Mη μου πεις ότι δε σου αρέσουν οι πατάτες με τα αβγά γιατί δεν θα σε πιστέψω.  Θυμάμαι, κάποτε που έκανα αυστηρή διατροφή για να χάσω αρκετά κιλά (που έχασα), όταν η διαιτολόγος μου (νάσαι καλά Νάσια μου, ακόμα το θυμάμαι εκείνο το γεύμα) μου έβαλε μεσημεριανό 2 αβγά μάτια με μια μερίδα πατάτες τηγανιτές.  Ε …. έκανα πάρτι!Σκεφτόμουν το γεύμα από το προηγούμενο βράδυ, έβγαλα φωτογραφία που ανάρτησα στο Facebook, από τη χαρά και τη λαχτάρα μου, και, φυσικά απόλαυσα αυτό το πιάτο λες και με είχαν καλέσει στα Ανάκτορα του Buckingham για μεσημεριανό. 

Αυτό που θα φτιάξουμε θα είναι ακόμα καλύτερο για πολλούς λόγους. Πρώτον, αποφεύγεις τα τηγανιτά που δεν τα θες και τόσο πολύ.  Δεύτερον,  το φαγητό θα είναι πολύ πιο ελαφρύ χωρίς να του στερήσεις τίποτα από την συγκλονιστική γεύση του. Τρίτον, θα το ετοιμάσεις από πριν και την τελευταία στιγμή (όσο να κάνεις ένα ντουζάκι) θα το βάλεις στο φούρνο και τέταρτον, μπορείς να το απολαύσεις στο πρωινό ή το brunch του Σαββατοκύριακου, στο ρεπό ή στην αργία, θα το σερβίρεις για γεύμα ή για δείπνο και θα το λατρέψουν όλοι, μικροί μεγάλοι.

Θα χορτάσουν άνετα 4 άτομα και το μόνο που χρειάζεσαι, είναι ότι έχεις στο σπίτι, δηλαδή πατάτες, αβγά και τυρί τριμμένο.  Άντε και λίγο σχοινόπρασο!

Υλικά:

  • 2 μεγαλούτσικες πατάτες (φρόντισε να έχουν συμμετρικό σχήμα, να είναι σφιχτές και λείες) που θα πλύνεις πολύ καλά — μην έχουν χώματα.
  • 1 μέτριο, κίτρινο ή λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 3 ή 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. τυρί τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, ή 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, (εγώ προτιμώ το βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο και βούτυρο φρέσκο. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις 1½ κ.σ. βούτυρο με μαργαρίνη που υπάρχει σε έτοιμες συσκευασίες (ας πούμε Flora).
    • Αν θέλεις να κάνεις πιο πλούσιο το πιάτο (και σίγουρα πολύ, πολύ νόστιμο) πρόσθεσε 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%.
  • Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (1-2 κ.σ.) ή το πράσινο τρυφερό κομμάτι από 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1-2 κ.σ. για το σερβίρισμα.
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αυτό το πιάτο γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, αν μέσα στο μείγμα προσθέσεις 2-3 κ.σ. ξεροψημμένο και ψιλοκομμένο bacon, κάποιο άλλο αλλαντικό ή κομματάκια από ξεροψημμένο λουκάνικο που σου αρέσει. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις  2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα μανιτάρια ή σπαράγγια ή ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες.  Μιλάμε όμως για, μικρές, μεγάλες ή μεγαλύτερες αμαρτίες … τι να πω, ανάλογα με την όρεξη και την επιθυμία του καθενός! 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C.
  2. Τρίβεις καλά τις πατάτες για να καθαρίσουν, τις τρυπάς σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις βάζεις πάνω στη σχάρα του φούρνου για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    • Αν εμπιστεύεσαι το φούρνο μικροκυμάτων και τον χρησιμοποιείς (εγώ τον έχω μόνο για ζέσταμα) μπορείς, για πιό γρήγορα να τις βάλεις εκεί ακολουθώντας τις οδηγίες του φούρνου σου. Ωστόσο, ο φούρνος (ο κανονικός) θα σου χρειαστεί, οπότε θα τον προθερμάνεις έτσι και αλλιώς, 10 λεπτά πριν βάλεις το τελικό γεύμα στο φούρνο. 
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, αφού κάψει, ρίξε το λάδι ή το βούτυρο ή και τα δύο — ότι βάλεις τέλος πάντων — , πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Μόλις λιώσει ή ζεσταθεί καλά ρίξε το κρεμμύδι που θα σοτάρεις μέχρι να μαλακώσει, για 3-4 λεπτά. Προσθέτεις το σκόρδο και σοτάρεις για 1 ακόμη λεπτό. Να μη σου μαυρίσουν.
  4. Όταν οι πατάτες φτάσουν σε θερμοκρασία που να μπορείς να τις πιάσεις, τις κόβεις στη μέση και, με ένα κουτάλι, σκάβεις το κέντρο αφήνοντας σάρκα γύρω-γύρω όχι περισσότερο από 0,60 εκ.
  5. Ρίξε στο τηγάνι τη σάρκα από τις πατάτες που αφαίρεσες, μαζί με το τριμμένο τυρί και αλατοπίπερο, ανακατεύεις καλά να ενοποιηθούν τα υλικά και δοκιμάζεις.
    • Εδώ θα προσθέσεις και οποιοδήποτε άλλο, επιπλέον, υλικό έχεις επιλέξει. 
  6. Τοποθέτησε τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα ταψάκι ή ένα πυρίμαχο πιάτο που θα στρώσεις με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Χώρισε το μείγμα στα 4 και γέμισε τις πατάτες κάνοντας μια γούβα στη μέση για να σταθεί το αβγό.
  8. Πασπάλισε με λίγο σχοινόπρασο, σπάσε ένα αβγό σε κάθε πατάτα, πρόσθεσε πάνω στο αβγό λίγο αλατοπίπερο και φούρνισε για 10-15 λεπτά μέχρι να σφίξει το αβγό. Το άσπρο θα σφίξει ενώ ο κρόκος θα πρέπει να είναι υδαρής.
  9. Πασπαλίζεις με λίγο φρέσκο σχοινόπρασο και σερβίρεις ζεστό.

Αν και είναι εύκολη συνταγή δες και το video που θα σε βοηθήσει:

 

 

Πηγή: https://www.homecookingadventure.com/
Advertisements