Αυτό εδώ είναι ένα φαγητό που θα λατρέψεις.  Είναι πανεύκολο και αρέσει σε όλους.  Είναι χορταστικό όσο κανένα άλλο και, το μόνο που θέλει για παρέα, είναι μια σαλάτα. Μπορείς να το ετοιμάζεις συχνά και, κάθε φορά, να έχει αλλιώτικη γεύση γιατί μπορείς να βάλεις διαφορετικό είδος λουκάνικου ή να προσθέσεις αβγά (μάτια, με μελωμένο κρόκο!) για να κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την πρόταση. 

Επιβάλλεται να έχεις πατάτες που συμπεριφέρονται σωστά όταν μπαίνουν στον φούρνο, οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι, να ρωτήσεις τον μανάβη ή τον παραγωγό στην λαϊκή, σίγουρα ξέρει.  Εγώ γνωρίζω ότι καλύτερες είναι αυτές που έχουν λευκή σάρκα και είναι σφιχτές πολύ.  Καλές πατάτες που θα βρεις παντού ή σχεδόν, ανάλογα με την εποχή, είναι οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου, Κύπρου και Αιγύπτου.  Η άλλη προϋπόθεση είναι να βρεις νόστιμα και ψαγμένα λουκάνικα ή σουτζούκια.  Υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά, διαλέγεις και παίρνεις και, επειδή αυτό είναι ένα πιάτο που θα σου αρέσει πολύ και θα το επαναλάβεις, πάρε και μια δεύτερη παρτίδα, ίδια ή διαφορετική, να σου βρίσκεται. Θα σου χρειαστεί. Τρίτη και τελευταία προϋπόθεση είναι να έχεις έτοιμο μείγμα τυριών στην κατάψυξη γιατί είναι απαραίτητο. Λίγος φρέσκος μαϊντανός ή σχοινόπρασο (από τη γλάστρα) θα ολοκληρώσουν το πιάτο στο σερβίρισμα.

Όλα τα υπόλοιπα υλικά σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι οπότε, μετά από προετοιμασία μόλις 20 λεπτών και χρόνο μαγειρέματος 20 λεπτά, δηλαδή σε 45 λεπτά με 1 ώρα, θα ταΐσεις άνετα 8 άτομα ενώ κάθε μερίδα θα έχει περίπου 440 θερμίδες!

Χρειάζεσαι:

  • 1.350 γρ. πατάτες για φούρνο καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους ½ εκ. 
  • 65 γρ. φρέσκο βούτυρο, ανάλατο, λιωμένο
  • 450 γρ. λουκάνικο της επιλογής σου, καλό είναι να είναι λίγο πικάντικο που θα σκίσεις για να βγάλεις από μέσα το περιεχόμενο
  • 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. τυρί τριμμένο ( ένα είδος ή μείγμα από Cheddar, Γραβιέρα, Pecorino, Havarti, Μετσοβόνε, Παρμεζάνα), ότι σου αρέσει ή έχεις στο σπίτι.  
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για το σερβίρισμα.

Διαδικασία:

  1. Αφού καθαρίσεις και κόψεις τις πατάτες σε ροδέλες τις βάζεις σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό τόσο όσο να τις καλύψει, ανάβεις το μάτι στο δυνατό και, μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνεις την θερμοκρασία ώστε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά, τόσο όσο να βυθίζεται σχετικά εύκολα το πιρούνι αλλά να κρατάνε.
  2. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνεις, ελαφρά, ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα μακρόστενο pyrex. Υπολόγισε ότι το σκεύος θα πάει στο τραπέζι οπότε θα πρέπει να το συνδυάσεις με το υπόλοιπο σερβίτσιο σου.
  3. Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το αφήνεις στην άκρη.
  4. Ανοίγεις τα λουκάνικα, αδειάζεις το περιεχόμενο σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζεις το εσωτερικό μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.  Προσθέτεις το κρεμμύδι και συνεχίζεις να μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο και το λουκάνικο να έχει ψηθεί. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα σουρωτήρι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει.
  5. Αφού έχουν βράσει οι πατάτες τις σουρώνεις, και τις αδειάζεις στο έτοιμο σκεύος.  Από πάνω ρίχνεις το λιωμένο βούτυρο.
  6. Απλώνεις από πάνω το μείγμα λουκάνικο/κρεμμύδι και ανακατεύεις καλά ώστε το μείγμα να ενοποιηθεί.
  7. Απλώνεις από πάνω το τριμμένο τυρί και φουρνίζεις για 7-10 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
  8. Αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά, πασπαλίζεις με μαϊντανό ή σχοινόπρασο και σερβίρεις.

Αν θέλεις, μόλις περάσουν 4-5 λεπτά στο φούρνο,  μπορείς να σχηματίσεις γούβες με ένα κουτάλι και σε κάθε γούβα να σπάσεις από ένα αβγό που θα μαγειρέψεις μαζί μέχρι να ολοκληρωθεί το φούρνισμα.  Μην παραλείψεις να προσθέσεις πάνω στα αβγά λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περιττό βέβαια να σου πω ότι το ίδιο φαγητό μπορείς να φτιάξεις με τον κιμά που σου περίσσεψε από την μακαρονάδα, το παστίτσιο ή τον μουσακά — ή αν ετοιμάσεις διπλή δόση — ή μπορείς να ετοιμάσεις ένα μείγμα με κιμά (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ανάμεικτο) και να το προσθέσεις στις πατάτες δημιουργώντας ένα, ακόμα διαφορετικό, πιάτο που να σε αντιπροσωπεύει.  Μπορείς, επίσης, αν θέλεις να προσθέσεις στο μείγμα λίγο αρακά ή καλαμπόκι για περισσότερη γεύση και χρώμα στο πιάτο.

 

 

Πηγή: www.thecookierookie.com