Το ξεροψημένο ψωμάκι με φέτα — κατά προτίμηση μαλακιά, εκείνη που αλείφεται σαν κρέμα — και οι μαύρες χοντρές γεμάτες σάρκα ελιές, ήταν ένα από τα αγαπημένα μου snacks όταν ήμουνα μικρή.  Η γιαγιά μου, η Εριέττα, μας το έφτιαχνε πολύ συχνά, όταν ήμασταν μικρά και μαζευόμασταν στο σπίτι της, στην Αλεξάνδρεια, για να περάσουμε, όλα τα ξαδέλφια, μαζί τα καλοκαίρια μας.  Συνήθως, μας έδινε μαζί και ένα φλιτζάνι τσάι, ζεστό το χειμώνα και παγωμένο το καλοκαίρι. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, ωστόσο, η γεύση αυτή μου ζωντανεύει μνήμες και με πηγαίνει, καρφί, στην αγκαλιά και την θαλπωρή της αγαπημένης μου γιαγιάς.  Δεν το κάνω πια αυτό το snack (αν και θα έπρεπε), βρήκα όμως μια συνταγή για ένα cake με φέτα και ελιές που είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ. Θα αρέσει πολύ και στα παιδιά. Ετοιμάζεται γρήγορα, τρώγεται εύκολα, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, διατηρείται για μερικές μέρες και είναι μια καλή λύση για να φάνε, κάτι τα παιδιά —  κυρίως όταν είναι μαζεμένα με τα φιλαράκια τους — , που το μυαλό τους είναι στο παιχνίδι και όχι στο φαγητό.  Δίπλα ή από πάνω — σαν αλοιφή —  θα βάλεις την κρέμα φέτας που θα ετοιμάσεις που μπορείς να πασπαλίσεις με φρέσκα μυρωδικά ή με λίγους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Χρειάζεσαι για 1 μεγάλη ή 2 μικρές μακρόστενες φόρμες του cake: 

  • 200 γρ. φέτα τριμμένη ή μαλακιά αν βρεις + 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 γρ. + 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • ¼ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο (μπορείς και δυόσμο που ταιριάζει πολύ)
  • 2 συσκευασίες ξερή μαγιά
  • 450 γρ. αλεύρι
  • 4 αβγά
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 50 γρ. ελιές πράσινες κομμένες στα τέσσερα χωρίς το κουκούτσι. Ωστόσο, βρίσκεις έτοιμες κομμένες σε ροδέλες
  • 50 γρ. ελιές μαύρες κομμένες στα τέσσερα χωρίς το κουκούτσι. Και από αυτές βρίσκεις έτοιμες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι (προσοχή να είναι ακέρωτο ή πάρα πολύ καλά πλυμένο)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς για το σερβίρισμα (προαιρετικά).

Διαδικασία:

  1. Θα ετοιμάσεις μια κρέμα με την φέτα και το γιαούρτι.  Βάζεις στον κάδο του mixer και χτυπάς καλά με το φτερό 200 γρ. φέτα (μαλακιά ή τριμμένη) με 200 γρ. γιαούρτι, 50 γρ. ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.  Μόλις το μείγμα ενοποιηθεί και γίνει κρέμα το αδειάζεις σε ένα μπολ και το τοποθετείς το ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί το cake.
  2. Βάζεις, στον κάδο του mixer 80 γρ. ελαιόλαδο, με το βούτυρο, λίγο αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού λίγο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το κρεμμυδάκι και τα χτυπάς όλα σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι α ενοποιηθούν.
  3. Δυναμώνοντας την ταχύτητα προσθέτεις ένα-ένα τα αβγά και την μαγιά.  Μόλις ενοποιηθούν τα υλικά αποσύρεις τον κάδο από το mixer, προσθέτεις το αλεύρι, λίγο-λίγο, κατά προτίμηση κοσκινισμένο και μαζί 100 γρ. φέτα τριμμένη, 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο και τις ελιές.
    • Μπορείς, το μείγμα να το πλάσεις με τα χέρια ή να αλλάξεις το φτερό με τον γάντζο και να συνεχίσεις το πλάσιμο στην κουζινομηχανή.
  4. Μόλις γίνει μια απαλή ζύμη την χωρίζεις στα δύο αν χρησιμοποιήσεις δύο φόρμες ή την βάζεις σε μια μακρόστενη φόρμα του cake που μπορείς να στρώσεις με αντικολλητικό χαρτί ή να περάσεις με λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι.  Δεν θα πρέπει η ζύμη σου να καλύψει περισσότερο από τα 2/3 του ύψους της φόρμας γιατί θα φουσκώσει αρκετά.
  5. Αφήνεις σε ένα χλιαρό σημείο για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
  6. Στα 45 λεπτά προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C και, αφού ολοκληρωθεί το διάστημα της αναμονής, φουρνίζεις για περίπου 40 λεπτά μέχρι να δεις ότι το cake αποκτά ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Βυθίζεις, καλού-κακού την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο το cake. Θέλεις η λάμα να βγει καθαρή. Αν όχι ψήνεις για λίγο ακόμα.
  7. Αφού το βγάλεις από το φούρνο περιμένεις μερικά λεπτά για να το ξεφορμάρεις πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει ελαφρά ή εντελώς.
  8. Το cake αυτό τρώγεται και σκέτο (χωρίς την κρέμα τυριού δηλαδή) και, φυσικά, κρύο, αλλά, είναι τέλειο χλιαρό που θα το σερβίρεις με την κρέμα τυριού που έχεις ετοιμάσει και περιμένει στο ψυγείο.

Μπορείς, να προσθέσεις μαζί με τις ελιές ή αντί για τις ελιές κάτι άλλο που προτιμάς. Π.χ. λιαστή τομάτα, χρωματιστές πιπεριές, σπαράγγια ή μανιτάρια, ζαμπόν ή λίγο ξεροψημμένο bacon ακόμα και ψιλοκομμένο λουκάνικο.