Στην Νέα Ορλεάνη τρώνε πολύ ψάρι και πολλές γαρίδες.  Επίσης, εμπλουτίζουνε τα πιάτα τους με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά (Cajun seasoning, που θα φτιάξεις  με όλα τα υλικά που έχεις στο σπίτι) και τα κάνουν θεσπέσια.  Όπως η ζωή, ο χορός, η πόλη και η μουσική τους.  Έχει μυρωδιά και χρώμα. Έχει ρυθμό και φαντασία. Έχει χαρά και ευχαρίστηση. 

Το ίδιο και αυτό το πιάτο.  Σολομός με γαρίδες.  Κάθε μπουκιά που θα τρως, πιο κοντά στην επιτομή της γεύσης θα φτάνεις.  Θα σερβίρεις το πιάτο σκέτο με κριτσανιστό, φρέσκο ψωμάκι. Με σπιτικό σκορδόψωμο, με πράσινη σαλάτα, με βραστά ή ψητά λαχανικά ή με ένα κατάλευκο ρύζι.  Θα είναι γλυκό, βουτυράτο και αλμυρό μαζί.  Θα είναι μυρωδάτο και μόλις το βάλεις στο τραπέζι όχι μόνο θα γίνει ανάρπαστο αλλά θα το φτιάξεις ξανά και ξανά και ξανά και ξανά.

Χρειάζεσαι, για 4 μερίδες:

  • 4 φιλέτα σολομού 170-180 γρ. το καθένα
    • Θα βρεις έτοιμα κατεψυγμένα σε όλα τα supermarkets. Τα καλύτερα, για μένα είναι του ΙΚΕΑ είναι 125 γρ. το καθένα οπότε θα βάλεις 6-8 φιλέτα αντί για 4, ωστόσο, είναι θέμα γούστου. 
    • Αν βάλεις φρέσκο φιλέτο σολομού θα πρέπει να μην έχει πέτσα.
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 450 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και με βγαλμένο το εντεράκι της ράχης (μπορείς, αν θέλεις να κρατήσεις την ουρά)
  • 120 γρ. βούτυρο φρέσκο (8 κ.σ.), ανάλατο, μοιρασμένο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1-2 κ.σ. φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό

Θα ετοιμάσεις, εύκολα, Cajun Seasoning, που αν θέλεις να κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα θα σε εξυπηρετήσει, αφού θα το φυλάξεις μαζί με τα άλλα σου μπαχαρικά και θα έχεις για να φτιάξεις το πιάτο αυτό πολλές ακόμη φορές.  Για αυτή τη συνταγή οι ποσότητες και τα υλικά που χρειάζεσαι είναι.  Όσο περισσότερη αναλογία βάλεις τόσο περισσότερο θα βάλεις στο βαζάκι:

  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. garlic powder
  • 1 κ.γ. γλυκιά paprika
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • ½ κ.γ. onion powder
  • ½ κ.γ. πιπέρι cayenne
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη 
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο 

Διαδικασία:

  1. Βάλε σε ένα μπολάκι όλα τα παραπάνω μυρωδικά και ανακάτεψε τα για να κάνεις το Cajun seasoning.’Άφησε στην άκρη.
  2. Αλατοπιπερώνεις το σολομό και βάλε ένα πλατύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με 2 κ.σ. (30 γρ. βούτυρο φρέσκο). Μόλις λιώσει, προσθέτεις το μέλι, ανακατεύεις και μόλις το μείγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες πρόσθεσε το σολομό που θα μαγειρέψεις για 5-6 λεπτά από τη μια πλευρά και στη συνέχεια θα τον γυρίσεις για να ψηθεί και από τη άλλη πλευρά.  Θέλεις να μαδιέται εύκολα και να ροδίσει καλά (ας κάνει και λίγο κρούστα, νόστιμη θα είναι) από όλες τις πλευρές.
  3. Μεταφέρεις το σολομό στην πιατέλα που θα χρησιμοποιήσεις για το σερβίρισμα και τον διατηρείς ζεστό.
  4. Προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει προσθέτεις το Cajun seasoning.  Ανακατεύεις και προσθέτεις τις γαρίδες που θα μαγειρέψεις μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ.  Δεν θα σου πάρει πάνω από 5 το πολύ 6 λεπτά.
  5. Αδειάζεις τις γαρίδες με όλη τη σάλτσα πάνω από τον σολομό, πασπαλίζεις με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεις αμέσως.

Και στο video αυτό θα δεις όλα τα μυστικά της συνταγής γιατί «μιά εικόνα, χίλιες λέξεις!»

 

Πηγή: https://www.lecremedelacrumb.com