«Μπαΐλντισε»  ο Ιμάμης και έδωσε το όνομα αυτό σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού και όχι μόνο.  Πολλές οι εξηγήσεις για την απίθανη αυτή ονομασία ενός πιάτου που μόνο νόστιμο και υπέροχο είναι.

Κατά μία εκδοχή, ο ιμάμης «μπαΐλντισε» από τη μεγάλη ποσότητα που έφαγε, τόσο νόστιμο που βρήκε το πιάτο…

Σε άλλη ιστορία, λέγεται, ότι κάποια μέρα του Ραμαζανιού, ο Ιμάμης, μυρίστηκε την έντονη μυρωδιά του ιμάμ που μαγείρευε η Χριστιανή γειτόνισσά του, εμπαΐλντισε από την πείνα και λιποθύμησε πέφτοντας από τον Μιναρέ όπου είχε ανέβει για να καλέσει τους πιστούς σε προσευχή.  Οι πιστοί που βρισκόταν στον μαχαλά αναφώνησαν «Ιmam Bayildi» (O Ιμάμης λιποθύμησε) . Bayildi είναι ο αόριστος του ρήματος Bayilmak που σημαίνει λιποθυμώ.

(Ramadan: εποχή νηστείας για τους μουσουλμάνους που κρατάει έναν ολόκληρο μήνα.  Στο διάστημα αυτό απέχουν υποχρεωτικά, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές… 

Και μια τελευταία ιστορία αφηγείται ότι ο Ιμάμης παντρεύτηκε την κόρη ενός λαδέμπορου.  Η προίκα της περιελάμβανε και 12 βάζα με το καλύτερο ελαιόλαδο, με το οποίο, η νύφη, ετοίμαζε κάθε βράδυ ένα πιάτο με μελιτζάνες, κρεμμύδια, τομάτες και μπόλικο ελαιόλαδο.  Την 13η μέρα δεν υπήρχε πιάτο με μελιτζάνες στο τραπέζι.  Ο Ιμάμης, που ήταν ιδιαίτερα τσιγκούνης, λιποθύμησε μόλις άκουσε ότι είχε τελειώσει όλο το λάδι.

Ζουμερό, μυρωδάτο — όχι και τόσο ελαφρύ — αλλά πολύ νόστιμο αυτό το πιάτο θα το βρεις σε πολλά τραπέζια στην Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές.  Άλλοι θα το σερβίρουν σκέτο με ζεστό ψωμάκι. Άλλοι το συνοδεύουν με πιλάφι ή γιαούρτι, και τα δύο ταιριάζουν πολύ.  Άλλοι πάλι, το κάνουν ακόμα πιο πλούσιο και το πασπαλίζουν με μπόλικο καβουρδισμένο κουκουνάρι.  Το καλύτερο πάντρεμα είναι ο φρέσκος μαϊντανός  και μπόλικη φέτα που μπαίνει, απαραίτητα, στο τραπέζι.  Εμένα, επειδή μου αρέσουν πολύ οι μελιτζάνες, το απολαμβάνω με όλους τους τρόπους, ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα το θέλω με πιλαφάκι, την άνοιξη και το φθινόπωρο το προτιμώ με γιαούρτι ενώ το καλοκαίρι μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα με τοματίνια (πάντα, τα βρίσκω πιο νόστιμα) μπόλικο μαϊντανό, κρεμμυδάκι, αγγουράκι, φέτα και φρέσκο τραγανό ψωμάκι είναι αυτό που προτιμώ περισσότερο. Όσο για το κουκουνάρι, εγώ προσωπικά, το θέλω παντού. Στην Τουρκία αγαπούν τις μακρόστενες μελιτζάνες που τις σερβίρουν ολόκληρες με μπόλικη σάλτσα τομάτα από πάνω,με το κρεμμυδάκι και το γιαούρτι δίπλα στο πιάτο.İmam_bayıldı_AvL

Χρειάζεσαι για ένα μεγάαααλο ταψί που θα ταΐσει όλους τους αγαπημένους σου:

Τα βασικά υλικά: 

  • 8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • Αλάτι χοντρό
  • 200 ml. ελαιόλαδο

Τα υλικά της γέμισης:

  • 120 ml. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • ½ κ. ώριμες τομάτες (ξεφλουδισμένες), τριμμένες στον τρίφτη ή 500 γρ. τριμμένες τομάτες από κονσέρβα
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας αραιωμένο σε 240 ml. καυτό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο – κρατάς λίγο για το σερβίρισμα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  1. Αφού πλύνεις πολύ καλά τις μελιτζάνες, αφαιρείς το κοτσάνι, τις κόβεις στη μέση, κατά μήκος και τις βυθίζεις σε ένα μεγάλο σκεύος με κρύο νερό και μπόλικο χοντρό αλάτι για μισή ώρα.  Αν χρειάζεται τοποθέτησε ένα πιάτο από πάνω για να τις κρατάει μέσα στο νερό ώστε να ξεπικρύσουν σωστά και να μην μαυρίσουν.
  2. Αφού περάσει το μισάωρο στύβεις πολύ καλά τις μελιτζάνες ζουλώντας με τα χέρια για να φύγουν τα πολλά νερά και χαράζεις με ένα μυτερό μαχαίρι λίγο την ψίχα σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους ή τετράγωνα.
  3. Σε ένα μεγάλο και πλατύ τηγάνι, αφού κάψει καλά, βάζεις το λάδι (200 ml.). Μόλις κάψει τηγανίζεις τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  Τις τοποθετείς πάνω σε μπόλικο χαρτί κουζίνας, που θα πρέπει να αλλάξεις 2-3 φορές, για να στραγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι. Αφήνεις στην άκρη όσο ετοιμάζεις τη σάλτσα.
  4. Σε μια κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μόλις κάψει, προσθέτεις το λάδι να ζεσταθεί.  Πριν κάψει εντελώς το λάδι προσθέτεις τα κρεμμύδια και τα σοτάρεις μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Προσθέτεις το σκόρδο και σοτάρεις για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει αλλά προσοχή να μην σου καεί το σκόρδο.
  5. Προσθέτεις τις τριμμένες τομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις. Χαμηλώνεις τη φωτιά να σιγοβράζει το μείγμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα αποσύρεις από την φωτιά, προσθέτεις τον μαϊντανό και ανακατεύεις καλά.
  6. Την στιγμή που χαμηλώνεις το μάτι για να σιγοβράσει η σάλτσα ανάβεις τον φούρνο στους 180°C, να ζεσταίνεται, και ετοιμάζεις ένα μακρόστενο ή στρογγυλό pyrex ή κάποιο πυρίμαχο σκεύος που θα φροντίσεις να λαδώσεις ελαφρά.  Εμένα μου αρέσει, αφού λαδώσω το ταψί να τρίψω όλη την επιφάνεια με μια σκελίδα σκόρδο, προσθέτει πολύ στη γεύση. Το πιθανότερο είναι ότι το σκεύος θα πάει στο τραπέζι για το σερβίρισμα οπότε φρόντισε να είναι ευπαρουσίαστο!
  7. Μόλις ολοκληρωθεί η σάλτσα στρώνεις τις μελιτζάνες στο ταψί, τη μια δίπλα στην άλλη, κάνεις στο κέντρο, κάθε μισής μελιτζάνας, μια μικρή γούβα με ένα κουτάλι που θα γεμίσεις με την έτοιμη σάλτσα.  Την υπόλοιπη σάλτσα θα αδειάσεις στο σκεύος και θα φουρνίζεις για 45 λεπτά.
  8. Αν βάλεις κουκουνάρια θα τα πασπαλίσεις (καβουρδισμένα) πάνω από την σάλτσα περίπου 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  9. Αφού αποσύρεις από το φούρνο αφήνεις το φαγητό να κρυώσει αρκετά. Είναι ένα πιάτο που τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ νομίζω ότι την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο!).  Πασπαλίζεις με λίγο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρεις με ότι έχεις επιλέξει (ψωμάκι, φέτα, γιαούρτι, πιλάφι ή σαλάτα).
Σημείωση:  Μπορείς, αν προτιμάς, αντί να τηγανίσεις τις μελιτζάνες να τις περάσεις με λίγο λαδάκι και να τις ψήσεις για μισή ωρίτσα στο grill, έτσι θα γίνει πολύ πιο ελαφρύ το φαγητό.  Μπορείς, επίσης, αν θέλεις, πριν ολοκληρωθεί το πιάτο (10 λεπτά πριν τελειώσει το φούρνισμα) να πασπαλίσεις την επιφάνεια με τριμμένη φέτα, γραβιέρα ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να μην βάλεις κουκουνάρια.