Βγήκαν τα ρόδια και, συχνά, τα βρίσκεις έτοιμα καθαρισμένα στα supermarkets (μεγααααααάλη ευκολία!).  Είναι υγιεινά και πολύ θρεπτικά. Στοιχηματίζω ότι μαζί με σοκολάτα δεν τα έχεις δοκιμάσει.

Εύκολα, και πολύ γρήγορα, με μόλις 4 υλικά θα φτιάξεις αυτές τις λεπτές (όσο θες) φλούδες σοκολάτας που θα είναι στολισμένες με ρόδια και θα έχουν μια γεύση «εκτός συναγωνισμού».  Η ιδέα μου μπήκε όταν είδα μια φωτογραφία σε κάποιο περιοδικό. Έψαξα στο «άγιο Internet» και βρήκα συνταγή στο www.finecooking.com.

Θα τις βάλεις σε ένα κουτί και θα τσιμπάς όποτε σε πιάνει λιγούρα, θα βάλεις σε ένα κουτάκι και θα πάρεις στο γραφείο για ένα θρεπτικό και δυναμωτικό snack στη μέση της μέρας ή θα τις βάλεις σε ένα όμορφο, διάφανο σακουλάκι, με έναν κατακόκκινο φιόγκο και θα τις πας δώρο όπου σε καλέσουν (σκέψου τι ωραίο και επίκαιρο θα είναι κοντά στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!).

Χρειάζεσαι:

  • 280 γρ. σοκολάτα (60% κακάο) σπασμένη σε μικρά κομματάκια
    • Ο εύκολος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να κοπανίσεις δυνατά την σοκολάτα πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια όπως είναι με το περιτύλιγμα, θα σπάσει αμέσως.
  • Τα σπόρια από ένα μεγάλο ρόδι (περίπου ένα γεμάτο φλιτζάνι ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 1½ κ.σ. καραμελωμένο ginger*, κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια
  • ¼ κ.γ. λεπτό αλάτι (που ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας)
  • Προαιρετικά και αν έχεις μπορείς να βάλεις μια πρέζα λευκό ή ροζ πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Στρώσε αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ένα ρηχό ταψάκι (όχι μεγαλύτερο από 20-25 εκ., δεν θα πάει παντού έτσι και αλλιώς) και βάλε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε bain-Marie να λιώσει (περίπου 1 λεπτό, αλλά να την παρακολουθείς μη σου ψηθεί!).  Με μια σπάτουλα ανακατεύεις τη σοκολάτα για να λιώσουν εντελώς και τα τελευταία κομμάτια και να γίνει λεία.
  2. Προσθέτεις τα μισά ρόδια, το αλάτι (πιπέρι αν βάλεις) και το καραμελωμένο ginger.  Ανακατεύεις και αδειάζεις το μείγμα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.  Όσο πιο πολύ το απλώσεις τόσο πιο λεπτό και φίνο θα γίνει.
  3. Πασπαλίζεις από πάνω τα υπόλοιπα ρόδια, να πάνε παντού. Πατάς πολύ ελαφρά με ένα καθαρό κουτάλι να κολλήσουν και βάζεις στο ψυγείο να σφίξει η σοκολάτα για, τουλάχιστον, μισή ώρα.
  4. Σπας τα κομμάτια με τα χέρια (rustique) στο μέγεθος που θέλεις προσέχοντας να μη σπάσεις τους κόκκους του ροδιού και απολαμβάνεις.

Μπορείς (αν θέλεις να δώσεις ένα καλύτερο σχήμα) να κόψεις τα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα coupe-pâtes, με προσοχή όμως γιατί, αποκλείεται να μη σπάσεις τα ρόδια.

 

Ιδέες:

  • Μπορείς να βάλεις σοκολάτα γάλακτος ή άσπρη σοκολάτα (που κάνει υπέροχη αντίθεση με το ρόδι). Μπορείς επίσης να βάλεις μόνο ρόδι και σοκολάτα (αλάτι οπωσδήποτε και πιπέρι προαιρετικά)
  • Επίσης, μπορείς, αν δεν βρεις καραμελωμένο ginger να βάλεις οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο όπως ανανά ή μπανάνα.  Ωστόσο, το ginger είναι καλύτερο διότι έχει εκείνη την σπιρτάδα που ταιριάζει πολύ με την σοκολάτα. Αν δεν σου αρέσει το ginger μπορείς να μην το βάλεις.
  • Επίσης, μπορείς να εμπλουτίσεις το μείγμα σου με ότι ξηρό καρπό σου κάνει κέφι (κομμένο σε κομματάκια όχι μεγαλύτερα από τον κόκκο του ροδιού για ομοιομορφία). Φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, pecans, cashews ή ότι άλλο σου αρέσει.
  • Τέλος, στην σοκολάτα ταιριάζει πολύ και η καρύδα.  Μπορείς να βάλεις αντί για ginger και να πασπαλίσεις με λίγη καρύδα τα ρόδια πριν βάλεις το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει.

*Καραμελωμένο ginger
caramelized ginger.jpg

 

Αν δεν βρεις συσκευασμένο στα supermarkets, στα βιολογικά προϊόντα ή στα ξηροκαρπάδικα μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι και να το διατηρήσεις για (μέχρι) 3 μήνες στο ψυγείο ώστε να προσθέσεις σε άλλα γλυκά, να το έχεις stock για να φτιάξεις και άλλες τέτοιες μπάρες ή να τσιμπάς για snack όταν έχεις μια μικρή λιγούρα. 

 

 

Θα το φτιάξεις πανεύκολα με:

  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη (και λίγη ακόμα (3-4 κ.σ.) για το τέλος)
  • 1 φλιτζάνι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ginger

Σε ένα κατσαρολάκι βάλε, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,  το νερό με τη ζάχαρη να βράσει. Πρόσθεσε το ginger, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράζει για 20 λεπτά με μισή ώρα.  Αποσύρεις το ginger με μια τρυπητή κουτάλα, το απλώνεις πάνω σε μια σχάρα (με ένα ταψάκι από κάτω) ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και, αμέσως, πασπαλίζεις με μπόλικη ζάχαρη.  Με ένα πιρούνι ανακάτεψε ώστε η ζάχαρη να κολλήσει και να πάει παντού.  Αφήνεις να στεγνώσει και να κρυώσει καλά και αποθηκεύεις σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.