Δεν υπάρχει σπίτι ή κουζίνα ή μπαλκονάκι στην Ελλάδα, και, συχνά στο εξωτερικό που να μην έχει μια σειρά από μυρωδικά που είναι απαραίτητα για την μαγειρική μας. Φρέσκα ή κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή στη γλάστρα, τα μυρωδικά είναι το συστατικό εκείνο που απογειώνει ή βελτιώνει τη γεύση του φαγητού μας και από αδιάφορα ή τίποτα το ιδιαίτερο, μπορούν, να το κάνουν σπουδαίο!

Φυσικά μιλάω για τα απλά, τα καθημερινά βότανα και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σέλινο, o δυόσμος, η δάφνη, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ο βασιλικός και το θυμάρι που θα βρεις σε κάθε σπίτι, σε κάθε κουζίνα και στο 80% των φαγητών που φτιάχνεις κάθε μέρα. Στο τέλος αυτής της ανάρτησης θα βρεις 11 βοηθητικά πινακάκια που βρήκα στο internet όπου, στο καθένα από αυτά θα δεις, εύκολα, τι πηγαίνει που και πώς.  Τυπώνεις όσα σε ενδιαφέρουν τα βάζεις πάνω στο ψυγείο και έχεις έναν εύκολο μπούσουλα για τις μαγειρικές σου.

Δεν τα ξέρεις όμως όλα, ή, ίσως τα ξέρεις, αλλά, δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει γιατί δεν σου έχει τύχει.  Εδώ, λοιπόν, σου έχω μια λίστα από μυρωδικά που θα βρεις στα supermarket, στη λαϊκή, στον μανάβη της γειτονιάς, αλλά και, σε γλαστράκια που θα σου κάνουν το φαγητό ή το γλυκό σου ακόμα πιο νόστιμα.  Δεν αξίζει να δοκιμάσεις;

θρουμπι_102

 

Θρούμπι:  Το βότανο αυτό παντρεύεται τέλεια με τα φασόλια (λέγεται και «βότανο των φασολιών»).  Πάει όμως και με κρέας, ταιριάζει πολύ στις σούπες, μπαίνει σε ζυμαράκι ψωμιού και αρωματίζει κάποια μαλακά, και με όχι ιδιαίτερα έντονη γεύση, τυριά.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣχινόπρασο (Chives): Αυτό είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου.  Όπου βρω σπόρους αγοράζω και φυτεύω σε γλάστρες, όπου βρω έτοιμο γλαστράκι αγοράζω και, το βρίσκω, έτοιμο, καθαρισμένο και κομμένο σε πλαστική συσκευασία στα supermarkets.  Μπαίνει σε όλων των ειδών τις τάρτες  (κυρίως στην quiche Lorraine), ταιριάζει τρελά στις ομελέτες και δίνει υπέροχο άρωμα στις σούπες και τις σάλτσες, καθώς έχει, μια μαλακιά γεύση φρέσκου κρεμμυδιού.

Μαντζουράνα (Marjoram): Μοιάζει πολύ με τη ρίγανη αλλά έχει μια πιό ήπια και γλυκιά μυρωδιά.  Ταιριάζει σε σάλτσες με τομάτα, σε σαλάτες και στα ψητά της σχάρας. matzourana

εστραγκόν-βότανο-γεύση-άρωμαΕstragon: Γνωστό και ως tarragon ή στα ελληνικά «Αρτεμισία η δρακόντια«.  Πάει τέλεια με τα αβγά, το κοτόπουλο, και το ψάρι.  Για μένα, ο καλύτερος σολομός, είναι ο ψητός στη σχάρα, που στο τέλος, πασπαλίζω με λίγο estragon και ελάχιστο λάδι.  Παντρεύεται εύκολα με τις σαλάτες και με κάποια ζυμαρικά κυρίως αν είναι με θαλασσινά.  Επίσης, πολύ διαδεδομένο είναι το ξύδι με estragon.

Αρμπαρόριζα:  Ένα αρωματικό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα μπαλκόνι.  Φυτεύεται πανεύκολα (αρκεί να χώσεις ένα κοτσανάκι στο χώμα, θα πιάσει αμέσως) είναι πάντα πράσινο και όταν ανθίσει έχει υπέροχα ροζ λουλουδάκια.  Μόλις το αγγίξεις η μαγική του μυρωδιά απλώνεται παντού και κάνει τέλεια όλα τα γλυκά του κουταλιού με πρώτο και καλύτερο το γλυκό σταφύλι. αρμπαρόριζα

κόλιανδρος

Κόλιανδρος (Coriander):  Ίσως είναι το πιο διαδεδομένο μυρωδικό της κουζίνας της μέσης Ανατολής και το βρίσκεις πολύ στην Ασιατική κουζίνα. Μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό στην όψη, έχει όμως πολύ έντονη γεύση.  Έχει μια ενδιαφέρουσα «αψάδα», στολίζει με θεαματικό τρόπο ψάρια και θαλασσινά, ταιριάζει στο κρέας, τις σαλάτες και, φυσικά, στα αραβικά falafel.  Χρησιμοποιείται πολύ και αποξηραμένος, κυρίως στην Αραβική κουζίνα με την ονομασία Cosbara.

μελισόχορτοΜελισσόχορτο: Τα φύλλα του είναι σχεδόν «λεμονάτα» σε πιο ήπια και γλυκιά μορφή.  Ταιριάζει πολύ με τα φρέσκα φρούτα, τις φρουτοσαλάτες, τους χυμούς και αποτελεί μια τέλεια προσθήκη σε οποιαδήποτε μαρινάδα ετοιμάσεις για ψάρια, θαλασσινά ή άσπρα κρέατα όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο.

Λουίζα: Το φυτό με το γυναικείο όνομα και τη φινέτσα.  Έχει ένα έντονο, μα και φίνο, άρωμα λεμονιού που ταιριάζει πολύ στο ψάρι και τις σαλάτες, κυρίως, αν προσθέσεις μέσα κάποιο φρούτο όπως π.χ. πράσινο μήλο που του πάει πολύ.  Πάει σε σούπες, με πουλερικά και κρέατα και ταιριάζει πολύ στις φρουτοσαλάτες και σε επιδόρπια που έχουν φρούτα ή βάση το λεμόνι.  λουιζα


Herb guide for cooking 1

Στο θαλασσί χρώμα θα δεις ποια υλικά συμπληρώνει κάθε μυρωδικό.  Στο πράσινο χρώμα βλέπεις με ποια υλικά ταιριάζει καλύτερα το κάθε μυρωδικό. Στο κίτρινο χρώμα θα πάρεις συμβουλές και tips ενώ στο μοβ χρώμα βλέπεις ποιο λάδι του πάει.

Βασιλικός (Basil):

Herb guide for cooking 2

Μαϊντανός (Parsley):

Herb guide for cooking 11

Ρίγανη (Oregano):

Herb guide for cooking 5

Μέντα (Mint):

Herb guide for cooking 4

Άνηθος (Dill):

Herb guide for cooking 3

Δενδρολίβανο (Rosemary):

Herb guide for cooking 6

Φασκόμηλο (Sage):

Herb guide for cooking 7

Εστραγκόν (Tarragon ή Estragon):

Herb guide for cooking 8

Θυμάρι (Thyme): 

Herb guide for cooking 9

Κόλιανδρος (Coriander):

Herb guide for cooking 10

 

 

Advertisements