Ξέρω, όταν μιλάμε για cake, εννοούμε το κλασσικό γλύκισμα που βρίσκουμε παντού.  Στην αγγλική μαγειρική ορολογία cake μπορεί να είναι οτιδήποτε έχει το σχήμα του cake και μοιάζει με muffin η κεφτεδάκι ή με μικρό cake που περιλαμβάνει πολλά, ποικίλα και διάφορα, αλμυρά υλικά.  Τούτο εδώ, με Ιαπωνική επιρροή, θα γίνει πολύ πιο εύκολα από το sushi που έχει πολύ ιδιαίτερη τεχνική και διαδικασία.  Αυτό εδώ, θα αποτελείται από στρώσεις ρυζιού, τόνου και λαχανικών και θα είναι μια χρωματιστή και γευστική έκπληξη που θα στολίσει οποιοδήποτε πιάτο.

Σε 10 μόλις λεπτά θα ετοιμάσεις το τελειότερο ορεκτικό ή snack που, θα μπορέσεις αφού μάθεις πως γίνεται και το δοκιμάσεις, να το κάνεις σε μεγαλύτερη ποσότητα (ας πούμε σε φόρμα του cake που θα αναποδογυρίσεις) σε μια πιατέλα και θα εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, και θα το προσφέρεις σαν πρώτο πιάτο ή στον μπουφέ του πάρτι.
Χρειάζεσαι: 
  • 175 γρ. ρύζι jasmine rice, μαγειρεμένο όπως λένε οι οδηγίες στη συσκευασία (εναλλακτικά μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε ρύζι θα έβαζες στα γεμιστά ή στο ριζότο, πρέπει να κολλάει λίγο (Καρολίνα, Arborio)
  • 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού
  • 1 μέτριο αγγούρι ή 1-2 μικρά Αιγύπτου, κομμένο σε καρεδάκι
  • 1 ώριμο avocado, καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 130-150 γρ. τόνο σε κονσέρβα (καλύτερα λαδιού αλλά και σε νερό είναι εντάξει)
  • 4-5 γεμάτες κ.σ. μαγιονέζα
  • 1½ κ.γ. καυτή σάλτσα chili (αν δεν έχεις βάλε 1 κ.γ. σκόνη chili, μπούκοβο ή πιπέρι cayenne και ανακάτεψε το με την μαγιονέζα)
  • 3-4 κ.σ. σουσάμι και μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο (ανακατεμένα)
  • Λίγο αλάτι που θα μπει σταδιακά στο ρύζι , όσο χρειάζεται, μαζί με μία-δύο πρέζες στο αγγουράκι, το avocado και το καρότο.
    • Ο τόνος είναι αρκετά αλατισμένος οπότε προσοχή στο υπόλοιπο αλάτι, ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε κάθε μπουκιά γι’αυτό θα πρέπει και το ρύζι αλλά και τα λαχανικά να είναι ελαφρότατα αλατισμένα.

Οδηγίες: 

  1. Ανακατεύεις την μαγιονέζα με την chili sauce ή όποιο καυτερό πιπέρι έχεις σε σκόνη και αφήνεις στην άκρη.
  2. Ανακατεύεις το μαγειρεμένο ρύζι με το ξύδι ρυζιού και αφήνεις στην άκρη.
  3. Αφού στραγγίξεις πολύ καλά τον τόνο τον αδειάζεις σε ένα μέτριο μπολ, τον ανοίγεις καλά με ένα πιρούνι, προσθέτεις το μισό μείγμα, και λίγο ακόμα, μαγιονέζας και ανακατεύεις καλά.
  4. Για την συναρμολόγηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γνωστό τσέρκι (αν έχεις) στρογγυλό ή τετράγωνο δεν έχει σημασία, που θα αναποδογυρίσεις στο τέλος για να έρθει «το πάνω, κάτω!» — (καλό είναι να βάλεις λίγη πλαστική μεμβράνη από κάτω να μη σου αδειάσει στο γύρισμα) , ή να βάλεις πλαστική μεμβράνη (για να ξεκολλήσει εύκολα και να μη σου χαλάσει το σχήμα)  σε φαρδιά φλιτζάνια, μικρά μπολ, φόρμες για κρέμα καραμελέ ακόμα και στην φόρμα για τα muffins αρκεί να είναι μεγαλούτσικες και αρχίζεις τις στρώσεις εναλλάξ.
  5. Ξεκινάς ρίχνοντας λίγο σουσάμι. Από πάνω θα βάλεις μια στρώση καρότα, μαζί με  το αγγουράκι και φέτες avocado.  Αφού πατήσεις καλά αυτά τα υλικά να κολλήσουν μεταξύ τους προσθέτεις μια στρώση από τον τόνο με τη μαγιονέζα.  Πατάς καλά και από πάνω βάζεις μια στρώση από το ρύζι.  Πατάς τα πάντα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού και βάζεις στο ψυγείο για 5 -10 λεπτά.
    • Θα πρέπει το μείγμα να είναι πολύ σφιχτό και καλά πατημένο στη φόρμα γιατί αλλιώς, μόλις το γυρίσεις θα πέσει σαν χάρτινος πύργος και θα σου χαλάσει την ωραία εμφάνιση!
  6. Αναποδογυρίζεις τη φόρμα ή το τσέρκι σε ατομικά πιάτα ή σε μια πιατέλα, αφαιρείς την πλαστική μεμβράνη, ρίχνεις από πάνω την υπόλοιπη μαγιονέζα και σερβίρεις με μπόλικο φρέσκο και τραγανό ψωμάκι.

 

 

Πηγή: http://www.ba-bamail.com
Advertisements