Η εβδομάδα ξεκινάει με Εθνική και Θρησκευτική γιορτή αλλά και αργία.  Η 25η Μαρτίου ημέρα γιορτής, συνήθως με πολλή λιακάδα, και, πολλούς εκδρομείς που ταξιδεύουν παντού στην Ελλάδα.  Αν δεν βγεις να βρεις τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, που παραδοσιακά τρώμε αυτή τη μέρα, μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις κάτι αντίστοιχο στο σπίτι.

Και μαζί διάφορες, παρεμφερείς και διαφορετικές, προτάσεις για την εβδομάδα που έρχεται.

Ξεκινάμε με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, μια δοκιμασμένη και σίγουρη συνταγή που αντέγραψα, κατά γράμμα, από τον Άκη Πετρετζίκη που εμπιστεύομαι όσο κανέναν, γιατί, δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις αν ακολουθήσεις τις συνταγές του βήμα-βήμα όπως ακριβώς τις περιγράφει εδώ:  Μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Άκη. Μαζί θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για το κουρκούτι και για τη σκορδαλιά.

Εξωτικός μπακαλιάρος από τις Αντίλλες!, αν θέλεις να δοκιμάσεις, περίπου το ίδιο φαγητό, με μια εξωτική παραλλαγή δεν έχεις παρά να ετοιμάσεις τον μπακαλιάρο με ένα «εξωτικό» touch! Θα σερβίρεις με σκορδαλιά ή με μαγιονέζα κανονική ή μαγιονέζα που θα ενισχύσεις με λίγο ή πολύ σκορδάκι.

Και επειδή το λέει η μέρα και το τηγανητό ψάρι είναι απαραίτητο τι λες να δοκιμάσεις και ένα κλασσικό πιάτο που θα βρεις σε όλη την Αγγλία Fish and chips, πιο Βρετανικό δεν υπάρχει!. Τέλειο πιάτο που θα απολαύσεις όσο κανένα άλλο.

Τέλος, για να ξεφύγουμε λίγο από τα τηγάνια, αλλά, επειδή, όχι μόνο η μέρα, αλλά, και η εποχή, ζητάει ψαράκι λέω να δοκιμάσεις και αυτό εδώ το:  Βουτυράτο φιλέτο ψαριού, ελαφρά μεθυσμένο!

Φεύγουμε από τα ψαρικά.  Ας ετοιμάσουμε και κάτι άλλο, έτσι για ποικιλία:

Μεξικάνικη quesadilla κοτόπουλο, ένα εύκολο και ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και διαφορετικό πιάτο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.  Το φαγητό αυτό έχει πολλά, ίσως παράξενα, για τα παιδάκια, όπως salsa ή guacamole. Αν το μαγειρέψεις λίγο πιο απλά, ανάλογα με το τι τρώει η οικογένεια (που όπως έχουμε ήδη πει καλό είναι να δοκιμάζουν τα πάντα πριν απορρίψουν κάτι),  και δεν το κάνεις πολύ καυτερό παίζει να το λατρέψουν, τουλάχιστον, τα λίγο μεγαλύτερα, παιδιά.

Quinoa ναι, αλλά, «μεσογειακή», θρεπτική και πάρα πολύ νόστιμη σαλάτα που μπορείς να σερβίρεις σκέτη ή συνοδεία με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Rigatoni με μελιτζάνα, αυτός ο συνδυασμός των ζυμαρικών με τη μελιτζάνα είναι ότι ωραιότερο.  Βάλε αυτό το πιάτο στο τραπέζι και όλοι «θα την κάνουν ταράτσα!»

Risotto, πράσινο και ανοιξιάτικο!, Χορταστικό, υγιεινό και χρωματιστό αυτό το πιάτο. Είναι χορταστικό και πλήρες από μόνο του. Αν έχεις πρόβλημα με τα σπαράγγια μπορείς να βάλεις φασολάκια, ψιλοκομμένα πράσα ή φυλλαράκια από baby σπανάκι.Αν όμως θέλεις να βάλεις και κάτι ακόμα μαζί στο πιάτο σκέψου χοιρινό σνίτσελ ή κοτόπουλο φιλέτο πανέ.  Ταιριάζουν τέλεια.

Σπιτικό «burger» κοτόπουλο, τα burgers είναι η χαρά, μικρών και μεγάλων και το κοτόπουλο είναι γευστικό, υγιεινό και με χαμηλότερα λιπαρά. Εύκολο πιάτο και διασκεδαστικό γιατί μπορείς να βάλεις όλα τα υλικά στη μέση του τραπεζιού (και όσα άλλα μπορείς να σκεφτείς) και όσοι κάθονται γύρω-γύρω να ετοιμάσουν την δική τους εκδοχή.

Όσο για γλυκίσματα μπορείς να φτιάξεις κάποιο ή όλα από τα παρακάτω:

Οι φράουλες είναι στο φόρτε τους αυτή την εποχή οπότε μια rustique τάρτα όπως αυτή εδώ είναι ότι πρέπει για το γεύμα της Κυριακής και όχι μόνο.  Πανεύκολη τάρτα φράουλα. 

Cinnamon buns ή «κανελοψωμάκια»!, τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων που ταιριάζουν πολύ στο πρωϊνό, με τον καφέ, με κρύο γάλα για βραδινό αλλά και σκέτα, έτσι για τη λιγούρα.

Καλαθάκια με φρούτα, στη συνταγή προτείνονται διάφορα φρούτα, αυτήν την εποχή, όμως, τώρα που οι φράουλες βρίσκονται παντού, εγώ θα έβαζα, κυρίως, φράουλες.