Νομίζεις ότι ο καπνιστός σολομός είναι μόνο για να τον απολαύσεις σαν πρώτο πιάτο ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι με φρέσκο βούτυρο και λεμονάκι; Ξανασκέψου το.  Ο συσκευασμένος, καπνιστός σολομός, φουλ στην πρωτεΐνη και τα υγιεινά Ω3 λιπαρά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διάφορα υπέροχα και ιδιαίτερα γευστικά και yummy πιάτα και μάλιστα πολύ πολύ γρήγορα.

Ένα σκεύος, λίγα ζυμαρικά και μερικά ακόμα υλικά σου χρειάζονται για να βάλεις στο τραπέζι ένα γεύμα υπέροχο, αρκετό για 4 άτομα που θα σου πάρει μόλις 25-30 λεπτά για να το ετοιμάσεις.
Χρειάζεσαι:
  • 170 γρ. καπνιστό σολομό κομμένο σε κομμάτια του ενός εκατοστού
  • 340 γρ. από οποιοδήποτε ζυμαρικό σου αρέσει βίδες, πένες, fusilli ή φιογκάκια ή κάποιο μακρύ ζυμαρικό όπως spaghetti ή linguine.
  • 240 ml. sour cream (δες τη συνταγή στο τέλος της ανάρτησης που, μπορείς να αντικαταστήσεις με γιαούρτι, βουτυρόγαλα ή με τυρί cottage)
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο, κομμένο σε καρέ
  • ! ματσάκι (≈450 γρ.) σπαράγγια κομμένα σε κομμάτια γύρω στα 2,5 εκ.
  • 280 γρ. κατεψυγμένο αρακά
    • Επειδή εμένα δεν μου αρέσει βάζω, αντ’ αυτού καλαμπόκι, μπορείς να βάλεις και διάφορα ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά που μπορεί να σου αρέσουν όπως καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αρακά, καλαμπόκι, μερικά ολόκληρα φύλλα σπανάκι – θα δώσεις πολύ χρώμα στη σαλάτα σου και φυσικά νοστιμιά!
    • Εννοείται ότι μπορείς να προσθέσεις και λίγα φύλλα από φρέσκο σπανάκι (καλύτερα baby) και φρέσκια πιπεράτη ρόκα ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο που ταιριάζουν πολύ. Επιλέγεις τι θα προσθέσεις, μη τα βάλεις όλα μαζί!
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό (μόνο τα φύλλα) – αν δεν βρεις μπορείς να βάλεις μαϊντανό ή άνηθο ή φρέσκο κόλιανδρο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πρώτο βήμα. Ετοιμάζεις τα ζυμαρικά που θα βράσεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τη συσκευασία.  Δύο λεπτά πριν τα ζυμαρικά σου είναι έτοιμα ρίξε μέσα τα σπαράγγια, 1 λεπτό μετά πρόσθεσε τον κατεψυγμένο αρακά ή όποιο άλλο λαχανικό βάλεις για ένα ακόμη λεπτό.
Δεύτερο βήμα. Πρέπει, αμέσως να σουρώσεις τα λαχανικά αλλά κράτησε στην άκρη ½ κούπα από το ζεστό νερό που είχες στην κατσαρόλα
Τρίτο βήμα. Άδειασε τα ζυμαρικά σου σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε το βούτυρο και την μισή ποσότητα sour cream, μαζί με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.  Πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακάτεψε καλά και δοκίμασε.  Καθώς ανακατεύεις φρόντισε να προσθέτεις λίγο-λίγο από το υγρό που κράτησες ώστε να αραιώσει η σάλτσα και να αγκαλιάζει τα ζυμαρικά σου.
Τέταρτο, και τελευταίο, βήμα. Είναι η ώρα του σερβιρίσματος.  Χώρισε το μείγμα σε τέσσερις μερίδες και τοποθέτησε την ποσότητα που έχεις ξεχωρίσει σε 4 ωραία πιάτα.  Μοίρασε τον σολομό, αντίστοιχα στα 4 πιάτα, πάνω από τα ζυμαρικά και πρόσθεσε την υπόλοιπη sour cream. Πασπάλισε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βασιλικό και το γεύμα ή το δείπνο σου είναι έτοιμο.
Θα σερβίρεις με φρυγανισμένο ή φρέσκο τραγανό ψωμάκι (ναι, ναι εγώ τρώω ζυμαρικά με ψωμί, τι να κάνω) ή σκορδόψωμο και εννοείται ότι θα απολαύσεις μαζί ένα δροσερό ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί!
Σημείωση:  Στα ζυμαρικά που έχουν ψαρικά δεν βάζουμε τυρί τριμμένο. Εννοείται ότι είναι θέμα γούστου αλλά, πριν προσθέσεις, τυρί δοκίμασε, να δεις που θα σου αρέσουν και έτσι. 

Η συνταγή για να ετοιμάσεις sour cream (χρειάζεσαι από 10 λεπτά μέχρι μια μέρα ανάλογα με την επιλογή που θα κάνεις βρίσκεται σε αυτό το link: Sour cream