Πιστή στην υπόσχεση που σου έδωσα την περασμένη εβδομάδα!  Σου έχω προτάσεις και ιδέες για να προετοιμάσεις την εβδομάδα που έρχεται. Πριν όμως σου πω τι να μαγειρέψεις θα σου δώσω μερικές συμβουλές:

  • Πατώντας πάνω στον τίτλο της συνταγής, που είναι το link, θα μπορέσεις να ανοίξεις ολόκληρη τη συνταγή.  Σε συμβουλεύω να την διαβάσεις, μαζί με τις υπόλοιπες που θα έχεις επιλέξει για την εβδομάδα και, αφού τσεκάρεις τι έχεις στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, να ετοιμάσεις τη λίστα με τα ψώνια.
  • Μην αγοράσεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι (κυρίως στα φρέσκα) θα σου χαλάσουν και είναι κρίμα. Έτσι, πιο γρήγορα και οικονομικά θα κάνεις τα ψώνια σου, και θα έχεις τα πάντα στο σπίτι, για να μαγειρέψεις όποτε έχεις προγραμματίσει.
  • Μάθε τα μικρά σου να δοκιμάζουν και να τρώνε τα πάντα.  Μην τα κάνεις μίζερα, η γεύση μπορεί να τους ανοίξει άπειρους ορίζοντες.  Γιατί δηλαδή τα Βελγάκια τρώνε λαχανάκια Βρυξελλών ή τα Γαλλάκια τρώνε από κουσκούς μέχρι σπαράγγια?
  • Τέλος, οι σούπες είναι φοβερό passe-partout.  Μπορείς να επιλέξεις μια σούπα από τις πολλές που έχω στο blog και να συνοδέψεις με 1,2,3,4 φετούλες φρυγανισμένο ψωμάκι που θα βάλεις στο φούρνο με λίγο τυράκι που λιώνει.  Γρήγορο, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα ή δείπνο, πάντα, αλλά ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες.

Οι προτάσεις μου λοιπόν για την εβδομάδα που έρχεται είναι: 

  • Μπιφτέκια, εύκολα και νόστιμα: Μπορείς να κάνεις διπλή ή τριπλή δόση που αφού τα στρώσεις σε ένα πλατύ σκεύος θα τα βάλεις στην κατάψυξη να παγώσουν και στη συνέχεια σε μια σακούλα τροφίμων. Έτσι, θα έχεις, για αρκετές, επόμενες φορές έτοιμο φαγητό που θα συνοδέψεις με μια από τις άπειρες επιλογές που σου έχω στο τέλος της συνταγής.  Τα κατεψυγμένα μπιφτέκια μπορείς να τα ξεπαγώσεις από νωρίς είτε στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα πετάξεις, όπως είναι, πέτρα, σε ένα πολύ ζεστό αντικολλητικό τηγάνι. Εγώ αυτό κάνω πάντα.  Μόλις ξεκολλήσουν από την μια πλευρά τα γυρίζεις από την άλλη και μόλις ξεκολλήσουν και από την δεύτερη πλευρά χαμηλώνεις, λίγο, το μάτι για να ψηθούν όσο θες.
  • Φασολάκια λεμονάτα με παρμεζάνα:  Λαδερό πιάτο που μπορείς να συνοδέψεις με φρέσκο ψωμάκι και, ίσως, μια κονσέρβα τόνο ή ψαράκι στο χαρτί.  Ταιριάζουν πολύ με πιλαφάκι και είναι νόστιμα, χορταστικά και θρεπτικά.  Μπορείς να τα σερβίρεις σαν κυρίως πιάτο ή σαν συνοδευτικό δίπλα σε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
  • To «τέλειο» πιλάφι: Επειδή αναφέρω πολύ συχνά πιλάφι, ρυζάκι, πιλαφάκι νομίζω ότι τη συνταγή αυτή πρέπει να τη μάθεις απέξω για να ετοιμάζεις αυτό το «τέλειο» πιλάφι, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, μη σου πω και δυό.  Εκτός από συνοδευτικό τρώγεται και σκέτο ή με αβγό βραστό, με αβγό τηγανιτό, ή με σαλάτα — κατά προτίμηση χωριάτικη — με τυρί τριμμένο, ή με κόκκινη σάλτσα αλλά και με ένα απλό και υγιεινό γιαουρτάκι.
  • Σολωμός σε λιγώτερο από 20′:  Υγιεινό ψάρι full σε Ω3 λιπαρά που κάνουν καλό σε όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους.  Θα πάρεις φρέσκο ή κατεψυγμένο αν προτιμάς, κανένα πρόβλημα. Εγώ, έχω, πάντα, stock στον καταψύκτη μου, και επιλέγω τον σολομό σε φέτες που βρίσκω στο ΙΚΕΑ. Είναι, για μένα, μακράν ο καλύτερος.  Τον βρίσκεις σε συσκευασία 4 τεμαχίων (125 γρ. το καθένα).  Αν δεν σου αρέσει το σκόρδο μπορείς πάντα να βάλεις μια σκελίδα (με τη φλούδα) που θα πατήσεις λίγο με τη ράχη ενός μαχαιριού που θα αφαιρέσεις στο τέλος ή μπορείς και να μη το βάλεις καθόλου. Συνοδεύεις με σαλάτα (βραστά, ωμά ή ψητά λαχανικά), με πατατοσαλάτα ή με άγριο ρύζι.
  • Δώδεκα (12) χειμωνιάτικες σούπες: Σίγουρα δεν θα κάνεις και τις 12, αλλά, κράτησε αυτό το link πρόχειρο, γιατί μπορείς, κάθε βδομάδα, όσο κάνει κρύο… και όχι μόνο να ετοιμάζεις και από μία. Ή να τις προτιμήσεις σαν εναλλακτική λύση αν θέλεις να ετοιμάζεις κάτι μαγειρευτό και για το βράδυ.  Μαζί με λίγο φρυγανισμένο ψωμάκι και λιωμένο τυρί οι σούπες αυτές αποτελούν ένα πλήρες, υγιεινό και πολύ χορταστικό γεύμα ή δείπνο.  Η αγαπημένη μου είναι η Νο. 5 «Η δική μου κοτόσουπα με ρύζι και τηγανιτές πατάτες».  Κάθε φορά που την ετοιμάζω γυρίζω, σφαίρα, στην αγκαλιά των παιδικών μου χρόνων.
  • Ratatouille:  Αυτό το πιάτο μπορείς να το ετοιμάσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και να βάλεις μέσα του κόσμου τα κηπευτικά ανάλογα με την εποχή.  Κολοκύθια ή μελιτζάνες, κουνουπίδι ή μπρόκολο, καρότα, σπανάκι και σέσκουλα ακόμα και χοντροκομμένο λάχανο ή πράσο, πιπεριές ή λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια ή endives, ταιριάζουν σε αυτό το πιάτο και είναι φουλ στα θρεπτικά συστατικά.  Φρέσκο ψωμάκι, μαζί με μπόλικο τυράκι φέτα ή ότι άλλο σου αρέσει είναι ότι πρέπει για συνοδευτικά.  Η μαμά μου, με αυτά τα πιάτα που είχαν σάλτσα, πάντα σέρβιρε μαζί πιλάφι (άσπρο) και γιαουρτάκι. Δοκίμασε και εσύ.
  • «Rosto» – To κοκκινιστό της γιαγιάς Εριέττας.: To πιο τέλειο φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι.  Να έχεις και μπόλικο φρέσκο ψωμάκι γιατί κανένας δεν θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτήν την υπέροχη σάλτσα και θα καθαρίσουν όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, τα πιάτα τους!Άσε που η σάλτσα είναι μοναδική για «βούτες»!, στάλα δε θα μείνει.
  • Brownies μήλου:Τα μήλα είναι, κυριολεκτικά, στην εποχή τους τώρα.  Φτιάξε αυτό το γλυκό που θα σε συντροφεύσει όλη τη βδομάδα (στην ανάγκη κάνε και μια δεύτερη δόση). Σε ταψί, σε φόρμα του cake ή στην μαφινιέρα μέσα σε χάρτινες θηκούλες αυτό το γλύκισμα είναι εύκολο, απολαυστικό και υπέροχο.

Άφησα μία μέρα, πάντα θα το κάνω αυτό, γιατί μπορεί να έχεις στο μυαλό σου κάτι που θέλεις να ετοιμάσεις ή μπορεί και να μη θέλεις να ετοιμάσεις τίποτα και να αφεθείς στην έμπνευση ή στο περιεχόμενο του ψυγείου (τα leftovers που λέγαμε) ή στο delivery της περιοχής!

A la prochaine, λοιπόν, μέχρι την άλλη Παρασκευή, και όπως είπαμε, αν κάτι σου λείπει ή κάτι ψάχνεις και δεν το βρίσκεις, μη διστάζεις, στείλε μου μήνυμα.