Το σπανάκι δεν αρέσει μόνο στον Popeye, αλλά και, σε μένα και, μάλιστα, πολύ.  Το τρώω ωμό σε σαλάτες, το βράζω λίγο και το σερβίρω με μπόλικο λαδολέμονο, το βάζω σε πίτες και σε τάρτες. Το κάνω σοτέ με λίγο φρέσκο βουτυράκι για να το σερβίρω σαν συνοδευτικό, αλλά, το κάνω και πουρέ με λίγη κρέμα γάλακτος  για να γίνει μεταξένιο και υπέροχο. Μπαίνει σε τέλειες κρέπες και σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο ή στον μπουφέ του πάρτι. Είναι δυναμωτικό, φουλ στα θρεπτικά συστατικά και κάνει καλό σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Το κουκουνάρι από την άλλη είναι ένας καρπός, επίσης φουλ στα θρεπτικά συστατικά, που, όπου το προσθέσεις, ενώνεται, μαγικά με όποιο υλικό και το ανεβάζει σκάλες πιο ψηλά.  Καβουρδισμένο είναι ένας πειρασμός που, μέχρι να το βάλεις στο πιάτο που ετοιμάζεις, έχεις καταφέρει να φας το μισό, τρώγεται σαν σποράκι και είναι τέλειο.

Η τάρτα αυτή είναι καταπληκτική και διαφορετική από τις τάρτες που ξέρεις, όχι μόνο στην όψη αλλά και στη γεύση. Το σπανάκι απογειώνεται με το σκόρδο, τα αβγά, το τυρί και το κουκουνάρι, μαζί με μια, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γεύση, που δίνει το μοσχοκάρυδο συμπληρώνοντας, πολύ, τα παραπάνω υλικά, κυρίως στην παρμεζάνα.

Θα σερβίρεις την τάρτα σαν πρώτο πιάτο ή θα την απολαύσεις σαν κυρίως γεύμα μαζί με (ας πούμε) ένα κομμάτι ψητό σολομό.  Θα κόψεις, αν περισσέψει, ένα κομμάτι για να πάρεις μαζί στο γραφείο και θα αποτελέσει ένα τέλειο ελαφρύ βραδινό.

Χρειάζεσαι για 6 καλές μερίδες: 

  • 500 γρ. έτοιμη ζύμη σφολιάτας
    • Μπορείς, αν προτιμάς και σου αρέσουν οι ζύμες να ετοιμάσεις τη ζύμη που σου έχω μάθει και αναρτήσει πολλές φορές με: 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 125 γρ. βούτυρο φρέσκο, 50 ml. νερό, αλάτι, πιπέρι και 1-2 κ.σ. τυρί τριμμένο.  Ανακατεύεις όλα τα υλικά, κάνεις ένα ζυμαράκι που βάζεις για 1 ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο και αφού απλώσεις τη ζύμη στην βουτυροαλευρωμένη ταρτιέρα, κάνεις τρύπες με ένα πιρούνι, περνάς την επιφάνεια με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και ψήνεις για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.  Στην συνέχεια θα ακολουθήσεις τη διαδικασία από το βήμα 3.
  • 300 γρ. φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο
    • Μπορείς, εννοείται να βάλεις κατεψυγμένο σπανάκι — σε φύλλα, που θα πρέπει να ξεπαγώσεις και να στύψεις καλά πριν τα μαράνεις — αλλά αυτή η τάρτα θα είναι, μακράν, καλύτερη αν βάλεις φρέσκο σπανάκι
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη
  • 1 μέτριο λευκό ή κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 8 μέτρια αβγά, χτυπημένα ελαφρά
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι