Το καρέ αρνιού είναι μια τέλεια επιλογή, το Πάσχα, αν δεν προβλέπεται ο παραδοσιακός οβελίας, αλλά και, για οποιαδήποτε γιορτινή ή επετειακή, και όχι μόνο, εκδήλωση.  Είναι κομψό και ευπαρουσίαστο, ετοιμάζεται εύκολα και είναι γεμάτο γεύση.  Η σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο είναι το απόλυτο συνοδευτικό για το πιάτο που θα το κάνει δροσερό, πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλό κρεοπώλη που θα σου ετοιμάσει το καρέ αρνιού έτσι όπως πρέπει.  Αν είναι μάγκας και σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να σου καθαρίσει πολύ καλά και το κόκαλο από το παϊδάκι γιατί αν αφήσει σάρκα επάνω θα καεί και θα σου χαλάσει την ωραία εμφάνιση. Αν δεν το κάνει εκείνος πάρε ένα κοφτερό μαχαίρι και με υπομονή καθάρισε το πολύ καλά εσύ ή ζήτησε από τον “άνδρα του σπιτιού” να το κάνει για σένα.  Επίσης, να θυμάσαι ότι το αρνάκι δεν πρέπει να παραψηθεί γιατί στεγνώνει και χάνει τη γεύση του. Πρέπει να είναι λίγο ροζ.  Κανονικά (το έχω ξαναπεί) είναι καλή επένδυση η αγορά ενός θερμόμετρου για το κρέας ώστε να ξέρεις πότε είναι σωστό και έτοιμο το φαγητό για να πάει στο τραπέζι.   Η τιμή τους ξεκινάει από 7€ και φτάνει τα 25€. Κανονικά για να είναι καλά ψημένο, χωρίς καθόλου αίμα, αλλά να μην είναι παραψημένο πρέπει να έχει θερμοκρασία 60-62°C. Το αποδεκτό και σωστό ψήσιμο για αυτό το κομμάτι είναι medium rare με εσωτερική θερμοκρασία 51-54°C.  Ο χρόνος που σου δίνω στην συνταγή είναι για medium.  Αν θέλεις το αρνάκι medium rare θα το ψήσεις λίγο λιγότερο ενώ αν το θέλεις καλά ψημένο θα το αφήσεις περισσότερο.

Χρειάζεσαι για το καρέ αρνιού:

  • 1 καρέ αρνιού ΄8-10 παϊδάκια με καθαρισμένα τα κόκαλα χωρίς την πέτσα και το λίπος.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. μουστάρδα Dijon 
  • 1 ματσάκι φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • ½ ματσάκι φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) φρέσκο βούτυρο, ανάλατο, λιωμένο
  •  κ.σ. αλάτι
  • 225 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα ή αν βρεις (να το προτιμήσεις) Panko Bread Crumbs (είναι Ιαπωνική γαλέτα που θα βρεις στα ράφια με τα ethnic προϊόντα στα supermarkets ή στα αντίστοιχα καταστήματα με προϊόντα της Ανατολής) Δεν
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Για την σάλτσα γιαουρτιού (η συνταγή είναι το Gordon Ramsay):
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή μέντα, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο ή 2 κ.γ. πολτοποιημένο σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μέτριο λεμόνι, το χυμό
  • 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό, αν χρειάζεται, για να γίνει πιο υδαρής η σάλτσα
  • 1 πρέζα πιπέρι cayenne ή μπούκοβο (προαιρετικά)

Διαδικασία για το καρέ αρνιού: 

  1. Το αρνί θα πρέπει να παραμείνει με την μαρινάδα του σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1½ ώρα πριν μπει στο φούρνο.  Αν το κρέας δεν είναι σε αυτή τη θερμοκρασία δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα.
  2. Στρώσε το ρηχό ταψί του φούρνου με αλουμινόχαρτο και ψέκασε το με λίγο λάδι ή πέρασε το με ένα πινέλο βουτηγμένο στο λάδι.  Τοποθέτησε επάνω το καρέ αρνιού και άλειψε όλη την επιφάνεια με το λάδι και την μουστάρδα.  Πρόσθεσε λίγο αλατοπίπερο και άφησε στην άκρη, πάνω στο ταψί, μέχρι να ετοιμάσεις την κρούστα.
  3. Τοποθέτησε στο multi βασιλικό, μαϊντανό, θυμάρι, σκόρδο, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, τριμμένη φρυγανιά ή Panko και παρμεζάνα και χτύπησε με 6-8 clicks μέχρι να αποκτήσεις ένα ομοιόμορφο μείγμα.  Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα αν νομίζεις ότι χρειάζεται.
  4. Άδειασε το μείγμα από το multi και στρώσε το καλά σε όλη την επιφάνεια του αρνιού, και τις δύο πλευρές. lamb
  5. Όποτε σε βολέψει τύλιξε καλά κάθε κόκαλο με αλουμινόχαρτο για να μη μαυρίζει στο φούρνο.Θα πρέπει η καρκάσα, τα κόκαλα να βλέπουν προς τα επάνω όπως βλέπεις στην φωτογραφία. Άφησε το αρνί στην άκρη για 1-1½ ώρα.lamb1
  6. Προθερμαίνεις για 15-30 λεπτά τον φούρνο στους  235°C.
  7. Αφού περάσει η 1-1½ ώρα φουρνίζεις το καρέ για 20 λεπτά αν το θέλεις rare (λίγο ψημένο και αρκετά ροζ), 25 λεπτά για medium-rare (μέτρια ψημένο και ροζ στο κέντρο). Δεν σου συνιστώ να το αφήσεις παραπάνω θα παραψηθεί και θα χάσει όλη τη γεύση.
  8. Αφού βγάλεις το αρνί από το φούρνο το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και το αφήνεις να σταθεί για 15 λεπτά.  Στη συνέχεια αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, ξεσκεπάζεις (ή όχι) τα κόκαλα από το αλουμινόχαρτο που τα σκέπασες και σερβίρεις με ψητά, βραστά ή φρέσκα λαχανικά και πατάτες φούρνου.
  9. Συνοδεύεις με την σάλτσα γιαουρτιού που θα σερβίρεις αφού ανακατέψεις όλα τα υλικά μαζί και τα βάλεις στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.
lamb rack
Πηγή: https://www.thecookierookie.com