Θα μπορούσες να την πεις frittata ή ομελέτα με αβγά ή gratin με πατάτες και αβγά.  Όλα σωστά θα είναι.  Το θέμα είναι ότι θα φτιάξεις ένα καταπληκτικά εύκολο πιάτο που θα είναι γευστικό, νόστιμο και γρήγορο.  Ένα πιάτο που μπορείς να φας ζεστό ή χλιαρό αλλά και κρύο ακόμα και στο πικνίκ.  Ένα πιάτο που θα προσφέρεις σαν πρώτο ή σαν snack, που θα στολίσει τον μπουφέ του πάρτι ή που θα πάρεις μαζί σου για ένα ελαφρύ γεύμα στο γραφείο.  Και που θα το ταιριάξεις δίπλα σε ότι θες, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή σαλάτες.  Επίσης είναι χορτοφαγικό πιάτο.

Το μοναδικό, απαραίτητο, σκεύος που σου χρειάζεται είναι ένα που μπορεί να μπει πάνω στο μάτι αλλά και στο φούρνο.  Άρα, πρέπει να είναι πυρίμαχο (μεταλλικό, γυάλινο ή κεραμικό), καλό είναι να είναι αντικολλητικό και, εννοείται ότι δεν έχει πλαστικά χερούλια ή έχει αποσπόμενα χερούλια.  Φαντάζομαι ότι οποιοδήποτε ταψάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δοκίμασε πρώτα πάνω στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας για να βεβαιωθείς ότι δεν ….. λιώνει!  Αν έχεις ένα μαντεμένιο τηγάνι είναι ότι πρέπει γι’αυτή τη δουλειά.

Χρειάζεσαι για 6 μερίδες:

  • 900 γρ. πατάτες, σφιχτές, ξεφλουδισμένες και πλυμμένες καλά
  • Αλάτι
  • μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο 
  • 8 αβγά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1½ κ.σ. (22,5 γρ.) φρέσκο, ανάλατο, βούτυρο φρέσκο

Διαδικασία: 

  1. Βάλε τις πατάτες σε μία μέτρια κατσαρόλα, σκέπασε τις με κρύο νερό και πρόσθεσε 1 κ.σ. αλάτι.  Σε δυνατή φωτιά περιμένεις να βράσουν. Μόλις βράσουν χαμηλώνεις τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν μέχρι να βυθίζεται, σχετικά εύκολα το πιρούνι σου, για 20-25 λεπτά.  Θα πρέπει να κρατάνε λίγο (θα ψηθούν και άλλο με τα αβγά στο φούρνο). Σουρώνεις και, αφού κρυώσουν τόσο όσο να μπορείς να τις πιάσεις, τις κόβεις σε λεπτές φέτες (0,30 εκ.) και τις τοποθετείς σε ένα μεγαλούτσικο μπολ.
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 205°C.  Βάζεις ένα μεσαίο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά με 1½ κ.σ. λάδι να ζεσταθεί.  Προσθέτεις τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και μαγειρεύεις μέχρι να γίνουν διάφανα και να ροδίσουν ελαφρά.  Τα προσθέτεις στο μπολ με τις πατάτες. 
  3. Χτυπάς, ελαφρά τα αβγά και τα προσθέτεις στο μείγμα με τις πατάτες και τα κρεμμύδια.  Ανακατεύεις πολύ ελαφρά προσέχοντας να μην είναι κολλημένες οι πατάτες μεταξύ τους και χωρίς να τις σπάσεις (όσο γίνεται).  Να βεβαιωθείς ότι τα αβγά καλύπτουν καλά και ξεχωρίζουν κάθε κομμάτι πατάτας.  Πρόσθεσε λίγο αλατοπίπερο και ανακάτεψε ακόμα μια φορά.
  4. Τοποθέτησε ένα μεγάλο, πυρίμαχο, αντικολλητικό ή μαντεμένιο σκεύος πάνω στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, στο μέτριο.  Πρόσθεσε το υπόλοιπο λάδι (1½ κ.σ) και το βούτυρο.  Μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει άδειασε τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και στρώσε τα απαλά με μια σπάτουλα να ισιώσουν.  Πασπάλισε με το τυρί και μόλις δεις ότι τα αβγά αρχίζουν να ψήνονται και να πήζουν ελαφρά γύρω-γύρω στο σκεύος το μεταφέρεις στον ζεστό φούρνο. 
  5. Αφήνεις μέχρι να δεις ότι έχουν δέσει τα αβγά στο κέντρο και έχει ροδίσει γύρω-γύρω η tortilla με ένα χρυσοκόκκινο χρώμα, γύρω στα 20 λεπτά.
  6. Αφού βγάλεις την tortilla από το φούρνο θα την αφήσεις για λίγο να κρυώσει (5-10 λεπτά) και αφού περάσεις μια σπάτουλα γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει αναποδογυρίζεις το σκεύος με τη βοήθεια μιας πιατέλας και σερβίρεις.

Θα συνοδέψεις με μια σαλάτα από φρέσκα και δροσερά λαχανικά. Ταιριάζει πολύ μαζί οτιδήποτε παναρισμένο, κοτόπουλο, σνίτσελ μοσχαρίσιο ή χοιρινό, γλώσσα πανέ οι κοτομπουκιές ή τα fish sticks.

 

Πηγή: www.food52.com  –  Φωτογραφία: James Ransom