Ένα τέλειο, πανεύκολο πρώτο πιάτο και όχι μόνο.  Θα το ετοιμάσεις για snack ή για το πάρτι ή για τη βραδιά που θα μαζευτείτε να δείτε ταινία, να παίξετε χαρτάκι ή για τα αγόρια που θα μαζευτούν για το derby της Κυριακής.  Έτοιμη σε μία ώρα και τριάντα λεπτά, είναι αρκετή για 6 άτομα (αλλά καλού κακού κάνε και μια δεύτερη γιατί θα φαγωθεί, είναι σίγουρο.  Σου δίνω μια συνταγή για τη ζύμη που είναι ιδιαίτερη, λόγω αλευριού ολικής άλεσης, αλλά και του σουσαμιού που δίνει μια διαφορετική γεύση στη βάση.

Ωστόσο, η δοκιμασμένη δική μου συνταγή για τάρτες είναι «μακράν» η καλύτερη και εγώ αυτήν κάνω, πάντα (με κλειστά μάτια!) για τις τάρτες μου και, μάλιστα, πάντα κάνω διπλή ποσότητα για να έχω μια «στοκ» στην κατάψυξη μπας και χρειαστεί.Δες τη συνταγή στο τέλος της ανάρτησης

Υλικά για τη ζύμη
  • 120 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 1 αβγό
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • 120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 3 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 80 γρ. καπνιστό σολομό (ή και παραπάνω αν θέλεις την τάρτα πολύ πλούσια) κομμένο σε μικρά κομμάτια – μέγεθος μπουκιάς
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ή 150 ml. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. γιαούρτι (κανονικό αγελαδινό)
  • 15 γρ. βούτυρο φρέσκο ή 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα σπανάκι ή ρόκα ή 10 μικρά μπουκετάκια μπρόκολο ή 6 σπαράγγια κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.
  • 5 αβγά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και βουτυροαλευρώνεις μια κανονικού μεγέθους ταρτιέρα με διάμετρο γύρω στα 20 εκ.
  2. Σε ένα τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά καβουρδίζεις λίγο το σουσάμι και το αφήνεις να κρυώσει λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί/
  3. Βάζεις όλα τα υλικά της ζύμης στο food processor και τα χτυπάς με το γάντζο ή αν δεν έχεις μπορείς με το mixer χειρός (πάντα με τον γάντζο) ή ζυμώνεις με τα χέρια, είναι πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία.
  4. Ανοίγεις τη ζύμη πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την στρώνεις πάνω στο έτοιμο σκεύος με τη βοήθεια του πλάστη.pastry-for-single-crust-pie-10303-ss
  5. Τρυπάς τη ζύμη με ένα πιρούνι, την αλείφεις, αν θέλεις, για να αδιαβροχοποιήσεις τη βάση, με λίγο χτυπημένο ασπράδι αβγού (μπορείς να ξεχωρίσεις ένα από τα αβγά – κρόκο, ασπράδι – να περάσεις με λίγο ασπράδι την επιφάνεια της τάρτας και το υπόλοιπο να το προσθέσεις στο μείγμα της γέμισης μαζί με τον κρόκο που θα έχεις ξεχωρίσει.
  6. Αν θέλεις μπορείς να σκεπάσεις την τάρτα με αντικολλητικό χαρτί (ή μεμβράνη που όμως μπαίνει στο φούρνο) και να την γεμίσεις με φασόλια, φακές, ρεβίθια ή ρύζι για βάρος που θα τοποθετήσεις μέσα στην τάρτα και στη συνέχεια να τη φουρνίσεις για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
    • Το βάρος δεν είναι απαραίτητο αν έχεις τρυπήσει τη βάση καλά σε πολλά σημεία (εγώ ας πούμε δεν βάζω απλά έχω το νου μου και αν δω ότι μου φουσκώνει σε κάποιο σημείο την ώρα που ψήνεται ανοίγω το φούρνο και τρυπάω, ελαφρά,  εκείνο το σημείο με ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι.  Αν κάνεις τάρτες συχνά και σε βολεύει το βάρος να το αφήνεις να κρυώσει και να το αποθηκεύεις για επόμενη χρήση.  Δεν το πετάς αλλά δεν τρώγεται. 
  7. Όσο ψήνεται η βάση της τάρτας ετοιμάζεις την γέμιση. Πρώτα θα πρέπει να σοτάρεις το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τα δύο γιαούρτια (ή το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος) και χτύπησε μαζί τα αβγά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και να είναι λείο. Πρόσθεσε τα πράσινα (ότι βάλεις), ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
  9. Αφού βγάλεις την βάση από το φούρνο απλώνεις τα κομμάτια σολομού συμμετρικά σε όλη την επιφάνεια.
  10. Άδειασε από πάνω την έτοιμη γέμιση που θα ισιώσεις να πάει παντού και ξανά στο φούρνο για 35 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει στην επιφάνεια η γέμιση.
  11. Αφήνεις να σταθεί για 10, τουλάχιστον, λεπτά, πριν κόψεις και σερβίρεις την τάρτα σου.

Η δική μου ζύμη για τάρτα passe-partout (διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες και στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες, και παραπάνω μη σου πω. 
Χρειάζεσαι: 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 125 γρ. βούτυρο φρέσκο, παγωμένο και κομμένο σε μικρό κυβάκι, τον κρόκο ενός αβγού – δεν πετάς το ασπράδι θα σου χρειασθεί – 50 ml. νερό, μια πρέζα αλάτι και ½ πρέζα πιπέρι και αν η τάρτα σου έχει τυρί μπορείς, προαιρετικά να προσθέσεις 3-4 κ.σ. από το τυρί που θα βάλεις στην τάρτα (να το προτιμήσεις, νοστιμίζει πολύ).  Αν έχεις food processor βάζεις το βούτυρο με το αλεύρι και με τον γάντζο το χτυπάς μέχρι να γίνει σαν χοντροκομμένος τραχανάς.  Προσθέτεις τον κρόκο, το νερό, το τυρί (εφόσον βάλεις) και το αλατοπίπερο και χτυπάς μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.  Αφαιρείς από τον κάδο, πλάθεις λίγο με το χέρι και τυλίγεις σε μια πλαστική μεμβράνη που θα βάλεις στο ψυγείο για μισή ώρα. 
Στη συνέχεια βουτυροαλευρώνεις την ταρτιέρα σου, ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνεις την ταρτιέρα, τρυπάς με ένα πιρούνι παντού και περνάς την επιφάνεια με χτυπημένο το ασπράδι αβγού για να την αδιαβροχοποιήσεις.  Φουρνίζεις σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 20 λεπτά και στη συνέχεια απλώνεις τη γέμιση και συνεχίζεις σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής σου. 
Αν δεν έχεις food processor, βάζεις το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο και ανακατεύεις με τα δάχτυλα και στη συνέχεια προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζεις το ζύμωμα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από το μπολ.  Θυμάσαι, πάντα ότι στην μαλακιά ζύμη προσθέτουμε λίγο-λίγο (πρέζες) αλεύρι και στην σκληρή ζύμη προσθέτουμε στάλα-στάλα υγρασία. 
Και επειδή δεν πετάμε τίποτα, αν σου περισσέψει ζύμη μπορείς να την τυλίξεις σε μια μεμβράνη και να την βάλεις στην κατάψυξη για επόμενη φορά, να πλάσεις μπισκοτάκια ή να την κόψεις  (σε ότι σχήμα θέλεις με coupe-pâtes, ένα ποτήρι ή ακόμα και με ένα μαχαίρι σε μακρόστενα ραβδάκια) να την πασπαλίσεις με λίγο τριμμένο τυράκι και λίγο πιπέρι, πάπρικα, βασιλικό, σκόνη σκόρδο, κύμινο, ρίγανη, θυμάρι (εννοείται όχι όλα μαζί)  ή ότι άλλο σε εμπνεύσει και να τα βάλεις στο φούρνο για να έχεις ένα πολύ μικρό και νόστιμο σνακ.