θα την ξεπλύνεις πολύ καλά σε μπόλικο κρύο νερό και στη συνέχεια θα την βράσεις σε νερό ή σε ζωμό από βοδινό, κοτόπουλο ή λαχανικά — ότι σου αρέσει ή ότι σε βολεύει ανάλογα με τη συνταγή σου.  Να θυμάσαι ότι η ποσότητα του υγρού πρέπει να είναι πάντα η διπλάσια από την ποσότητα της quinoa.  Βάζεις, λοιπόν, quinoa και υγρό σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.  Χαμηλώνεις τη φωτιά (όσο να βράζει ελάχιστα) σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.  Θα την αρτύσεις (αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τα συναφή) αφού την προσθέσεις στο πιάτο που θα επιλέξεις.  

Σαλάτα quinoa «Μεξικάνα» quinoa mexican

Καταπληκτική σαλάτα που θα ετοιμάσεις χρησιμοποιώντας ένα και μοναδικό σκεύος για να αποφύγεις τα πολλά πλυσίματα.  Όλα μαζί (ακόμα και τα κρεμμύδια) ετοιμάζονται σε ένα και μοναδικό τηγάνι που, αν θέλεις, για λόγους ευκολίας θα το πας και στο τραπέζι!

Σε μόλις 10 λεπτά θα ετοιμάσεις, πανεύκολα μια γευστική σαλάτα για 4 άτομα.  Με φρέσκο τραγανό ψωμάκι ή ξεροψημένες tortillas και ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασάκι θα έχεις ένα γεύμα ή δείπνο χορταστικό, χορτοφαγικό, υγιεινό και γευστικό.

Χρειάζεσαι:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά chili ή μια καυτερή πιπεριά κομμένη σε πολύ ψιλό καρεδάκι
  • 1 φλιτζάνι (190-200 γρ.) quinoa
  • 1 φλιτζάνι (το ίδιο: 240 ml.) ζωμό λαχανικών (για να γίνει σίγουρα χορτοφαγικό το πιάτο, αν δεν έχεις ή δεν θέλεις μπορείς να βάλεις ζωμό από βοδινό, κοτόπουλο ή σκέτο νερό)
  • 250 γρ. μαύρα φασόλια (από κονσέρβα που θα βρεις στα ethnic (Mexican) ράφια των supermarkets, στραγγισμένα
    • Μπορείς και να αγοράσεις μαύρα φασόλια να τα βράσεις μέχρι να μαλακώσουν και να τα σουρώσεις
  • 400 γρ. τομάτες (ώριμες και φρέσκες που θα ψιλοκόψεις ή ψιλοκομμένες από κονσέρβα)
  • 125 γρ. καλαμπόκι (κατεψυγμένο ή από κονσέρβα)
  • 1 κ.γ. chili powder
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ώριμο avocado, καθαρισμένο και κομμένο σε καρεδάκι
  • 1 λεμόνι το ζωμό
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο κόλιανδρο
    • αν δεν έχεις μπορείς να βάλεις μαϊντανό ή 1 κ.γ.  κόλιανδρο σε σκόνη 

Οδηγίες: 

1. Ζεσταίνεις ένα πλατύ και φαρδύ τηγάνι και μόλις κάψει προσθέτεις το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζεις το κρεμμύδι και το σοτάρεις για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτεις το chili pepper με το σκόρδο και τσιγαρίζεις, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.

2. Πρόσθεσε την quinoa (ωμή), και μαζί το ζωμό, τα φασόλια, τις τομάτες, το καλαμπόκι, chili powder, και κύμινο.

3. Αλατοπιπερώνεις, ανακατεύεις, δοκιμάζεις, διορθώνεις, και, περιμένεις να πάρει μια βράση το μείγμα.

4. Χαμηλώνεις τη φωτιά (ίσα να σιγοβράζει το μείγμα), καπακώνεις το σκεύος και αφήνεις να ψηθεί για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η quinoa.

5. Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτεις το ψιλοκομμένο avocado με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο, προσθέτεις το λεμόνι, ανακατεύεις και σερβίρεις.


Σαλάτα quinoa με κοτόπουλο και σταφύλια quinoa salad grapes

Μια σαλάτα που κάνει, λίγο περισσότερο φαγητό… για μερικούς, επειδή έχει και κοτόπουλο.  Γίνεται σε 10 μόλις λεπτά και αρκεί για να χορτάσουν 4 άτομα.

Υλικά:

  • 500 γρ. κοτόπουλο
    • Η σαλάτα αυτή γίνεται με στήθος αλλά αν προτιμάς το μπούτι ή αν θέλεις να έχεις και από τα δύο μπορείς να επιλέξεις ανάλογα)
  • 70-80 γρ. quinoa
  • 2 κ.γ. Cajun Spice Mix ένα μείγμα μπαχαρικών που θα αγοράσεις από τα ethnic ράφια των supermarket ή που θα ετοιμάσεις πανεύκολα με όλα τα μυρωδικά που έχεις στο ντουλάπι σου (και θα βάλεις σε ένα βάζο για να έχεις — κάτι καταπληκτικό το κρέας ή το κοτόπουλο στο grill η στη σχάρα!) με:
    • Αφού τα ανακατέψεις όλα μαζί (αν σου λείπει και κάποιο δεν πειράζει) παίρνεις 2 κ.γ. από το μείγμα και το υπόλοιπο το βάζεις σε ένα βαζάκι για επόμενη χρήση
  • 80 ml. νερό r
  • 1 μεγάλη πατάτα ή 2 μικρές πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
  • 150 γρ. σέσκουλα, πλυμένα, στραγγισμένα και κομμένα και ψιλοκομμένα
    • Μπορείς να αντικαταστήσεις τα σέσκουλα με ότι πρασινάδα προτιμάς ή έχεις endives, iceberg, μαρούλι ή λάχανο ή συνδυασμό όλων αυτών
  • 1 μικρό τσαμπί κόκκινο σταφύλι με τις ρόγες κομμένες στη μέση
  • Χυμό από  ½ λεμόνι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και ετοιμάζεις ένα ταψί ή μια λαμαρίνα.

2. Κόβεις το κοτόπουλο σε φέτες ή σε μπουκιές και το αλείφεις καλά με το μείγμα μπαχαρικών που έχεις αγοράσει (Cajun spice mix) ή έχεις ετοιμάσει.  Τα στρώνεις το ένα δίπλα στο άλλο.

3. Ρίχνεις από πάνω το λάδι για να μη σου στεγνώσει το κοτόπουλο και φουρνίζεις για 25 περίπου λεπτά.  Θα πρέπει να τα γυρίσεις στο μεσοδιάστημα.

4. Μαγειρεύεις την quinoa στο νερό, όπως σου περιγράφω παραπάνω.

5. Κόβεις τις πατάτες σε τετράγωνα και τις βάζεις σε μια σαλατιέρα μαζί με τα πράσινα φύλλα και τα κομμένα σταφύλια.

6. Βάζεις από πάνω το κομμένο κοτόπουλο μαζί με ότι ζουμάκι έχει το ταψί από το ψήσιμο.

7. Προσθέτεις την έτοιμη quinoa, ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά, προσθέτεις το λεμόνι, αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και σερβίρεις τη σαλάτα χλιαρή.

 

Πηγή: www.ba-bamail.com

 

 

Προτάσεις για χρήση της Κίνοα ή Κινόα θα βρεις:

  1. Στην ανάρτηση «Οκτώ (8) (+1) δροσερές σαλάτες με “ζυμαρικά”!» θα βρεις, στο τέλος την +1 και μία ακόμη: «Κρυφή δύναμη με quinoa (κίνοα) και power fruits»
  2. Kαι ακόμη μια στην ανάρτηση: «Φρέσκια σαλάτα με Κινόα«