H piccata είναι ένα πανεύκολο Ιταλικό πιάτο που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και συνοδεύεται από του κόσμου τα καλά.  Ξεκινάμε, εννοείται, με τα ζυμαρικά, αλλά και με ρύζι ή πατάτες, με ψητά, βραστά ή ωμά λαχανικά ή με δροσερές σαλάτες αποκλείεται να κάνεις λάθος. 

H μόνη μου ένσταση για το πιάτο είναι ότι θέλει κάππαρη — η αλήθεια είναι ότι piccata χωρίς κάππαρη δεν λέει! — που εγώ δεν αγαπώ καθόλου.  Εννοείται την προσθέτω στην κατσαρόλα αλλά την βγάζω από το δικό μου πιάτο.

Χρειάζεσαι για 4 μερίδες:

  • 4 μεγάλα κομμάτια μοσχάρι (καλύτερα από το στρογγυλό) κομμένα σε λεπτές φέτες όπως τις φέτες του σνίτσελ γύρω στα 150 γρ. το καθένα.  Μην αφήσεις τον κρεοπώλη να το περάσει από την μηχανή που σπάει τις ίνες, μπορεί να το χτυπήσει μόνο λίγο για να το κάνει πιο λεπτό, λίγο όμως!
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο
  • 130 ml. λευκό, κατά προτίμηση ξηρό, κρασί
  • 200 ml. νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα
  • 2 κ.σ. κάππαρη που θα ξεπλύνεις καλά και θα στραγγίξεις
  • 4-5 κλαράκια μαϊντανού (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Βάλε σε ένα πιάτο το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο και ανακάτεψε καλά.
  2. Περνάς από το μείγμα κάθε κομμάτι κρέατος, να καλυφθεί παντού με το αλεύρι και στη συνέχεια τινάζεις ελαφρά να φύγει το πλεόνασμα.
  3. Βάζεις ένα μεγάλο και πλατύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτεις το λάδι μαζί με το βούτυρο. Μόλις αφρίσει το βούτυρο σοτάρεις το κρέας σε 2-3 δόσεις, όσο να μην πατάνε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο,  για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.  Αφαιρείς από το τηγάνι, χωρίς να το τραβήξεις από το μάτι, σε μια πιατέλα και αλατοπιπερώνεις ελαφρά.
  4. Προσθέτεις στο τηγάνι το κρασί δυναμώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις για κανένα τέταρτο μέχρι να μείνουν 4-5 κουταλιές σάλτσα.  Προσθέτεις 200 ml. νερό και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Βάζεις το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμόνι και την κάππαρη, ανακατεύεις και μαγειρεύεις για ένα ακόμα λεπτό.
  5. Βάζεις στο τηγάνι το κρέας που έχεις ετοιμάσει, το αφήνεις για μισό λεπτό να ζεσταθεί και το σερβίρεις ζεστό σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αν θέλεις με 1-2 φέτες λεμόνι.