Καταπληκτικές αυτές οι μπουκίτσες, γεμάτες μυζήθρα ή ανθότυρο που λιώνουν στο στόμα και, όπως είναι τραγανές, μόλις πάρεις μια μπουκιά, νιώθεις μια έκρηξη στο στόμα,  καθώς, οι γεύσεις παντρεύονται αρμονικά.  Το περίβλημα, το τυρί στο εσωτερικό, το τραγανό σουσάμι και το μυρωδάτο μέλι θα σε κάνουν να βλέπεις όνειρα με συννεφάκια και αγγελάκια που χοροπηδάνε στον ουρανό.  Όταν κάτι είναι φανταστικά ελαφρύ και γευστικό η φαντασία μου απογειώνεται μαζί με τη γεύση.  Μια ακόμα υπέροχα σκανδαλώδης συνταγή από το περιοδικό της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος. Ένας υπέροχος πειρασμός που μόλις βγει στο τραπέζι θα εξαφανιστεί μέχρι να πεις «τυρολουκουμαδάκια«!

Χρειάζεσαι:
Η διαδικασία θέλει δύο βασικά βήματα, πρώτο την ετοιμασία της κρούστας (χυλός) και δεύτερο την ετοιμασία της γέμισης με αναμονή στο ενδιάμεσο.
  • 180 ml. χλιαρό νερό
  • 340 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • Μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 4 κ.σ. αλεύρι σκληρό
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 4 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. κρασί κόκκινο
  • 1 αβγό, χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι
  • 1 κουταλιά της σούπας extra παρθένο ελαιόλαδο (αν γίνεται, αλλιώς καλό ελαιόλαδο)
  • 1/2 κιλό μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο χωρίς υγρά
    • Να επιλέξεις μια πολύ γευστική και πολύ φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο γιατί είναι το πιο βασικό συστατικό της κροκέτας. Εμένα μου αρέσει, πάντα να αγοράζω έναν καταπληκτικό Κρητικό ανθότυρο που έχει η ΑΒ Βασιλόπουλος σε τυποποιημένη συσκευασία, στα ψυγεία με τα λευκά τυριά και τα τυριά κρέμα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
  • Σουσάμι (4-5 κ.σ.) για το πασπάλισμα

Διαδικασία:

  1. Ρίχνεις σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, το γάλα και τον κρόκο του αβγού.
  2. Χτυπάς το μείγμα με ένα πιρούνι. Ανακατεύεις το baking powder με το αλεύρι και τα προσθέτεις στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύεις με το πιρούνι μέχρι να δημιουργήσεις έναν αραιό χυλό.
  3. Σκεπάζεις τον χυλό και τον αφήνεις σε ένα δροσερό σημείο για δύο (2) ώρες να ξεκουραστεί.
  4. Εν τω μεταξύ, ανακατεύεις τη μυζήθρα ή τον ανθότυρο με την κανέλα και τη ζάχαρη.  Βρέχοντας λίγο τα χέρια σου φτιάχνεις μικρά μπαλάκια, όσο ένα μικρό καρύδι.  Στρώνεις τα μπαλάκια σε ένα πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζεις στο ψυγείο για δύο (2) ώρες — όσο φουσκώνει ο χυλός — για να σφίξουν.
  5. Χτυπάς το ασπράδι του αβγού με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και το προσθέτεις στον έτοιμο χυλό.  Ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Βάζεις μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι (2 περίπου κούπες) να ζεσταθεί καλά.  Βγάζεις τα τυρένια μπαλάκια από το ψυγείο, τα βυθίζεις στο χυλό, τα βγάζεις λίγα-λίγα, με μια τρυπητή κουτάλα, αφήνεις να στραγγίξει και τα ρίχνεις, προσεκτικά, στο καυτό λάδι. Προσοχή μη βάλεις πολλά μαζί και κολλήσουν ή ρίξουν τη θερμοκρασία του  λαδιού. Δεν το θέλεις αυτό γιατί θα ρουφήξουν πολύ λάδι και θα χαλάσουν.  Μόλις σχηματιστεί μια ροδοκόκκινη κρούστα βγάζεις τα μπαλάκια από το λάδι και τα απλώνεις πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  7. Μόλις στραγγίξουν και ολοκληρώσεις το τηγάνισμα μεταφέρεις τα «τυρολουκουμαδάκια» σε μια πιατέλα πασπαλίζεις με το μέλι (που αν είναι πολύ πηχτό μπορείς να το βάλεις για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων να αραιώσει ή να το αραιώσεις με ελάχιστο ζεστό νεράκι) και μπόλικο σουσάμι, αν θέλεις και λίγη κανέλα, και σερβίρεις ζεστά.