Όσο πλησιάζει η άνοιξη (στο φουλ) και το καλοκαίρι αναζητάς ελαφριά, γευστικά και δροσερά γεύματα.  Αυτή η σαλάτα που θα φτιάξεις σήμερα έχει πολλά συστατικά που όμως, αν κάποιο δεν σου αρέσει ή προτιμάς κάποιο άλλο μπορείς να κάνεις πολλές αλλαγές.  Ας πούμε αντί για καβούρι μπορείς να βάλεις γαρίδες, αστακό, χταποδάκι ή θράψαλο, ακόμη και φέτες από κοτόπουλο, μοσχάρι ή κάποιο αλλαντικό. 

Μπορείς να προσθέσεις ή όχι το avocado ενώ αντί για mango θα μπορούσες να βάλεις κάποιο άλλο φρούτο που προτιμάς όπως φράουλες ή ροδάκινο, πεπόνι, σταφύλια, σύκα ή ξινόμηλο.  Είναι όλα θέμα γούστου και φαντασίας. Έτσι, με μια συνταγή μπορείς να κάνεις πολλές όμοιες, αλλά, διαφορετικές δροσιστικές και χορταστικές σαλάτες.  Ωστόσο, να ξεκινήσεις με αυτήν την συνταγή, γιατί είναι συναρπαστική και στη συνέχεια θα δεις τι αλλαγές θέλεις ή μπορείς να κάνεις.

Η βασική συνταγή είναι αυτή που ακολουθεί και χρειάζεσαι για 4 άτομα:

  • 1 μεγάλο mango, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι ραπανάκια (150 γρ.) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ. ρόκα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το τρυφερό, πράσινο μέρος) – το υπόλοιπο να το βάλεις σε μια σαλάτα ή στην κατάψυξη για την επόμενη φορά που θα κάνεις μια σπανακόπιτα ή χορτόπιτα
  • 300 γρ. καβουρόψιχα σε κονσέρβα ή σε τυποποιημένη συσκευασία στα ψυγεία των supermarkets. Μπορείς να επιλέξεις και «σουρίμι»
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα). Αν δεν σου αρέσει θα αντικαταστήσεις με μαϊντανό αλλά δεν θα είναι το ίδιο!
  • 3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 1 ώριμο avocado (προαιρετικά) κομμένο σε κυβάκια όπως το mango
  • 1 πορτοκάλι το χυμό και ½ κ.γ. ξύσμα
  • 1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα (προσοχή να είναι ακέρωτο ή πάρα πολύ καλά πλυμένο)
  • 1 μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά (chili) χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βήματα:

  1. Σε ένα μπολ ετοιμάζεις τη σάλτσα με το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, την πιπεριά, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Δοκιμάζεις και ανακατεύεις καλά. Βάζεις στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
  2. Καθαρίζεις το mango και το κόβεις με αυτόν τον τρόπο:mango
  3. Αν βάλεις avocado το καθαρίζεις (τελευταία στιγμή για να μη σου μαυρίσει) και το κόβεις σε κυβάκια.
  4. Στρώνεις σε μια πιατέλα την ρόκα με τα ραπανάκια, ραντίζεις με μια κουταλιά της σούπας από την σάλτσα που έχεις έτοιμη και από πάνω στρώνεις το mango, το avocado (αν βάλεις) την καβουρόψιχα κομμένη σε κυβάκια ή μαδημένη, προσθέτεις τον φρέσκο κόλιανδρο να πάει παντού και ραντίζεις με την υπόλοιπη σάλτσα.
  5. Σερβίρεις αμέσως μαζί με μπόλικο φρέσκο ή καβουρδισμένο ψωμάκι. Crab-Salad_Ayesha_916x370