Η γλώσσα είναι ένα ψάρι που βρίσκεις, κατεψυγμένο σε όλα τα ψυγεία των supermarkets. Ψήνεται εξαιρετικά γρήγορα, είναι ελαφριά και μπορείς να την απολαύσεις με βραστά λαχανικά ή φρέσκα λαχανικά ή με λαχανικά ψητά ή στον ατμό.

Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός είναι σοταρισμένα πράσινα φασολάκια σε λίγο φρέσκο βούτυρο με ελάχιστο σκορδάκι.  Μπορείς να προσθέσεις και λίγο φιλαρισμένο αμύγδαλο. Τίποτα, βέβαια δεν σε εμποδίζει να την σερβίρεις με μια ωραία, πλούσια, πατατοσαλάτα. Αυτός ο συνδυασμός είναι ο αγαπημένος μου.

Θα ψηθεί πολύ γρήγορα στον φούρνο και θα έχει μια λεμονάτη, τραγανή κρούστα γιατί θα προσθέσεις το μείγμα ψιλό-καβουρδισμένο αμύγδαλο ή κουκουνάρι αν προτιμάς.

Χρειάζεσαι, για 4 μερίδες: 

  • 4 μεγάλα φιλέτα γλώσσας ή 8 μικρότερα από την συσκευασία (το βάρος, συνολικά, θα πρέπει να είναι γύρω στα 800 γρ.) – ξεπαγωμένα καλά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. (50 γρ.) τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα ή τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί που ίσως έχεις
  • 1 κ.σ. (15 γρ.) φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. από κάποιο μυρωδικό που σου αρέσει: δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, λουίζα
  • 1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
  • 50 γρ. αμύγδαλο χοντροτριμμένο ή flakes ή αντίστοιχη ποσότητα κουκουνάρια, χοντροτριμμένα, που θα καβουρδίσεις σε ένα μικρό τηγανάκι χωρίς λάδι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία: 

  1. Ανάβεις το grill του φούρνου και είτε αλείφεις το ταψί σου (ή ένα πυρίμαχο σκεύος) με λίγο λάδι ή στρώνεις ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί.
  2. Στεγνώνεις με λίγο απορροφητικό χαρτί τα φιλέτα γλώσσας και με ένα πινέλο περνάς την επιφάνεια με λίγο λάδι. Στη συνέχεια ετοιμάζεις σε ένα μπολ ένα μείγμα με το υπόλοιπο λάδι και όλα τα άλλα υλικά (τριμμένη φρυγανιά, φρέσκο βούτυρο, το μυρωδικό, χυμό από λεμόνι και το ξύσμα μαζί με τα αμύγδαλα ή τα κουκουνάρια). Αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις στην άκρη του κουταλιού.
  3. Απλώνεις και στρώνεις με το μείγμα και τις δύο πλευρές (με περισσότερο — εννοείται — στην επάνω πλευρά) και φουρνίζεις τα φιλέτα για 5-7 λεπτά μέχρι να να αποκτήσουν ένα έντονο ροδοκόκκινο χρώμα.
  4. Σερβίρεις ζεστά με όποια επιλογή έχεις αποφασίσει να βάλεις στο πιάτο.