Είναι τραγανό και μελένιο.  Είναι υγιεινό και όχι μόνο αποθηκεύεται εύκολα και για πολύ καιρό αλλά, μπορείς, να το κουβαλάς μαζί σου παντού για να καταναλώσεις από μια μπουκίτσα μέχρι ένα ολόκληρο κομμάτι αν σε πιάσει λιγούρα.  Θα το δώσεις στα παιδιά όταν παίζουν στο πάρκο, στο σπίτι ή στην παιδική χαρά και δεν θέλουν να σταματήσουν το παιχνίδι.

Θα το σπάσεις πάνω από το γιαούρτι, το παγωτό, κάποιο γλύκισμα ή πάνω από τα corn-flakes και θα το απολαμβάνεις κάθε στιγμή.  Θα το απολαύσεις σαν καραμελίτσα ή θα το βάλεις σε διάφανο σακουλάκι με ένα ωραίο φιόγκο και θα το πας πεσκέσι κάπου που θα σε καλέσουν. Εμένα το αγαπημένο μου είναι ένα κομμάτι με ένα ποτήρι γάλα για πρωϊνό ή για ελαφρύ βραδινό.

Χρειάζεσαι για να κάνεις περίπου 600 γρ. :

  • 250 γρ. καθαρισμένο κολοκυθόσπορο (βρίσκεις σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής) pumkin seeds
  • ½ κ.σ. καλαμποκέλαιο, σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 340 γρ. corn syrup (φρουκτόζη, σε υγρή μορφή) ή 1 φλιτζάνι (340 γρ.) μέλι
  • 1½ κ.σ. (22,5 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο και λίγο για να αλείψεις το αντικολλητικό χαρτί.

Βήματα: 

  1. Βάλε τους κολοκυθόσπορους σε ένα μπολ με το λάδι και ανακάτεψε πολύ καλά να πάει παντού.
  2. Βάλε ένα αντικολλητικό, πλατύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί πρόσθεσε του κολοκυθόσπορους που θα καβουρδίσεις, για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε το αλάτι, ανακάτεψε και τοποθέτησε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να κρυώσουν.roastedhulled
  3. Ανακάτεψε την ζάχαρη, το corn syrup ή το μέλι μαζί με 1½ φλιτζάνι (360 ml.) νερό σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο πάνω σε μέτρια φωτιά.  Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει, εντελώς η ζάχαρη. Θα πάρει γύρω στα 3 λεπτά. Στη συνέχεια δυνάμωσε το μάτι, να βράζει το μείγμα ελαφρά, χωρίς να ανακατεύεις αλλά με ένα πινέλο που θα βυθίσεις σε κρύο νερό να καθαρίζεις τα πλάγια της κατσαρόλας ώστε να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Θα σου πάρει γύρω στα 15 λεπτά.
  4. Όσο γίνεται αυτό στρώσε ένα ταψί το ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί που θα περάσεις (όλη την επιφάνεια) με λίγο βούτυρο.
  5. Αφαιρείς την κατσαρόλα από το μάτι και δουλεύοντας με ταχύτητα προσθέτεις το βούτυρο και τους κολοκυθόσπορους στο μείγμα.  Ανακατεύεις καλά και μόλις δεις ότι έλιωσε το βούτυρο αδειάζεις το μείγμα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί που έχεις ετοιμάσει. Απλώνεις το μείγμα να πάει παντού και το ισιώνεις ώστε να είναι ομοιόμορφο σε πάχος. Προσοχή, χρησιμοποιείς την ράχη μιας κουτάλας ή μια σπάτουλα, σε καμία περίπτωση μην ακουμπήσεις με το χέρι σου, θα καείς και μάλιστα πολύ!
  6. Αφήνεις το μείγμα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και να σκληρύνει.  Με προσοχή το ξεκολλάς από το αντικολλητικό χαρτί και το σπας με τα χέρια σε ότι μέγεθος θέλεις. Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο, ένα μήνα και παραπάνω, εγώ το διατηρώ στο ψυγείο.

Την ίδια συνταγή μπορείς να ακολουθήσεις βάζοντας άλλους ξηρούς καρπούς (φιστίκι αράπικο  ή Αιγίνης, φουντούκι, καρύδι, αμύγδαλο, cashew ή κουκουνάρι ή αν προτιμάς ένα μείγμα από διάφορους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξεις.