H Δέσποινα είναι φίλη στο Facebook εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν έχουμε συναντηθεί, το έχω ξαναπεί νομίζω, αλλά, είναι σαν να γνωριζόμαστε χρόνια.
Ζει στην Αμερική, αγαπά πολύ την Ελλάδα, έρχεται κάθε χρόνο για διακοπές, λατρεύει την μαγειρική και απογειώνει ότι κάνει.

Τα τραπέζια της είναι, πάντα, πανέμορφα στολισμένα υπέροχα ανάλογα με την εποχή, το γεγονός ή την γιορτή, και, τα μενού της συγκλονιστικά.  Πολλές φορές της έχω ζητήσει συνταγές που μου προσφέρει, πάντα απλόχερα και εγώ, με χαρά μου αναρτώ τις συνταγές της, γιατί είναι πάντα ιδιαίτερες και πολύ νόστιμες.
Ένα υπέροχο «πατατένιο» συνοδευτικό «side dish», είναι αυτό εδώ, διαφορετικό και ιδιαίτερο, πολύ εύκολο και ταιριάζει με πολλά.  Το Πάσχα ακόμα περισσότερο, θα συνοδέψει κάθε είδος «αρνακίου» επάξια.  Δοκίμασε και θα δεις.  Η συνταγή εδώ:
Χρειάζεσαι:
  • 4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (θα χρησιμοποιήσεις το μαντολίνο)
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο επίσης σε λεπτές φέτες
    • Η σωστή αναλογία είναι για κάθε 4 πατάτες 1 κρεμμύδι οπότε αυξάνεις, ανάλογα, τον λογαριασμό!
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Δενδρολίβανο (προαιρετικό)

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C και ετοιμάζεις το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις.  Να θυμάσαι ότι το σκεύος θα πάει στο τραπέζι οπότε φρόντισε να είναι το «καλό» σου ή αυτό που ταιριάζει με το σερβίτσιο σου.  Εννοείται ότι οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος κάνει.
  2. Στρώνεις, λοιπόν στο σκεύος, μια στρώση πατάτες, εναλλάξ, με μια στρώση κρεμμύδια. Θα πρέπει να τελειώσεις με πατάτες.
  3. Ανάμεσα σε κάθε στρώση θα πασπαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  4. Προσθέτεις 1-2 κλαράκια δενδρολίβανο και 1-2 σφηνάκια νερό, ανάλογα με την ποσότητα πατάτες που θα βάλεις.
  5. Σφραγίζεις καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 40 περίπου λεπτά.
  6. Αφού περάσουν τα 40 λεπτά, βγάζεις το αλουμινόχαρτο, τσεκάρεις το νερό, (μάλλον δεν χρειάζεται παραπάνω) εκτός, αν κρατάνε ακόμα οι πατάτες, που μάλλον αποκλείεται.  Αν όμως έχει λιγοστέψει πολύ προσθέτεις λίγο για να μην κολλήσουν.
  7. Συνεχίζεις το φούρνισμα, χωρίς το αλουμινόχαρτο, για ακόμα 30 λεπτά και ελέγχεις.  Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν έχουν μαλακώσει και έχουν χρυσοροδίσει καλά στην επιφάνεια.
  8. Σερβίρεις αμέσως.

Πρόκειται και για ένα θαυμάσιο χορτοφαγικό πιάτο που θα σερβίρεις, σκέτο, με μια δροσερή σαλάτα, ή με ψάρια και θαλασσινά.