Αν έχεις grill, ή ψησταριά με κάρβουνα, αυτή είναι η επιτομή του «ουζομεζέ», «κρασομεζέ» ή «τσιπουρομεζέ».  Ωστόσο, ψήνονται τέλεια στο grill, στο σχαροτήγανο ή στο φούρνο.  Μπορείς να τις σερβίρεις με τα κεφάλια ή χωρίς, το σίγουρο είναι ότι, όπως και να τις παρουσιάσεις, θα αρέσουν πολύ.  Θα τις σερβίρεις μαζί με άλλες ελαφριές λιχουδιές, στο λιακαδερό, Κυριακάτικο μεσημεριανό που θα βρεθείς, σε ένα μπαλκόνι, ένα κήπο ή μια βεράντα με φίλους ή συγγενείς. Σαλάτες, τυριά, μια κρύα ριζοτονοσαλάτα και κάμποσα φρέσκα λαχανικά θα ταιριάξουν και το τραπέζι σου θα είναι γεμάτο γεύση, μυρωδιά και χρώμα. 

Πρώτη φορά, τις δοκίμασα έτσι σε ένα υπέροχο εστιατόριο/ταβέρνα στην Πλάκα της Μήλου.  Δεν είχα ξαναδεί αυτόν τον συνδυασμό …. να σου πω και την αλήθεια, μέχρι τότε, δεν νομίζω να είχα φάει, ποτέ, φρέσκες σαρδέλες, μόνο εκείνες που βρίσκεις σε κονσέρβα…, και ξετρελάθηκα. Ένας από τους ωραιότερους ψαρομεζέδες που μου έκλεψαν την καρδιά.  Αυτό το καταπληκτικό μεζεδάκι ακολούθησε, ίσως, η ωραιότερη αστακομακαρονάδα που έχω φάει ποτέ!!!  Ήταν μια από εκείνες τις βραδιές που θυμάσαι πάντα γιατί γέμισες γεύσεις και θαλασσινά αρώματα, σε διακοπές με «εκλεκτή» παρέα.

Είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις! Θα βρεις αμπελόφυλλα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα αλλά αν έχεις φίλους με κληματαριές φρόντισε να πάρεις όταν τα φύλλα είναι πράσινα και τρυφερά, στην αρχή τους και αφού τα πλύνεις καλά και τα βράσεις λίγο τα βάζεις στην κατάψυξη (λίγα-λίγα) για να έχεις όλο το χρόνο.

Χρειάζεσαι:

  • 1 κ. σαρδέλες (διάλεξε τις να είναι μεγαλούτσικες — γύρω στα 10 εκ. και παχουλές, τσουπωτές!)  Τώρα πια βρίσκεις και έτοιμες, φιλεταρισμένες και ανοιγμένες σαν πεταλούδα χωρίς κόκαλο!
    • Φαντάζομαι ότι αν σου αρέσει η συνταγή αυτή μπορείς να βάλεις και άλλο μικρό ψαράκι ή κάποιο φιλέτο ψαριού που σου αρέσει.
  • Αμπελόφυλλα (εννοείται όσα και οι σαρδέλες — αν είναι πολύ μεγάλα μπορείς να τα κόψεις στη μέση)
  • Ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά μπορείς να τρίψεις τη σχάρα με μια σκελίδα σκόρδο που θα την αφήσεις επάνω να ψήνεται και να απελευθερώνει τα αρώματα της όσο ψήνονται οι σαρδέλες
  • Λίγο λαδολέμονο (προαιρετικά, το λεμόνι, γιατί τα αμπελόφυλλα είναι, ελαφρώς, υπόξινα)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ – 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένο

Διαδικασία: 

  1. Καθαρίζεις πολύ καλά τις σαρδέλες από τα κεφάλια και τα εντόσθια.  Ο κομψός τρόπος είναι να καθαρίσεις και το κόκκαλο στη μέση.  Εγώ δεν το κάνω, μη σου πω ότι καμιά φορά αφήνω και τα κεφάλια, νομίζω είναι ωραία παρουσιασμένες με αυτό τον τρόπο.  Αλατοπιπερώνεις.  Όπως είπα και παραπάνω, τώρα πια, βρίσκεις στο εμπόριο διαφόρων ειδών καθαρισμένες και έτοιμες για ψήσιμο!
  2. Ζεματίζεις λίγο τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό, να μαλακώσουν. Αν δεις ότι το κεντρικό νεύρο είναι πολύ σκληρό κόψε το με ένα πριονωτό μαχαίρι να φύγει.
  3. Λαδώνεις καλά τα αμπελόφυλλα  ένα-ένα (μέσα-έξω) με τη βοήθεια ενός πινέλου, και τυλίγεις μια-μια τις σαρδέλες. Η γυαλιστερή πλευρά του αμπελόφυλλου (η πιο σκούρα) να είναι προς τα έξω.
  4. Έχεις αναμμένα τα κάρβουνα αν έχεις ψησταριά ή διαφορετικά βάζεις το σχαροτήγανο στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει ή ανάβεις το grill.
  5. Τοποθετείς τις σαρδέλες και τις ψήνεις για 5 περίπου (ίσως και λίγο περισσότερο) από κάθε πλευρά.
    • Αν παραψηθούν τα φύλλα θα στεγνώσουν πολύ και θα πικρίσουν!
  6. Μόλις ψηθούν πασπαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο ή λαδολέμονο και μπόλικο μαϊντανό και σερβίρεις αμέσως .

Μπορείς να βάλεις από πάνω έτοιμα ψιλοκομμένα, κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό, πιπεριές, τοματίνια, και αγγουράκι ή μαζί φασόλια πράσινα βρασμένα με λαδολέμονο, σπαράγγια με τον ίδιο τρόπο ή μόνο το πράσινο φύλλο από κρεμμυδάκια φρέσκα.  Όλα συνοδεύουν τέλεια τις σαρδέλες αυτές.  Ούζο, τσίπουρο, ρακή ή λευκό κρασί είναι ότι πρέπει και φυσικά, φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι που θα αλείψεις με λίγο λάδι και αλατοπίπερο, αν θέλεις, τρίβεις το ψωμάκι με μια σκελίδα σκόρδο για άρωμα, γεύση και νοστιμιά. 

H φίλη μου και συμμαθήτρια Φλωρίκα που ζει εδώ και χρόνια στο μαγευτικό Πήλιο μαγειρεύει (από πάντα) καταπληκτικά. Βάζει φαντασία στη δημιουργική μαγειρική της και ανακαλύπτει πάντα καινούργιες γεύσεις.  Μου έστειλε μήνυμα όταν διάβασε αυτή τη συνταγή και μου περιέγραψε μια δική της παραλλαγή που ετοίμαζε με κοτόπουλο, την εποχή που είχε ένα υπέροχο εστιατόριο στην Πορταριά.  Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική αν δεν σου αρέσει το ψάρι ή η σαρδέλα ή αν θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό.

Περιγράφει τη συνταγή ως εξής:

Πήρα στήθος κοτόπουλο και το έκοψα εγκάρσια σε φέτες. Έβαλα τα αμπελόφυλλα το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε λαδόχαρτο να κάνουν ένα παραλληλόγραμμο.  Πάνω έβαλα το στήθος του κοτόπουλου κομμένο φέτες, chives (σχοινόπρασο) και άνηθο, ψιλοκομμένα, μπορείς να βάλεις και καρότο η πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες ή τριμμένη, αλάτι, πιπέρι και τύλιξα ρολό.  Τα έβαλα σε κατσαρόλα όπου είχα καψαλίσει κρεμμύδι σε λάδι (γενικά μαγειρεύω με λάδι όχι με βούτυρο) και τα γύρισα  έσβησα με λίγο κρασί άσπρο πρόσθεσα νερό με ζωμό να μαγειρευτούν.  Στην σάλτσα έριξα λεμόνι και  την έδεσα με λίγο corn flour. Μπορείς να βάλεις και λίγο ginger ή πιπεριά καυτερή (με μέτρο).

Advertisements