Όταν η μελιτζάνα είναι στο φόρτε της πρέπει να μπαίνει σε όλες τις κουζίνες γιατί γίνεται με άπειρους τρόπους.  Από μελιτζανοσαλάτα μέχρι imam, εξωτικό Hünkar Beğendi (Χιουνκιάρ Μπεγκεντί) αλλά και μελιτζάνες με κρέας, τηγανιτές, ψητές, σκέτες ή με τυρί, λαδερές και σε chips, σε πουρέ, γεμιστές, ακόμα και τουρσί ή γλυκό του κουταλιού, το γνωστό μελιτζανάκι.  Τις λατρεύουν οι Ιταλοί και τις ταιριάζουν συχνά με ζυμαρικά.  

Σήμερα θα ετοιμάζουμε λαζάνια με μελιτζάνες και τυριά στο φούρνο. Ένα χορταστικό, υπέροχο και μυρωδάτο χορτοφαγικό πιάτο που θα το σερβίρεις με φρέσκο ψωμάκι (είπαμε εγώ τρώω ψωμί με ψωμί γιατί να μη φάω και με τα ζυμαρικά!) και μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα (χωρίς φέτα αυτή τη φορά) που θα ταιριάξει πολύ και θα σου στολίσει υπέροχα το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.  Για να αλλάξεις από το μουσακά, το παστίτσιο και το κοκκινιστό με μακαρόνια της Κυριακής!

Χρειάζεσαι:

  • 12 πλατιά λαζάνια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες ή τσακώνικες) κομμένες σε φέτες (κατά μήκος)
  • 4 μεγάλες σφιχτές τομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ (από 100 γρ.) ποικιλία από τριμμένα τυριά που σου αρέσουν (μπορείς να κάνεις ένα συνδυασμό από διάφορα κίτρινα τυριά. Αν θέλεις, το ένα από τα τρία μπορεί να είναι και φέτα, αν και εγώ δεν την προτιμώ)
  • 500 γρ. τομάτα σε κονσέρβα (χυμό, τριμμένη ή passata)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ – 1 ματσάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 120 ml. ελαιόλαδο + 1 κ.σ.

Διαδικασία:

  1. Βάζεις τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά.  Στραγγίζεις καλά (με τη βοήθεια μιας πετσέτας ή απορροφητικού χαρτιού και τις στρώνεις σε ένα λαδωμένο ταψί του φούρνο.  Τις ψεκάζεις (αν θέλεις ή τις περνάς με ένα πινέλο και ελάχιστο λάδι) και ψήνεις στο grill για 10 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
  2. Κλείνεις το grill και αφήνεις το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180°C.
  3. Σε ένα λαδωμένο σκεύος στρώνεις 4 φύλλα λαζάνια. Από πάνω στρώνεις τις μισές μελιτζάνες πασπαλίζεις με το 1/3 από τα τυριά και από πάνω στρώνεις τις μισές τομάτες, τα μισά κρεμμύδια και τον μισό μαϊντανό.  Αλατοπιπερώνεις ελαφρά. Συνεχίζεις με μια ίδια στρώση και καλύπτεις με τα τελευταία 4 φύλλα λαζάνια.
  4. Ανακατεύεις το χυμό τομάτας με λίγο ακόμα αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το λάδι και αδειάζεις το μείγμα γύρω-γύρω στο σκεύος βοηθώντας με μια σπάτουλα ώστε να πάει μέχρι κάτω.
  5. Αλείφεις τα τελευταία λαζάνια με 1 κ.σ. λάδι, πασπαλίζεις με το υπόλοιπο 1/3 από το μείγμα των τυριών και φουρνίζεις, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά.  Ξεσκεπάζεις και ανάβεις το grill για 15 λεπτά να ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια. Το παρακολουθείς να μην αρπάξει.
  6. Αφού το αφήσεις να σταθεί για 10 λεπτά σερβίρεις.

 

 

 

Advertisements