Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που μου αρέσει πολύ, πάρα πολύ. Γιατί, όχι μόνο είναι πολύ οικονομικό και το βρίσκω παντού και πάντα, ακόμα και στη λαϊκή, αλλά επειδή είναι νόστιμο και μαγειρεύεται πολύ, πολύ γρήγορα.  Είτε το βάλεις στο φούρνο στη λαδόκολλα ή στο τηγάνι θα μαγειρευτεί μέχρι να πεις 1,2,3.

Βαριέμαι όμως να τρώω τα ίδια και τα ίδια. Θέλω και η διατροφή μου να είναι όχι μόνο υγιεινή αλλά και ενδιαφέρουσα και, μου αρέσει, όταν καλώ φίλους στο σπίτι μου, να απολαμβάνουμε μαζί ελαφριές και διαφορετικές νοστιμιές.  Τι πιο ωραίο από μια παρέα με αγαπημένους ανθρώπους που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, να απολαμβάνουν νόστιμα φαγητά με ένα ποτήρι κρασί και να μοιράζονται κουβέντες, ιστορίες ή αναμνήσεις.

Αυτό το λαβράκι το παντρεύουμε (όχι εγώ, ο chef Christian Le Squer), σε μια λιχουδιά που μας έρχεται από την Βρετάνη, με την κολοκύθα και το ξινόγαλα.  Ο συνδυασμός του φίνου ψαριού με την γλυκιά κολοκύθα και την αψάδα που έχει το ξινόγαλα μας δίνει ένα αποτέλεσμα συναρπαστικό. Δοκίμασε μαζί μου και θα δεις!

Χρειάζεσαι για 4 άτομα και 1 ώρα για να βάλεις φαγητό στο τραπέζι:

  • 4 φιλέτα λαβράκι, (θα υπολογίσεις γύρω στα 150-200 γρ. για κάθε μερίδα), είτε καθαρισμένα από τον ιχθυοπώλη σου ή αν προτιμάς θα πάρεις κατεψυγμένα που θα φροντίσεις να έχεις ξεπαγώσει πριν αρχίσεις το μαγείρεμα.
  • 500 γρ. κολοκύθα (να προτιμήσεις αυτές που είναι έτοιμες καθαρισμένες σε vacuum pack ή κατεψυγμένες).
    • Εννοείται ότι μπορείς να πάρεις και φρέσκια αλλά θα υπολογίσεις τον παραπάνω χρόνο που θα χρειασθείς για να την καθαρίσεις, να την σκάψεις και να την ψήσεις στο φούρνο πριν αρχίσεις την ετοιμασία του πιάτου
  • 100 ml. ξινόγαλα
  • 50 ml. κρέμα γάλακτος
  • 1-2 κ.σ. (30 γρ.) αλατισμένο βούτυρο (αν δεν έχεις αλατισμένο βούτυρο πρόσθεσε στο μείγμα μια γερή πρέζα αλάτι)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μερικά φυλλαράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μερικά φυλλαράκια κατσαρό μαϊντανό για διακόσμηση.

Αν σου αρέσει και έχεις (προσοχή, γιατί ανεβάζει πολύ το κόστος του πιάτου, αλλά, προσθέτει πολύ σε γεύση) μπορείς να σερβίρεις το πιάτο αφού προσθέσεις πάνω από το ψημένο λαβράκι, περίπου 4 κ.σ. με τριμμένο αβγοτάραχο.  Μπορείς, επίσης, να κάνεις πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον το πιάτο αν βάλεις πάνω από κάθε κομμάτι λαβράκι 1 κ.γ. μαύρο χαβιάρι ή μπρικ.

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C απλώνεις την κολοκύθα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν πάρεις την έτοιμη που μαγειρεμένη στον ατμό θα αποφύγεις αυτό το βήμα. Θα χρειαστεί να την ζεστάνεις λίγο (πάλι στον ατμό ή να βάλεις το σακουλάκι, όπως είναι κλειστό σε ζεστό νερό) για να μαλακώσει και να είναι ζεστή πριν την επεξεργαστείς.
  2. Όπως είναι ζεστή η κολοκύθα την πολτοποιείς με ένα πιρούνι ανακατεύοντας με το  αλατισμένο βούτυρο.  Δοκιμάζεις, προσθέτεις λίγο αλάτι, αν χρειάζεται και αφήνεις στην άκρη, αλλά διατηρείς το μείγμα ζεστό.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάλε το ξινόγαλα, την κρέμα και το αλάτι.  Σιγοβράζεις ανακατεύοντας μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.  Αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και διατηρείς τη σάλτσα ζεστή μέχρι να ετοιμάσεις το λαβράκι.
  4. Σε ένα τηγάνι, αφού ζεσταθεί πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτεις το λάδι. Μόλις κάψει τηγανίζεις το λαβράκι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
  5. Απλώνεις λίγη από την έτοιμη κολοκύθα σε κάθε πιάτο, στρώνεις από πάνω το ψάρι και προσθέτεις σε κάθε μερίδα λίγη σάλτσα.  Πασπαλίζεις με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά φυλλαράκια κατσαρό μαϊντανό και σερβίρεις.
  6. Αν έχεις επιλέξει να βάλεις αβγοτάραχο θα προσθέσεις από 1 κ.σ. τριμμένο αβγοτάραχο πάνω από κάθε πιάτο.  Το ίδιο ισχύει αν προσθέσεις 1 κ.γ. μαύρο χαβιάρι ή μπρικ.