Ο τόνος δεν είναι από τα ιδιαίτερα διαδεδομένα ψάρια, στη φρέσκια του μορφή, είναι όμως από τις κονσέρβες με την μεγαλύτερη κατανάλωση. Έχουμε μάθει να τον προσθέτουμε στις σαλάτες ή τα σάντουιτς, ενίοτε σε σάλτσες για ζυμαρικά, ενώ, σπάνια, τον καταναλώνουμε μαγειρευτό.

Με αυτή τη συνταγή θα αλλάξουμε τα δεδομένα.  Θα συνδυάσουμε τον τόνο με ζυμαρικά όπως ταλιατέλες, χυλοπίτες ή οποιοδήποτε μεγαλούτσικο, πλατύ ή φαρδύ ζυμαρικό μας αρέσει που όμως να περιλαμβάνει αβγά.  Είναι απαραίτητο συστατικό για να δέσει η συνταγή.  Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των ζυμαρικών θα γίνει με τόνο, θα μπει στο φούρνο και θα ετοιμάσεις ένα πιάτο που θα γεμίσει το τραπέζι με έναν ιδιαίτερα γευστικό, χορταστικό και ικανοποιητικό τρόπο.

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 250 γρ. ταλιατέλες ή χυλοπίτες (egg noodles), αμαγείρευτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλό καρεδάκι
  • 1 κοτσάνι celery, κομμένο σε ψιλό καρεδάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πατημένη με τη ράχη ενός μαχαιριού
  • 250 γρ. μανιτάρια (ότι σου αρέσει, φρέσκα, κατεψυγμένα ή από κονσέρβα) κομμένα σε ψιλές φέτες
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο ακόμα)
  • 480 ml. γάλα φρέσκο (καλύτερα πλήρες)
    • Μπορείς να βάλεις και γάλα light ή να αντικαταστήσεις λίγο από το γάλα με κρέμα γάλακτος (35% ή light) για να κάνεις το πιάτο πιο πλούσιο
  • 300 γρ. τόνο σε κονσέρβα (λαδιού ή νερού, μπορείς και καπνιστό αν τον προτιμάς) στραγγισμένο καλά και μαδημένο
  • 150 γρ. αρακά (κατεψυγμένο ή από κονσέρβα)
    • Μπορείς να αντικαταστήσεις τον αρακά με καλαμπόκι ή να προσθέσεις καλαμπόκι, πιπεριές, κάπαρη ή λιαστές τομάτες, αρκεί να μην αλλάξεις τη δοσολογία, να είναι ίδιο το βάρος 
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή γαλέτα ή μπαγιάτικο ψωμί που θα τρίψεις στο blender ή το multi
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • 60-70 γρ. τυρί cheddar (το ώριμο, πορτοκαλί) τριμμένο.
    • Μπορείς να βάλεις και κάποιο άλλο τυρί αν προτιμάς, από mozzarella μέχρι γραβιέρα, από Pecorino μέχρι Havarti, ακόμα και Regatto ή αν βάλεις καπνιστό τόνο κάποιο καπνιστό τυρί όπως το Metsovone
  • Αλάτι (με προσοχή γιατί τόσο ο τόνος όσο και τα τυριά μπορεί να είναι αλμυρά)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και βουτύρωσε ένα πυρίμαχο σκεύος (αυτό θα πάει και στο τραπέζι οπότε φρόντισε να είναι κομψό και ευπαρουσίαστο!) με 1 κ.γ. λιωμένο βούτυρο.
  2. Αφού βράσεις νερό με μπόλικο αλάτι ρίξε τα ζυμαρικά και μαγείρεψε για 10 λεπτά ή μέχρι να είναι «σχεδόν» έτοιμα (al dente).
  3. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνεις 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτεις το κρεμμύδι, το celery και το σκόρδο πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 5 λεπτά.
  4. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και πρόσθεσε τα μανιτάρια.  Σοτάρισε μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλε 50 γρ. βούτυρο να λιώσει και μόλις λιώσει ρίξε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να μη σου κάνει κόμπους.  Πρόσθεσε, σιγά-σιγά, το γάλα (να μη σου πεταχτεί και σου κάνει την κουζίνα χάλια, αν δεν μπορείς τράβα την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξε το γάλα, σταδιακά και λίγο-λίγο, ανακατεύοντας πάντα, και μετά ξαναβάλε πάνω στην εστία). Ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά.  Πρόσθεσε τον τόνο, τον αρακά και το έτοιμο μείγμα με τα μανιτάρια, ανακάτεψε καλά και μετά από μισό λεπτό άδειασε το μείγμα πάνω από τα έτοιμα ζυμαρικά.
  6. Ανακάτεψε καλά και άδειασε το μείγμα στο έτοιμο σκεύος που θα μπει στο φούρνο. Το στρώνεις να ισιώσει και να πάει παντού αδειάζοντας ότι έχει η κατσαρόλα, μην αφήσεις τις νοστιμιές στον πάτο!
  7. Στο σκεύος που μαγείρεψες τα μανιτάρια ρίξε το υπόλοιπο βούτυρο ( 50 γρ.) και μόλις λιώσει ρίξε την τριμμένη φρυγανιά που θα σοτάρεις μέχρι να ροδίσει.
  8. Πασπάλισε το μείγμα πάνω από τα ζυμαρικά.  Ρίξε από πάνω το τριμμένο τυρί και φούρνισε για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί στην επιφάνεια. Αφήνεις να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρεις ζεστά.

 

 

Πηγή: http://www.ba-bamail.com
Advertisements