Η τάρτα σοκολάτας σου αρέσει πολύ ή καθόλου.  Η αλήθεια είναι ότι έχει πάρα πολύ πλούσια και γεμάτη γεύση αλλά αν σου αρέσει η σοκολάτα τότε αυτή η γεύση θα σε ικανοποιήσει πολύ.  Σε αυτήν την τάρτα προσθέτουμε, αντί για το συνηθισμένο κονιάκ, που βάζανε οι παλιές μαγείρισσες όπως η μαμά μου και οι γιαγιάδες μου, Amaretto που είναι πιο μυρωδάτο, λιγότερο πικρό και ταιριάζει τέλεια με την σοκολάτα.

Είναι μια τάρτα που θα ολοκληρώσει ένα όμορφο δείπνο ή που θα συνοδέψει τέλεια ένα απογευματινό καφέ ή τσάι.  Η γνώμη μου είναι, πάντως, ότι δεν πρέπει να την προσφέρεις σκέτη.  Θα την βάλεις στο τραπέζι με ένα μπολ χτυπημένη ή αχτύπητη, και κυρίως άγλυκη, κρέμα γάλακτος ή με παγωτό κατά προτίμηση βανίλια ή καϊμάκι για να σπάσει η πολύ γλύκα αυτό το μπούκωμα που σου φέρνει η πολλήηηηηη σοκολάτα!   Αυτό όμως αφορά εμένα που δεν τρελαίνομαι για σοκολάτα όπως ο περισσότερος κόσμος, αλλά εγώ δεν τρελαίνομαι και για γλυκά, όπως ο περισσότερος κόσμος!

Χρειάζεσαι:

Για τη ζύμη: 

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • ½ κ.γ. άσπρο, πράσινο ή ροζ πιπέρι που ταιριάζει πολύ (προαιρετικά)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκους αβγού και 1 ολόκληρο αβγό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 80 ml. Amaretto
    • Αν δεν έχεις εννοείται  ότι θα βάλεις brandy ή cognac ή Tia Maria, Kahlua, Baileys, ακόμα και κάποιο liqueur καφέ ή σοκολάτας που μπορεί να διαθέτεις
  • Προαιρετικά τρούφα σοκολάτας, χρωματιστά κομφετί, κακάο ή κακάο ανακατεμένο με ελάχιστη καστανή ζάχαρη ή ανθό αλατιού.

Διαδικασία:

  1. Ανακατεύεις όλα τα υλικά της ζύμης. Χτυπάς τη ζάχαρη με το βούτυρο πρώτα να ασπρίσει, προσθέτεις το αλεύρι και το αβγό και μόλις σχηματίσεις μια εύπλαστη ζύμη την τυλίγεις σε μια πλαστική μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για μία ώρα.
  2. Βουτυροαλευρώνεις μια ταρτιέρα με διάμετρο 22-24 εκατοστά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και ανοίγεις τη ζύμη με τον πλάστη, πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια — αν χρειάζεται. Τρυπάς λίγο την επιφάνεια με ένα πιρούνι και φουρνίζεις για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να σκληρύνει. Αν θέλεις βάζεις επάνω λίγο βάρος για να μη σου φουσκώσει και έχεις το νου σου να μη γλιστρήσει η ζύμη γύρω-γύρω. Αν τυχόν και γίνει αυτό (εμένα μου έχει συμβεί αρκετές φορές γι’αυτό και παρακολουθώ στενά το ψήσιμο) ανοίγεις το φούρνο και κολλάς, ξανά, τη ζύμη στα πλάγια πατώντας με την πλάτη ενός κουταλιού.
  3. Μόλις ψηθεί η τάρτα την αποσύρεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει λίγο ενώ σβήνεις (για λίγο το φούρνο) ή κατεβάζεις την θερμοκρασία στους 170°C.
  4. Σπας την κουβερτούρα (ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κοπανίσεις την σοκολάτα, όπως είναι μέσα στην συσκευασία, πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια να σπάσει πολύ) και την αδειάζεις σε ένα μπολ.
  5. Λιώνεις το σοκολάτα σε bain-Marie ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνεις ελαφρά την κρέμα και την αδειάζεις πάνω από την σοκολάτα.
    • Ένας άλλος τρόπος είναι να ζεστάνεις πολύ την κρέμα γάλακτος (μέχρι το σημείο που αρχίζει να βράζει, να μη βράσει όμως) και την αδειάζεις πάνω από τα κομματάκια σοκολάτας, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
  6. Αφού η σοκολάτα λιώσει εντελώς, προσθέτεις το Amaretto (ή ότι άλλο βάλεις) και τα αβγά που θα έχεις πρώτα χτυπήσει ελαφρά.  Αν βάλεις πιπέρι εδώ είναι η στιγμή που θα πρέπει να το προσθέσεις.  Ανακατεύεις συνέχεια τα υλικά καθώς τα προσθέτεις ένα-ένα (τα αβγά) μέχρι να αποκτήσεις μια ενοποιημένη κρέμα.
  7. Γεμίζεις την ψημένη βάση της τάρτας και φουρνίζεις στον ζεστό φούρνο για 15 λεπτά.
  8. Αφήνεις να κρυώσει καλά η τάρτα πριν την κόψεις και μπορείς να την πασπαλίσεις με τρίμμα από μπισκότα αμυγδάλου, τρούφα σοκολάτας, χρωματιστά ζαχαρένια κομφετί ή να την πασπαλίσεις με λίγο κακάο που θα ανακατέψεις με καστανή ζάχαρη και δεν ξεχνάς την πρόταση που σου έκανα παραπάνω για να συνοδέψεις με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.

Η σοκολάτα ταιριάζει πάρα πολύ με το αλάτι. Ο ανθός αλατιού (fleur-de-sel) είναι ένα υλικό που μπήκε στις κουζίνες μας τα τελευταία χρόνια και προσθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά όπου τον προσθέσεις.  Θέλει πολύ λίγο, μερικούς κόκκους εδώ και εκεί πάνω από την τάρτα (αν θέλεις) για να προσθέσεις κάτι πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό στη γεύση. Αν επιλέξεις να προσθέσεις ανθό αλατιού μην βάλεις το πιπέρι που σου προτείνω στη γέμιση.