Αν σου αρέσουν οι μελιτζάνες αυτό είναι ένα πιάτο που θα απολαύσεις όσο κανένα.  Μοιάζουν λίγο με τα παπουτσάκια αλλά δεν έχουν μπεσαμέλ και η γεύση είναι λίγο πιο εξωτική.  Η γλύκα της μελιτζάνας γίνεται πιο πιπεράτη με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα προσθέσεις ώστε να ετοιμάσεις ένα απολαυστικό πιάτο για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Δεν το λες ακριβώς ελαφρύ το πιάτο αυτό γιατί έχει λίγο βούτυρο και αρνίσιο κιμά.  Μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή που, αλήθεια, είναι τέλεια, ή μπορείς, αν προτιμάς να ακολουθήσεις τη συνταγή αντικαθιστώντας το βούτυρο με λάδι και τον αρνίσιο κιμά με μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο.

Για το μαγείρεμα και το ψήσιμο μαζί θα χρειαστείς περίπου 2½ ώρες και  τα υλικά είναι για 6 άτομα.  Ένα πιάτο που θα απολαύσεις με την οικογένεια ή την παρέα ένα Κυριακάτικο μεσημέρι ή ένα δροσερό ανοιξιάτικο βραδάκι και που θα συνοδέψεις με μια δική μας χωριάτικη σαλάτα που θα του ταιριάξει πολύ μαζί με μπόλικο φρέσκο ψωμί και δροσερό κρασάκι. Ταιριάζει πολύ το στραγγιστό γιαούρτι που θα αραιώσεις ελαφρά με λίγο κρύο νερό, 1 κ.γ. ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο που θα βάλεις σε ένα μπολ για όποιον θέλει.

Χρειάζεσαι: 

  • 6-8 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες. Μπορείς να τις ξεφλουδίσεις αν θέλεις, αυτό λέει άλλωστε η συνταγή, εμένα μου αρέσει να κρατώ τη φλούδα.  Θα πρέπει να διατηρήσεις το κοτσάνι στη θέση του.
  • 100-120 ml. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο (αυτό που βρίσκεις στο βάζο) ή βούτυρο φρέσκο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ψιλό καρεδάκι
  • 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 500 γρ. κιμά αρνίσιο ή μοσχαρίσιο (σπάλα)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. μελάσα ροδιού (βρίσκεις στα μπαχαράδικα ή στα supermarkets), αν δεν βρεις να βάλεις κρέμα μπαλσάμικο ρόδι
  • 1 κ.γ. πετιμέζι
  • 2 μέτριες τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες μέτριο καρεδάκι (θα χαράξεις ένα σταυρό με ένα κοφτερό μαχαίρι από κάτω τις τομάτες και θα τις βυθίσεις σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά, έτσι θα ξεφλουδίσουν πανεύκολα).
  • 4-5 κοτσανάκια φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (αν δεν βρεις βάλε 1 κ.γ. ξερό δυόσμο σε σκόνη)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κοτσανάκια φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένα
    • Κράτησε  ½ κ.γ. από το καθένα φρέσκο μυρωδικό για να πασπαλίσεις το πιάτο πριν το σερβίρισμα.
  • Για το ψήσιμο στο φούρνο ετοιμάζουμε ένα υγρό μείγμα με:
    • 240 ml. νερό
    • 1 κ.σ. πετιμέζι
    • 1 κ.σ. μελάσα ροδιού ή κρέμα μπαλσάμικο ρόδι
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζεις ένα ταψί που θα λαδώσεις ελαφρά.
  2. Χαράζεις τις μελιτζάνες (αν θέλεις τις ξεφλουδίζεις με προσοχή, εγώ αφήνω την φλούδα) στη μέση, κατά μήκος, χωρίς να τις ανοίξουν οι άκρες. Το κοτσάνι θα πρέπει να διατηρηθεί στη θέση του.  Τις μουλιάζεις σε ένα μπολ με κρύο νερό και 1 κ.σ. αλάτι για 20 λεπτά να φύγει  πίκρα.  Στραγγίζεις και στεγνώνεις καλά και αφήνεις στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεις 100-120 ml. ελαιόλαδο αι μόλις ζεσταθεί, με το μάτι στο μέτριο, σοτάρεις τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
  4. Στρώνεις τις μελιτζάνες, τη μια δίπλα στην άλλη με το άνοιγμα προς τα επάνω, στο λαδωμένο ταψί.
  5. Αδειάζεις όσο λάδι περίσσεψε από το ψήσιμο της μελιτζάνας κούπα και χρησιμοποιείς το ίδιο τηγάνι χωρίς να το πλύνεις. Ζεσταίνεις, το βούτυρο μαζί με 2 κ.σ. από το λάδι που τηγάνισες τις μελιτζάνες
    • Θα βάλεις, αργότερα, 1 κ.σ. στο μείγμα που θα χρειαστείς για το ψήσιμο και το υπόλοιπο — ότι περισσέψει — θα το ραντίσεις πάνω από τις μελιτζάνες μόλις τις γεμίσεις και πριν το φούρνισμα.
  6. Με το μάτι, πάντα στο μέτριο, σοτάρεις τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει σπυρωτός.  Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.γ. κουρκουμά, 2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη, ½ κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.σ. μελάσα ροδιού ή κρέμα μπαλσάμικο ρόδι, 1 κ.γ. πετιμέζι, τις ψιλοκομμένες τομάτες μαζί με δυόσμο, μαϊντανό, και κόλιανδρο) σοτάρεις για ακόμα ένα λεπτό, δοκιμάζεις, προσθέτεις αν κάτι σου λείπει, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις στην άκρη.  Θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί τα πολλά υγρά.
  7. Αφού κρυώσει η γέμιση λίγο, ανοίγεις τις τομές από τις μελιτζάνες με τα δάχτυλα ώστε να σχηματίσεις μια θηκούλα.  Αλατίζεις ελαφρά και μοιράζεις τη γέμιση μέσα στις μελιτζάνες.
  8. Ραντίζεις τις μελιτζάνες με το λάδι που έχεις κρατήσει και αδειάζεις μέσα στο ταψί το μείγμα με νερό, πετιμέζι, μελάσα ροδιού ή κρέμα μπαλσάμικο ρόδι, αλάτι και ελαιόλαδο.
  9. Κλείνεις καλά το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (να σφραγίσει για να μη φεύγει ο ατμός) και φουρνίζεις για 1½ ώρα.  Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα για να συνεχίσεις το ψήσιμο ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να μελώσει και να ροδίσει το φαγητό και πασπαλίζεις με λίγα φρέσκα μυρωδικά πριν το βάλεις στο τραπέζι.  Τρώγεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι «τέλειο» την επόμενη μέρα!