Είμαι σίγουρη ότι δεν την έχεις φανταστεί ούτε την έχεις φτιάξει.  Είναι εντελώς νόστιμη, είναι εντελώς εύκολη, και επίσης, εντελώς πρωτότυπη. 

Αγαπημένο μου πάντρεμα τα αβγά. Ποσέ, μάτια ή ομελέτα μαζί με δροσερό λευκό ή ροζέ κρασάκι.  Πλήρες γεύμα το λες, σνακ το λες, πρωϊνό ή brunch το λες… ότι θες το λες, όπως και να το πεις είναι comfort food με τα όλα του!

Χρειάζεσαι – Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο φρέσκο, παγωμένο κομμένο σε καρεδάκι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 ml. παγωμένο νερό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. τριμμένο τυρί (καλύτερα το ίδιο που θα βάλεις και στη γέμιση, ωστόσο, οποιοδήποτε κίτρινο τριμμένο τυρί κάνει)
  • 1 αβγό (χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο)

Χρειάζεσαι – Για τη γέμιση:

  • 7-8 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο + 200 γρ. pecorino
    • Μπορείς να αναμείξεις ότι κίτρινα τυριά προτιμάς φρόντισε μόνο να μην έχουν και τα δύο πολύ έντονη γεύση ώστε να ισορροπήσουν και να μην υπερκαλύψουν το ένα το άλλο π.χ. παρμεζάνα και γραβιέρα, Havarti και κεφαλογραβιέρα ή ένα καπνιστό και ένα γλυκό τυρί
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (μπορείς και με χαμηλά λιπαρά)
  • Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ή μερικά πράσινα στελέχη από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα ή λίγο μαϊντανό για πασπάλισμα πριν το σερβίρισμα.
  1. Ξεκινάς με τη ζύμη. Βάζεις στον κάδο του mixer τον γάντζο και δουλεύεις το αλεύρι, το βούτυρο με το αλάτι μέχρι να ενοποιηθούν.
  2. Προσθέτεις το νερό και τον κρόκο αβγού. Συνεχίζεις το χτύπημα. Προσθέτεις το αλατοπίπερο και το νερό και χτυπάς μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα και να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο.
    • Θυμάσαι ή ξέρεις ότι αν είναι πολύ υδαρή προσθέτεις λίγο αλεύρι ενώ αν είναι πολύ στεγνή προσθέτεις λίγο-λίγο κρύο νερό μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλεις.  
  3. Τυλίγεις τη ζύμη σε μια πλαστική μεμβράνη και βάζεις το ψυγείο για μισή περίπου ώρα.
  4. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και περνάς με βούτυρο ή λάδι και αλεύρι (που θα τινάξεις να φύγει το επιπλέον) μια κανονική ταρτιέρα.
  5. Ανοίγεις το φύλλο πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, το στρώνεις στην ταρτιέρα και με ένα πιρούνι κάνεις τρύπες σε όλη την επιφάνεια. Περνάς με ένα  πινέλο όλη την επιφάνεια με το ασπράδι του αβγού, που θα έχεις χτυπήσει λίγο.  Αυτό βοηθάει στην αδιαβροχοποίηση της τάρτας. Φουρνίζεις για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  6. Εν τω μεταξύ βράζεις τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 20’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζεις και τις λιώνεις με ένα πιρούνι.  Αν έχουν και λίγα χοντράδια δεν πειράζει.
    • Μπορείς να τις κόψεις σε λεπτές φέτες ή σε μικρό καρεδάκι αν προτιμάς να μην είναι σαν πουρές!
  7. Προσθέτεις το  γιαούρτι μαζί με 300 γρ. από τα τυριά που θα έχεις αναμείξει και ανακατεύεις καλά. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλατοπίπερο αν χρειάζεται (προσοχή, όχι πολύ, κυρίως αν τα τυριά είναι πολύ πικάντικα ή αλμυρά).
  8. Στρώνεις τη γέμιση πάνω από την έτοιμη ζύμη, την απλώνεις καλά και πασπαλίζεις με τα υπόλοιπα 100 γρ. τυρί που έχει περισσέψει.
  9. Φουρνίζεις για ακόμα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφού βγάλεις την τάρτα από το φούρνο την αφήνεις να σταθεί για τουλάχιστον μισή ώρα πριν την κόψεις (αν την κόψεις νωρίτερα θα σκορπίσει!).  Πασπαλίζεις με λίγο πράσινο (για γεύση και χρώμα) και σερβίρεις.

Αν θέλεις να κάνεις πιο πλούσια την τάρτα σου μπορείς να προσθέσεις (1) 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος στο μείγμα της γέμισης (2) ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το πράσινο φύλλο από φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο ή (3) bacon ξεροτηγανισμένο ή κάποιο άλλο αλλαντικό που σου αρέσει. 

Ταιριάζουν πολύ τα αρωματικά όπως δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μαϊντανός, ρίγανη, άνηθος και θυμάρι (εννοείται ένα ένα όχι όλα μαζί!). Μπορείς να προσθέσεις και άλλα που μπορεί να σου αρέσουν όπως λιαστές τομάτες ή ελιές ή μανιτάρια, ότι σου ταιριάζει. 

Advertisements