Αναζήτηση

Χοιρινό στην κατσαρόλα

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος κυκλοφορεί, 3-4 φορές το χρόνο (ίσως και πιο συχνά), ένα περιοδικό με πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές. Πολλές από αυτές με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη σε τραπέζια που έχω κάνει, κυρίως, σε περιόδους γιορτών.  Αυτό το χοιρινό είναι πάρα πολύ εύκολο να το ετοιμάσεις με ιδιαίτερη γεύση που την παίρνει από τον αστεροειδή γλυκάνισο.  Ένα υλικό που εγώ δεν αγαπώ γιατί η πολύ δυνατή του γεύση που μου καλύπτει τις υπόλοιπες. Ωστόσο, σε αυτό το πιάτο είναι must.

Το πιάτο αυτό είναι ότι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι για την οικογένεια ή την παρέα.  Αν, δε, το ετοιμάσεις και από την προηγούμενη μέρα θα δεις που θα γίνει ακόμα καλύτερο.  Μου αρέσει πολύ με πατάτες, που, αφού τις βράσω και τις πατήσω ελαφρά με ένα πιρούνι τις σοτάρω σε μπόλικο φρέσκο βούτυρο με αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Ρίχνω επάνω λίγη σάλτσα από το χοιρινό και τις σερβίρω μαζί. Ταιριάζουν πολύ οι τηγανιτές πατάτες, οι πατάτες πουρέ, αλλά και, ένα λευκό ή καστανό ρύζι.

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε χονδρές φέτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 2 γαρίφαλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • ½ φλ. τσαγιού μέλι (170 γρ.)
  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • ½ φλ. τσαγιού μουστάρδα (150 γρ.)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφού κάψει βάζεις το λάδι να ζεσταθεί.  Μόλις ζεσταθεί προσθέτεις το χοιρινό που σοτάρεις πολύ καλά από όλες τις πλευρές ώστε να ροδίσει και να θωρακιστεί.
  2. Προσθέτεις ένα φλιτζάνι τσαγιού (240 ml.) νερό, χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και σιγοψήνεις για 35-40 λεπτά. Ενδιαμέσως ανοίγεις την κατσαρόλα για να ανακατέψεις λίγο και να δεις μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα νερό ή περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει το κρέας.
  3. Αφού έχει μαλακώσει αρκετά το κρέας ανοίγεις την κατσαρόλα και ρίχνεις μέσα το κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο με καρφωμένα επάνω τα γαρίφαλα. Προσθέτεις ακόμα ένα φλιτζάνι νερό, σκεπάζεις και πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύεις για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.  Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Δοκίμασε λίγο τη σάλτσα να βεβαιωθείς ότι είναι τόσο όσο πρέπει.
  4. Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και έχει μαλακώσει το κρέας βάζεις σε ένα μπολ το μέλι με τη μουστάρδα, προσθέτεις 1-2 κ.σ. ζεστό ζουμάκι για να αραιώσει, ανακατεύεις καλά και προσθέτεις το μείγμα στην κατσαρόλα μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  5. Δυναμώνεις λίγο το μάτι, ανακατεύεις ελαφρά και αφήνεις το κρέας να βράσει με ανοιχτό καπάκι μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρεις ζεστό.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: