Η μπρουσκέτα είναι ένας διαφορετικός τρόπος να απολαύσεις ένα «ανοιχτό» σάντουιτς. Συνήθως είναι ζεστή, σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, κατά προτίμηση, Ιταλική Ciabatta, αλλά, και το δικό μας το χωριάτικο, η γαλλική μπαγκέτα ή ένα ψωμί με προζύμι κάνουν μια χαρά για αυτό το υπέροχο πιάτο που είναι γευστικό και, κυρίως, χορτοφαγικό.

Είναι ένα πιάτο που θα ετοιμάσεις πολύ γρήγορα για να φας μόνος, μόνη ή με παρέα. Μπροστά στην τηλεόραση ή την ώρα που θα κάνεις μικρό διάλειμμα από το χαρτάκι ή το επιτραπέζιο.

Και, αν δεν βάλεις το ψωμί, εκτός του ότι θα μειώσεις αισθητά τις θερμίδες, είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.  Επίσης με λίγο τυράκι και, ίσως, με ένα άσπρο πιλάφι, θα ταιριάξει πολύ και θα αποτελέσει ένα κανονικό γεύμα, κυρίως αν θέλεις να φας, σχετικά ελαφρά.

Χρειάζεσαι, για 6 άτομα: 

  • 450 γρ. ασπρομανίταρα
    • Αν έχεις ή αν δεν έχεις καλό είναι να πάρεις αποξηραμένα βασιλομανίταρα ή porcini που έχουν πολύ έντονη γεύση και προσθέτουν σε οποιαδήποτε παρασκευή με μανιτάρια ετοιμάσεις.  Βάλε 5-6 κομμάτια σε λίγο χλιαρό νεράκι να ρουφήξουν και να υγροποιηθούν, και, στη συνέχεια πρόσθεσε τα μαλακωμένα μανιτάρια μαζί με το ζουμάκι τους στα φρέσκα ασπρομανίταρα που ετοιμάζεις.  Θα με θυμηθείς! 
    • Κράτα αυτήν την ιδέα για να την εφαρμόζεις κάθε φορά που έχεις μια παρασκευή με μανιτάρια. Τα αποξηραμένα μανιτάρια διατηρούνται σε ένα βαζάκι στο ψυγείο για πολύ καιρό!

  • 1 φλιτζάνι (240 ml.) λευκό, ξηρό κρασί
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
  • 2 κ.γ. κόκκους μπαχάρι, σπασμένο
  • 2 κ.γ. κόκκους κόλιανδρο, σπασμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο ή μέντα, ψιλοκομμένο (αν έχεις ξερό βάλε ½ κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κ.γ. πετιμέζι (βρίσκεις πλέον σε μπουκαλάκια σε όλα τα supermarkets).  Αν δεν βρεις ή δεν έχεις μπορείς να βάλεις κρέμα μπαλσάμικο (σκέτο, με σύκο, ρόδι ή BBQ) πετιμέζι (που θα βρεις σε μπουκάλια σε όλα τα supermarkets) ή 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. μπαλσάμικο (καλύτερα σε κρέμα) – μαζί με το παραπάνω, αν βάλεις μπαλσάμικο μόνο θα βάλεις 2 κ.γ. ή και λίγο παραπάνω αν σου αρέσει η γεύση.
  • 1 ματσάκι φασκόμηλο, ψιλοκομμένο (εδώ είναι χρήσιμη η γλάστρα που  έχουμε πει και παλαιότερα) ή μια-δύο χούφτες άγρια ρόκα
    • Εγώ προτιμώ την άγρια ρόκα.  Έχει μια αψάδα που μου ταιριάζει καλύτερα με την γλύκα που βγάζει το πετιμέζι και το μπαλσάμικο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 μεγάλες φέτες από οποιοδήποτε ψωμί από τα παραπάνω φρυγανισμένες

Σημείωση, αν κάποιο από τα παραπάνω μπαχαρικά δεν βρεις ή δεν σου αρέσουν μπορείς εύκολα να μην τα βάλεις ή να τα αντικαταστήσεις με κάτι άλλο που προτιμάς π.χ. κύμινο ή κάρδαμο, ρίγανη ή πάπρικα, ακόμα και άνηθο αν σου αρέσει πολύ. Αρκεί, προσθέτοντας να δοκιμάζεις για να είναι η γεύση πάντα ισορροπημένη. 

Διαδικασία:

  1. Πλένεις πολύ γρήγορα (αν χρειάζεται) τα μανιτάρια με κρύο νερό και τα καθαρίζεις με ένα βουρτσάκι.  Ένας άλλος τρόπος είναι να τα γυρίσεις ανάποδα και με ένα κοφτερό μαχαίρια να πιάσεις τη φλούδα από την κάτω μεριά του καπακιού και να τα ξεφλουδίσεις.  Τα στεγνώνεις καλά με μία πετσέτα.  Τα κόβεις σε λεπτές φέτεςchampignon5
  2. Σε ένα τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά, βάζεις, μόλις κάψει, το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί αρκετά ρίχνεις τα μανιτάρια, μαζί με το ζουμάκι και τα αποξηραμένα μανιτάρια, αν έχεις ακολουθήσει αυτό το βήμα,  με το σκόρδο, το μπαχάρι και τον κόλιανδρο.  Μαγειρεύεις μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και να ρουφάνε τα υγρά τους, να μην έχει σχεδόν καθόλου υγρασία το τηγάνι,  τα σβήνεις με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτεις το πετιμέζι (ή ότι άλλο βάλεις στη θέση του) και το μπαλσάμικο, ανακατεύεις απαλά, χαμηλώνεις τη φωτιά, καπακώνεις το τηγάνι και σιγομαγειρεύεις για κανένα 10άλεπτο μέχρι να καραμελώσουν τα μανιτάρια.
  4. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβεις τα βότανα (φασκόμηλο, δυόσμο και μαϊντανό), κρατάς 1-2 κ.σ. για το τέλος και τα προσθέτεις στα καραμελωμένα μανιτάρια.  Ανακατεύεις. Μαγειρεύεις για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά, αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και αποσύρεις από τη φωτιά.
  5. Στο τελευταίο δεκάλεπτο που μαγειρεύονται τα μανιτάρια φρυγανίζεις το ψωμί.  Στην τοστιέρα, την γκριλιέρα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ακόμα και στο φούρνο.
  6. Στρώνεις το φρυγανισμένο ψωμί σε μια πιατέλα, μοιράζεις τα καραμελωμένα μανιτάρια πάνω σε κάθε φέτα και πασπαλίζεις με τον μαϊντανό και το φασκόμηλο που έχεις κρατήσει στην άκρη.  Σερβίρεις ζεστά.