Δροσερό, εύκολο, λεμονάτο φαγητό που αν το κάνεις σωστά θα γλυτώσεις τουλάχιστον ένα πλύσιμο, εκείνο του σκεύους, γιατί θα βάλεις όλα τα υλικά σε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί (εγώ βάζω και τα δύο!)

Ένα απολαυστικό πιάτο που γίνεται σε μόλις 30 λεπτά.  Θα φάνε καλά, ελαφρά, και, χορτοφαγικά, 4 άτομα.  Ένα πιάτο που θα συνοδέψεις με ψωμάκι ή πιτούλες ξεροψημένες, του ταιριάζει πολύ το σκορδόψωμο. Μπορείς να βάλεις μαζί, στο πιάτο, λευκό πιλάφι, ή μικρά ζυμαρικά που θα μαγειρέψεις ξεχωριστά.  Μια πατατοσαλάτα, ψητά λαχανικά, αλλά, και πατάτες τηγανιτές θα κάνουν το γεύμα πιο ιδιαίτερο και σίγουρα πιο πλούσιο.

Χρειάζεσαι:

  • 650-700 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες χωρίς το κέλυφος, το κεφάλι και το νευράκι της ράχης. Αφήνεις, αν θέλεις, την ουρά.
  • Τα ανθάκια από ένα μέτριο μπρόκολο
  • 4-5 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • ½ κ.γ. βασιλικό (ξερό)
  • ½ κ.γ. ρίγανη (ξερή)
  • ¼ κ.γ. θυμάρι (ξερό)
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • ½ λεμόνι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ – 1 λεμόνι, το χυμό, για το τέλος
  • Φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • 1-2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο ή ανάμεικτα σουσάμια για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  1. Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπουκετάκια του μπρόκολου μαζί με τις καθαρισμένες και ξεπαγωμένες (αν έχεις πάρει κατεψυγμένες) γαρίδες και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
  2. Ανακάτεψε καλά το λιωμένο βούτυρο με το λάδι, το μέλι, το σκόρδο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο και τα λεμόνια και ανακάτεψε πολύ καλά.
  3. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 205°C και ετοιμάζεις 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο μαζί με 4 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί με διαστάσεις 30 Χ 30 εκ.
  4. Μοιράζεις το μείγμα στα τέσσερα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και σφραγίζεις πολύ καλά με το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας 4 πακετάκια.
  5. Φουρνίζεις για 15-20 λεπτά, ανοίγεις για να βεβαιωθείς ότι έχουν ψηθεί καλά και βγάζεις από τον φούρνο, αν είναι έτοιμες,  ή,  συνεχίζεις το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμη, όσο είναι απαραίτητο.
  6. Μοιράζεις χυμό λεμόνι στα τέσσερα πακετάκια, πασπαλίζεις με καβουρδισμένο σουσάμι (αν βάλεις), μαϊντανό ή σχοινόπρασο και σερβίρεις.

Με αυτήν την διαδικασία το μπρόκολο θα κρατάει λίγο. Αν προτιμάς το μπρόκολο να είναι πιο μαγειρεμένο τότε θα το βράσεις σε λίγο αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά και μετά θα το ανακατέψεις με τις γαρίδες. 

Στην ίδια συνταγή μπορείς να βάλεις κουνουπίδι ή και κουνουπίδι. Μπορείς να προσθέσεις για ποικιλία, γεύση και χρώμα φασολάκια, αρακά, καλαμπόκι, χρωματιστές πιπεριές, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών ή καρότα αλλά και πατάτες.  Τις πατάτες και τα καρότα θα πρέπει να τα βράσεις λίγο προηγουμένως γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. 

Τέλος, αν θέλεις η συνταγή σου να είναι νηστίσιμη θα αφαιρέσεις το βούτυρο και θα προσθέσεις μαργαρίνη ή λίγο ακόμη ελαιόλαδο.