Παλιά, όταν ήμουν πιτσιρίκα και πήγαινα ακόμα σχολείο θυμάμαι ότι, τις Κυριακές, πάντα, ετοιμαζόμασταν γύρω στις 12.30 και βγαίναμε για φαγητό σε κάποια ταβέρνα. Τα Κυριακάτικα μεσημέρια, λοιπόν, άλλοτε μας έβρισκαν σε κοντινή, σχετικά απόσταση, ενώ, άλλοτε, παίρναμε τα όρη και τα βουνά και ξενιτευόμασταν για να απολαύσουμε κάτι ιδιαίτερο σε κάποια ταβέρνα που ξέραμε ή μας είχαν συστήσει. Ήμασταν όμως σταθεροί στις επιλογές μας.

Σπιτική ζύμη για pizza του Άκη Πετρετζίκη που τον εμπιστεύομαι γιατί οι συνταγές του πετυχαίνουν ΠΑΝΤΑ:

Υλικά: 

 • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
 • 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
 • 350 ml νερό
 • 10 γρ. μαγιά ξερή
 • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
 • 10 γρ. αλάτι

Διαδικασία:

 1. Στον κάδο του mixer βάζεις το αλάτι με το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύεις και αφήνεις να φουσκώσει για λίγο.
  • Ο Άκης βάζει τα παραπάνω μαζί με τα δύο αλεύρια και τα χτυπάει μαζί από την αρχή.  Εγώ προτιμώ να φουσκώσει πρώτα λίγο η μαγιά μόνη της με 50 ml. νερό, τη ζάχαρη και 1 κ.γ. αλεύρι που ανακατεύω καλά και μόλις φουσκώσει προσθέτω τα αλεύρια.  Και οι δύο τρόποι είναι σωστοί. 
 2. Ανακατεύεις μαζί τα δύο αλεύρια, τα βάζεις στον κάδο του mixer, με τον γάντζο, και χτυπάς το μείγμα για 8 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
 3. Σκεπάζεις τον κάδο με μία πετσέτα και αφήνεις να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1-1 ½ ώρα).
  • Μπορείς να βάλεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που θα έχεις λαδώσει ελαφρά για να μη κολλήσει και να το αφήσει στην άκρη μέχρι να φουσκώσει για να ελευθερώσεις το mixer. 
 4. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
 5. Μοιράζεις τη ζύμη σε 5-6 κομμάτια (λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσο μεγάλα ή μικρά θέλεις τα πεϊνιρλί σου) και πλάθεις μπαλάκια με την κάθε ζύμη.
 6. Ανοίγεις με τον πλάστη ελαφρά σε οβάλ σχήμα.
 7. Φτιάχνεις βαρκούλες σηκώνοντας τα πλάγια του ζυμαριού και διπλώνοντας το προς τα μέσα.

Και συνεχίζεις με την παραπάνω διαδικασία του γεμίσματος και φουρνίσματος.


Πριν αρκετό καιρό είχα ανεβάσει μια σχετική συνταγή για το αυθεντικό που μας έρχεται από την μακρινή Γεωργία και λέγεται Khachapuri.  Δες και αυτή τη συνταγή, ίσως να σου αρέσει καλύτερα ή μπορεί να θέλεις να κάνεις συνδυασμό.  Έχει και οδηγίες για τη ζύμη.  Το link της συνταγής είναι αυτό εδώ:   Khachapuri = Πεϊνιρλί